Vizuál

Gyorstalpaló Hollandiáról

2009.07.21. 17:29
Ajánlom
Kis Manó. Amilyen elbűvölő nevet kapott a Mai Manó Ház félemeleti galériája, annyira találót is. A mindenkori tárlat ráadásul egy könyvesbolttal osztozik a szobán.

Hogy Strausz Éva kiállítása itt kapott helyet, nagyban köszönhető annak, hogy a Magyar Fotográfusok Házának további három termét szeptemberig az Űrlenyomat gyűjteménye foglalja el. Ami a csillagászatért érdeklődőknek jó hír, a hollandiai hangulatra vágyóknak kevésbé.

A válogatás címe, az Egy fotográfus Hollandiából utalhat arra, hogy a szerző  bennfentesként, bár a holland-magyar identitás kevert tudatában készíti műveit. A honlapon olvasott rövid leírást nem látni viszont a helyszínen, így a címadást magyarázó életrajzi elemeket az előbbi forrásból kénytelenek felidézni a látogatók.

Strausz Éva gyerekként, 1956-ban vándorolt ki családjával Hollandiába, ahol később a neves építészeti fotográfus, Jaap d'Oliviera tanítványaként szerzett fotóművészi diplomát. Évekig fényképezett egy építészirodának, a geometriai formák iránti érdeklődése visszaköszön a tárlat két, hajógyárat és hajóbontót, bemutató sorozatán is.

Egy fotográfus Hollandiából, aki nagyon is nemzetközi témákkal érkezik, fekete-fehérre fotózott arcai - halászok, szórakozó fiatalok, útépítésen dolgozó munkások - bármely nyugat-európai országban élhetnének. Politikai, közéleti jellegű portréin a rasszizmus elleni tüntetés vagy a fesztiválok szabados hangulata általánosabb annál a liberális életérzésnél, amit a turisták az amszterdami coffee shopok környékén keresnek.

A holland mindennapok közé keveredik egy-egy személyes hangvételű, családtagot, barátot megörökítő fotó, ezek érdekesen egészítik ki a szomszédos felvételeket. A pénztár köré helyezett képeket nehezebb megközelíteni, így óhatatlanul elkülönülnek a többi kiállított darabtól, ráadásul kissé ki is lógnak a tárlat koncepciójából. A budapesti zsinagóga felújításáról szóló sorozat értelmezhető a szerző identitásának részeként, ám a hangulati váltás nem zökkenőmentes; nem beszélve a melegek felvonulásán lőtt pillanatképről.

A szűk térben szinte lehetetlen megvalósítani, hogy az egyes képek igazán  éljenek. Ilyen esetben a válogatás is komoly kompromisszumokkal jár, a kimaradt művekből - hiányérzetünk csökkentésére - diavetítés fut egy képernyőn. Hogy végül nem időztem sokat a galériában, nem Strausz Éva hibája. Fotói kedvesek, hangulatosak, szellősebb elrendezésben remekül érvényesülnének. Sokkal inkább riasztó, hogy légkondicionálás, illetve légmozgás hiányában egy meleg nyári napon szaunává változik a Kis Manó. Kérdés, a fotók hogy bírják ezt a klímát.

Egy fotográfus Hollandiából
Mai Manó Ház -  Magyar Fotográfusok Háza
Nyitva: augusztus 2-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.