Vizuál

Győzött a portugál nép: Portóban marad a Miró-gyűjtemény

2016.09.29. 09:52
Ajánlom
Engedve a közvélemény nyomásának, mégis Portugáliában marad az a 85 darabból álló Joan Miró-gyűjtemény, mely a BPN bank csődje, majd államosítása miatt az ibériai állam tulajdonába került.

A bejelentést Antonio Costa, szocialista miniszterelnök tette. A kormány arról is döntött, hogy végérvényesen Porto városában fogják megőrizni a katalán szürrealista festő- és szobrászművész alkotásaiból álló gyűjteményt. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy állami tulajdonban maradnak-e a képek, vagy – bizonyos feltételek mellett – eladják őket. Annyi azonban bizonyos, hogy a gyűjtemény egyben marad, méghozzá Portóban.

Joan Miró: Spanyol táncos

Joan Miró: Spanyol táncos (Fotó/Forrás: MNG)

A portugál kormány döntésével egy évek óta tartó vitát zárt le: amikor állami tulajdonba került a gyűjtemény, az előző, jobbközép kormány a Chritie's aukciósház árverésén el akarta adni azt. Az ellenzéki szocialisták által a műalkotások Portugáliában maradásáért indított jogi csatározások miatt a Christie's - amely mintegy 35 millió euróra becsülte a gyűjtemény értékét - lemondta az aukciót. A politikai pártok csatája mellett sok portugál aktivista is kiállít a festmények Portugáliában tartása mellett.  A portugál főügyészség 2014-ben az ország kulturális örökségének részévé nyilvánította a Miró-gyűjteményt.

A cápatulajdonostól a férfifaló műpártolóig

Különc műgyűjtők

Egy vagyonos műgyűjtőnek kétségtelenül izgalmas élete és gyűjteménye lehet, akad azonban a műtárgyak rajongói között olyan is, akinek személyisége érdekesebb műgyűjteményénél. Magánmúzeumot alapító tőzsdeügynök, férfifaló műrajongó, műkincseket eltitkoló életművész, lágert túlélő műgyűjtő orvos és egész múzeumot elajándékozó médiamogul szerepel a különc műgyűjtőket felsorakoztató listánkon.

A gyűjteményt október 1-jétől először fogják kiállítani a portói Serralves Múzeumban. A Joan Miró: anyagiság és metamorfózis című kiállítást január 28-ig tekintheti meg a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.