Vizuál

Győztes csaták és koronázások

2013.05.09. 11:00
Ajánlom
Az Esterházy fegyvertár magyar hadtörténeti kincseiből tekinthető meg kiállítás az ausztriai Fraknó várában. A bemutatott tárgyakon keresztül ismét érdekes újdonságokat tudhatunk meg Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteményéről és az Esterházy család mintegy 300 évre visszanyúló hadviselés-történetéről. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen belépőt a kiállításra!

Fraknó várának impozáns gyűjteménye szorosan összefonódik az idén háromszáz éve elhunyt, a hercegi rangot elsőként viselő Esterházy Pál nevével, hiszen a herceg értékes órák, automaták, egzotikus állatpreparátumok és további művészeti ritkaságok szenvedélyes gyűjtője és a kincstár megalapozója volt. Értékeit gondoskodó gazda szemével előrelátóan, bonyolult zárszerkezetek mögé rejtve, biztos helyen tárolta a csodakamrában. Végrendeletében is kitér arra, hogy Fraknó várában csinos kis fegyvergyűjteményt halmozott fel, melynek értéke a még itt található zászlókkal, ágyukkal, mozsarakkal és a különböző ritkaságokkal kiegészítve több ezer arany guldenra rúg, és ezek a kincsek megérdemlik, hogy őrzésük helyéről ne mozdítsák azokat, főleg azért mert egy esetleges háború esetén nagy szükség lehet rájuk.

Közép-Európa egyik legrégebbi, kitűnő állapotban fennmaradt erődjének falai mögött rejlő 10 teremben láthatjuk a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő időszakot bemutató kiállítást.

Fraknó fegyvertárában évtizedeken keresztül bevetésre kész állapotban tárolták a különböző fegyvereket, felkészülve bármilyen támadásra. Néhány éve az osztrák hadsereg segítségével rekonstrukciós céllal elkészült néhány üveggránát másolat is, melyeket ki is próbáltak, mérve hatásukat és az általuk okozott károkat is.

De találkozhatunk itt az Esterházy hadtörténetet bizonyító más tárgyakkal is, így például az egyes csatákból származó, többek között a hétéves háborúból származó zsákmányokkal is: szablyákkal, sisakokkal, díszalabárdokkal és gránátos süvegekkel, valamint porosz tábornoki és legénységi sátorral.

A napóleoni háborúkban tanúsított jeles hadviselést olyan emléktárgyak őrzik, mint például 32. számú gyalogezred zászlajának egy foszlánya, melyet 1813. október 16-án a lipcsei csatában Rigó Ferencz őrmester hősiesen megmentett vagy franciáktól zsákmányolt ezüst díszszablyák, valamint egy nem kisebb méltóságtól, mint az angol Lord Nelsontól származó szablyahüvely.

Háromszáz év után először látható együtt a Magyar Királyság három tagállama, Magyarország, Horvátország és Szerbia koronázási zászlaja. A különböző tagállamok címereivel és más festett vagy hímzett szimbólumokkal díszített zászlók kivétel nélkül nemes anyagból készültek. A koronázási zászlót vinni komoly megtiszteltetés volt, a zászlóvivőket a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjaiból nevezte ki a nádor és a királyi udvarmester. Az Esterházy család hatalmát jól szimbolizálja a tény, hogy az 1563 és 1712 közötti időszakban tartott koronázásokon az összesen nyolcvanhét zászlóvivőből kilencet közülük választottak ki.

Restaurálták a 34 tábornokot ábrázoló huszárregiment-portrésorozatot is, melyek figyelmes tanulmányozásával közelebb kerülhetünk az egyenruha és rangok viselésének szigorú szabályozásához.

A kiállítás egyedülálló, ritkaságszámba menő tárgyakkal, a lehető leghűebben rekonstruált környezetbe ágyazva igyekszik megismertetni a nagy múltú Esterházy család történetét és a magyar történelemben betöltött szerepüket.

Idén negyedik alkalommal, kora ősszel, szeptember 21-22-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált, ahol - hasonlóan az elmúlt évekhez - korhű történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják a Fraknó várába látogató közönséget. Az idei Fesztiválon az 1683-as törökök ellen vívott harcokra, az Esterházy területeken elesett áldozatokra emlékezünk. A csatajelenetekben kitüntetett figyelmet kap Bécs 1683-as ostroma és felszabadítása és Esterházy Pál nádor szerepének bemutatása ezekben a harcokban.

Amennyiben 2013.06.04-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével belépőt nyerhet a kiállításra.

Az 1563 és 1712 közötti időszakban tartott koronázásokon összesen hány zászlóvivőt adott rangjánál fogva az Esterházy család?

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Jazz/World

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Magyar vizsgafilm kapott meghívást Karlovy Varyba

Farkas Marcell Szeurum című vizsgafilmje a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásban mutatkozhat be az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál magazin

Fáy Miklós: Ennyire nehéz dolog a festészet? – Gerhard Richter a mozikban

A nyár végére is izgalmas kulturális csemegéket ajánlj Fáy Miklós zenekritikus, állandó rovatában.
Vizuál hír

A miskolci CineFesten lesz Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje

Szeptember 18-án A feleségem történetével zárul a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A négy ország koprodukciójában készült alkotást szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.
Vizuál hír

Portugáliában díjazták Szász Attila filmjét

Az Apró mesék a legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert a portugáliai Avanca Filmfesztiválon.
Vizuál gyász

Elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

A stúdióvezető 91 éves volt, az általa igazgatott intézményből olyan animációs filmek kerültek ki, mint a Vuk, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi.