Vizuál

Győztes csaták és koronázások

2013.05.09. 11:00
Ajánlom
Az Esterházy fegyvertár magyar hadtörténeti kincseiből tekinthető meg kiállítás az ausztriai Fraknó várában. A bemutatott tárgyakon keresztül ismét érdekes újdonságokat tudhatunk meg Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteményéről és az Esterházy család mintegy 300 évre visszanyúló hadviselés-történetéről. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen belépőt a kiállításra!

Fraknó várának impozáns gyűjteménye szorosan összefonódik az idén háromszáz éve elhunyt, a hercegi rangot elsőként viselő Esterházy Pál nevével, hiszen a herceg értékes órák, automaták, egzotikus állatpreparátumok és további művészeti ritkaságok szenvedélyes gyűjtője és a kincstár megalapozója volt. Értékeit gondoskodó gazda szemével előrelátóan, bonyolult zárszerkezetek mögé rejtve, biztos helyen tárolta a csodakamrában. Végrendeletében is kitér arra, hogy Fraknó várában csinos kis fegyvergyűjteményt halmozott fel, melynek értéke a még itt található zászlókkal, ágyukkal, mozsarakkal és a különböző ritkaságokkal kiegészítve több ezer arany guldenra rúg, és ezek a kincsek megérdemlik, hogy őrzésük helyéről ne mozdítsák azokat, főleg azért mert egy esetleges háború esetén nagy szükség lehet rájuk.

Közép-Európa egyik legrégebbi, kitűnő állapotban fennmaradt erődjének falai mögött rejlő 10 teremben láthatjuk a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő időszakot bemutató kiállítást.

Fraknó fegyvertárában évtizedeken keresztül bevetésre kész állapotban tárolták a különböző fegyvereket, felkészülve bármilyen támadásra. Néhány éve az osztrák hadsereg segítségével rekonstrukciós céllal elkészült néhány üveggránát másolat is, melyeket ki is próbáltak, mérve hatásukat és az általuk okozott károkat is.

De találkozhatunk itt az Esterházy hadtörténetet bizonyító más tárgyakkal is, így például az egyes csatákból származó, többek között a hétéves háborúból származó zsákmányokkal is: szablyákkal, sisakokkal, díszalabárdokkal és gránátos süvegekkel, valamint porosz tábornoki és legénységi sátorral.

A napóleoni háborúkban tanúsított jeles hadviselést olyan emléktárgyak őrzik, mint például 32. számú gyalogezred zászlajának egy foszlánya, melyet 1813. október 16-án a lipcsei csatában Rigó Ferencz őrmester hősiesen megmentett vagy franciáktól zsákmányolt ezüst díszszablyák, valamint egy nem kisebb méltóságtól, mint az angol Lord Nelsontól származó szablyahüvely.

Háromszáz év után először látható együtt a Magyar Királyság három tagállama, Magyarország, Horvátország és Szerbia koronázási zászlaja. A különböző tagállamok címereivel és más festett vagy hímzett szimbólumokkal díszített zászlók kivétel nélkül nemes anyagból készültek. A koronázási zászlót vinni komoly megtiszteltetés volt, a zászlóvivőket a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjaiból nevezte ki a nádor és a királyi udvarmester. Az Esterházy család hatalmát jól szimbolizálja a tény, hogy az 1563 és 1712 közötti időszakban tartott koronázásokon az összesen nyolcvanhét zászlóvivőből kilencet közülük választottak ki.

Restaurálták a 34 tábornokot ábrázoló huszárregiment-portrésorozatot is, melyek figyelmes tanulmányozásával közelebb kerülhetünk az egyenruha és rangok viselésének szigorú szabályozásához.

A kiállítás egyedülálló, ritkaságszámba menő tárgyakkal, a lehető leghűebben rekonstruált környezetbe ágyazva igyekszik megismertetni a nagy múltú Esterházy család történetét és a magyar történelemben betöltött szerepüket.

Idén negyedik alkalommal, kora ősszel, szeptember 21-22-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált, ahol - hasonlóan az elmúlt évekhez - korhű történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják a Fraknó várába látogató közönséget. Az idei Fesztiválon az 1683-as törökök ellen vívott harcokra, az Esterházy területeken elesett áldozatokra emlékezünk. A csatajelenetekben kitüntetett figyelmet kap Bécs 1683-as ostroma és felszabadítása és Esterházy Pál nádor szerepének bemutatása ezekben a harcokban.

Amennyiben 2013.06.04-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével belépőt nyerhet a kiállításra.

Az 1563 és 1712 közötti időszakban tartott koronázásokon összesen hány zászlóvivőt adott rangjánál fogva az Esterházy család?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.