Vizuál

Győztes csaták és koronázások

2013.05.09. 11:00
Ajánlom
Az Esterházy fegyvertár magyar hadtörténeti kincseiből tekinthető meg kiállítás az ausztriai Fraknó várában. A bemutatott tárgyakon keresztül ismét érdekes újdonságokat tudhatunk meg Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteményéről és az Esterházy család mintegy 300 évre visszanyúló hadviselés-történetéről. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen belépőt a kiállításra!

Fraknó várának impozáns gyűjteménye szorosan összefonódik az idén háromszáz éve elhunyt, a hercegi rangot elsőként viselő Esterházy Pál nevével, hiszen a herceg értékes órák, automaták, egzotikus állatpreparátumok és további művészeti ritkaságok szenvedélyes gyűjtője és a kincstár megalapozója volt. Értékeit gondoskodó gazda szemével előrelátóan, bonyolult zárszerkezetek mögé rejtve, biztos helyen tárolta a csodakamrában. Végrendeletében is kitér arra, hogy Fraknó várában csinos kis fegyvergyűjteményt halmozott fel, melynek értéke a még itt található zászlókkal, ágyukkal, mozsarakkal és a különböző ritkaságokkal kiegészítve több ezer arany guldenra rúg, és ezek a kincsek megérdemlik, hogy őrzésük helyéről ne mozdítsák azokat, főleg azért mert egy esetleges háború esetén nagy szükség lehet rájuk.

Közép-Európa egyik legrégebbi, kitűnő állapotban fennmaradt erődjének falai mögött rejlő 10 teremben láthatjuk a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő időszakot bemutató kiállítást.

Fraknó fegyvertárában évtizedeken keresztül bevetésre kész állapotban tárolták a különböző fegyvereket, felkészülve bármilyen támadásra. Néhány éve az osztrák hadsereg segítségével rekonstrukciós céllal elkészült néhány üveggránát másolat is, melyeket ki is próbáltak, mérve hatásukat és az általuk okozott károkat is.

De találkozhatunk itt az Esterházy hadtörténetet bizonyító más tárgyakkal is, így például az egyes csatákból származó, többek között a hétéves háborúból származó zsákmányokkal is: szablyákkal, sisakokkal, díszalabárdokkal és gránátos süvegekkel, valamint porosz tábornoki és legénységi sátorral.

A napóleoni háborúkban tanúsított jeles hadviselést olyan emléktárgyak őrzik, mint például 32. számú gyalogezred zászlajának egy foszlánya, melyet 1813. október 16-án a lipcsei csatában Rigó Ferencz őrmester hősiesen megmentett vagy franciáktól zsákmányolt ezüst díszszablyák, valamint egy nem kisebb méltóságtól, mint az angol Lord Nelsontól származó szablyahüvely.

Háromszáz év után először látható együtt a Magyar Királyság három tagállama, Magyarország, Horvátország és Szerbia koronázási zászlaja. A különböző tagállamok címereivel és más festett vagy hímzett szimbólumokkal díszített zászlók kivétel nélkül nemes anyagból készültek. A koronázási zászlót vinni komoly megtiszteltetés volt, a zászlóvivőket a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjaiból nevezte ki a nádor és a királyi udvarmester. Az Esterházy család hatalmát jól szimbolizálja a tény, hogy az 1563 és 1712 közötti időszakban tartott koronázásokon az összesen nyolcvanhét zászlóvivőből kilencet közülük választottak ki.

Restaurálták a 34 tábornokot ábrázoló huszárregiment-portrésorozatot is, melyek figyelmes tanulmányozásával közelebb kerülhetünk az egyenruha és rangok viselésének szigorú szabályozásához.

A kiállítás egyedülálló, ritkaságszámba menő tárgyakkal, a lehető leghűebben rekonstruált környezetbe ágyazva igyekszik megismertetni a nagy múltú Esterházy család történetét és a magyar történelemben betöltött szerepüket.

Idén negyedik alkalommal, kora ősszel, szeptember 21-22-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált, ahol - hasonlóan az elmúlt évekhez - korhű történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják a Fraknó várába látogató közönséget. Az idei Fesztiválon az 1683-as törökök ellen vívott harcokra, az Esterházy területeken elesett áldozatokra emlékezünk. A csatajelenetekben kitüntetett figyelmet kap Bécs 1683-as ostroma és felszabadítása és Esterházy Pál nádor szerepének bemutatása ezekben a harcokban.

Amennyiben 2013.06.04-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével belépőt nyerhet a kiállításra.

Az 1563 és 1712 közötti időszakban tartott koronázásokon összesen hány zászlóvivőt adott rangjánál fogva az Esterházy család?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elkészült a Downton Abbey magyar nyelvű előzetese

Törvényszerű volt, hogy az egyik legsikeresebb brit sorozat, a Downton Abbey filmváltozatot kap, az viszont szerencsés meglepetés, hogy az alkotás nyolc nappal az amerikai bemutató előtt már látható lesz a magyar mozikban. Nézze meg a magyar nyelvű előzetest.
Vizuál Film

Akinek a dalai egy egész generáció gyerekkorát meghatározták

Az utóbbi évek új Disney-feldolgozásainál valódi színészek játsszák újra a meséket CGI állatokkal és környezettel, a királylányok feministák lettek, a dzsinn családot alapított. Egyetlen biztos pont van azonban az új verziókban: az eredeti zenék. Július 22-én lesz hetvenéves Alan Menken nyolcszoros Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, számtalan sikeres Disney-rajzfilm kísérőzenéjének komponistája.
Vizuál videó

Így nézett ki a Macskák stábja az animált szőr előtt

Ha már kiszörnyülködted magad az előzetesen akkor mutatunk egy kis videót a próbákról és a díszletekről.
Vizuál ajánló

Premier előtti vetítésekkel és tematikus napokkal vár a Vertigo Filmhét

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.
Vizuál divattervező

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.