Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

2023.03.24. 07:45
Ajánlom
Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.

Nehéz lenne vitatni, hogy a filmtörténelem egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású rendezője Stanley Kubrick, akinek a nevéhez olyan mesterművek fűződnek, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Tágra zárt szemek, a Ragyogás vagy éppen az Acéllövedék. Számos oka van, hogy miért nevezi meg ma is rengeteg filmes a legnagyobb példaképeként. Legyen szó akár részletgazdag díszleteiről, a zene mesteri alkalmazásáról, a feszültségteremtő képességéről, a kamerahasználatról, látnoki vizuális megoldásairól, filmjeiből mintegy sugárzik a rendező kérlelhetetlen maximalizmusa.  

Azt azonban talán csak kevesen tudják, hogy egy viszonylag egyszerű technikája révén is rengeteg későbbi filmest ihletett meg. Ez pedig – ahogy az internet elnevezte – a Kubrick stare, vagyis a Kubrick-nézés.

A dolog ismerős lehet bárkinek, aki látott a mester legfontosabb filmjei közül akár csak egyet is:

a Kubrick-nézés ugyanis nem más, mint amikor a film közeliben mutatja a főhős arcát, aki kissé előredöntött fejjel, lesütött szemöldöke alól, esetenként fenyegető mosollyal, egyenesen a kamerába néz.

A megoldás jellemzően az adott karakter mentális összeomlását, zavarodottságát vagy az elszabadulni készülő tébolyát jelzi – ami nagyon rossz hír annak, akire éppen így bámulnak.

Ez a módszer leginkább horrorokban vagy suspense-filmekben, vagyis olyan történetekben működhet jól, amelyek a feszültség folyamatos fenntartásával operálnak. Azt túlzás lenne állítani, hogy Kubrick találta ki, hiszen elég csak Hitchcock 1960-as mesterművére, a Pszichóra gondolni, amelyben Anthony Perkins már prezentálta, milyen vérfagyasztó hatást lehet elérni vele. A nézés mégis joggal vált Kubrick védjegyévé, hiszen szinte valamennyi alkotásában, de a legjobb filmjeiben egészen biztosan alkalmazta.

55931060_10156557936698863_4123094820916822016_n-155122.jpg

A Kubrick-nézés (Fotó/Forrás: Facebook)

Minden egyszerűsége ellenére a hatást nehéz lenne vitatni. A Ragyogás hipnotikus, lélekőrlő történetének egyik legkiemelkedőbb pillanata, amikor a néző rájön, hogy az apát alakító Jack Nicholson végérvényesen az őrület útjára lépett, annál pedig kevés hátborzongatóbb jelenetet lehetne megnevezni a horrortörténelemből, amikor ezzel a tekintettel figyeli a gyanútlan családját. De a módszer kiválóan működött például az Acéllövedékben is, amelyben Vincent D’Onofrio karaktere a háborús kiképzés dehumanizáló procedúrája során végül tényleg kivetkőzik önmagából és azzá válik, aminek parancsnokai nevelték: fékevesztett vadállattá.

Persze, nem is Kubrickról lenne szó, ha nem találnánk nála egy rendhagyó példát is, amely talán mindközül a legrémisztőbb. A 2001: Űrodüsszeia egy pontján ugyanis az űrutazó csapat rádöbben, hogy a fedélzet munkáját irányító mesterséges intelligencia téved egy bizonyos problémát illetően, ezért úgy döntenek, hogy ki kell kapcsolniuk. Beszélgetésüket azonban szájról olvasással kifigyeli a HAL nevű szoftver, amelynek „tekntetét” egyetlen vörös fénypont jelzi a gépeken. Igen, Kubrick erre a fénypontra fókuszál rá,

egyre közelebbről és közelebbről bámulhatunk a mesterséges intelligencia rideg, lelketlen szemébe,

amiből megsejthetjük, hogy hamarosan a gép végzetes döntést fog hozni.

275851380_10159960215979583_2479783454321397715_n-155044.jpg

Jelenet a 2001: Űrodüsszeia című filmből (Fotó/Forrás: Youtube)

A Kubrick-nézés ma már az internet világát is megihlette, az online mémgyárosok közkedvelt témája lett. Legutóbb éppen az amerikai futball döntőjében, az NFL Halftime show-jában Rihanna koncertjén vélték felfedezni a Mechanikus narancs rendezőjének hatását.

 

A filmvilágban a technikát ma már nem csak a hatásossága miatt alkalmazzák, a Kubrick-nézés egyértelműen hommage az amerikai rendező munkássága előtt. A módszert olyan filmekben láthatjuk, mint például A bárányok hallgatnak, A sötétség útja – Mulholland Drive, A sötét lovag, a Donnie Darko, A Gyűrűk Ura – A király visszatér vagy a Star Wars: A Sith-ek bosszúja.  

Fejléckép: Jack Nicholson a Ragyogás című filmben (Fotó/Forrás: Port.hu)

A világ leghíresebb filmes sikolya

Kapcsolódó

A világ leghíresebb filmes sikolya

Sokáig senkinek nem tűnt fel, hogy a filmbeli haláloknál mindig ugyanaz a sikoly csendül fel. Miután felfedezték, már direkt, kikacsintásként használták a Wilhelm-sikolyt.

Gyönyörű rémület – Így újultak meg a horrorfilmek

Gyönyörű rémület – Így újultak meg a horrorfilmek

A boszorkány, Örökség és Tűnj el! – három korszakalkotó film az elmúlt tíz évből, amelyek nemcsak bebizonyították, hogy a horror is teljes értékű műfaj, de egyúttal utat mutattak a következő rendezőgenerációknak. És ez a reform rá is fért a zsánerre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.