Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

2023.03.24. 07:45
Ajánlom
Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.

Nehéz lenne vitatni, hogy a filmtörténelem egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású rendezője Stanley Kubrick, akinek a nevéhez olyan mesterművek fűződnek, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Tágra zárt szemek, a Ragyogás vagy éppen az Acéllövedék. Számos oka van, hogy miért nevezi meg ma is rengeteg filmes a legnagyobb példaképeként. Legyen szó akár részletgazdag díszleteiről, a zene mesteri alkalmazásáról, a feszültségteremtő képességéről, a kamerahasználatról, látnoki vizuális megoldásairól, filmjeiből mintegy sugárzik a rendező kérlelhetetlen maximalizmusa.  

Azt azonban talán csak kevesen tudják, hogy egy viszonylag egyszerű technikája révén is rengeteg későbbi filmest ihletett meg. Ez pedig – ahogy az internet elnevezte – a Kubrick stare, vagyis a Kubrick-nézés.

A dolog ismerős lehet bárkinek, aki látott a mester legfontosabb filmjei közül akár csak egyet is:

a Kubrick-nézés ugyanis nem más, mint amikor a film közeliben mutatja a főhős arcát, aki kissé előredöntött fejjel, lesütött szemöldöke alól, esetenként fenyegető mosollyal, egyenesen a kamerába néz.

A megoldás jellemzően az adott karakter mentális összeomlását, zavarodottságát vagy az elszabadulni készülő tébolyát jelzi – ami nagyon rossz hír annak, akire éppen így bámulnak.

Ez a módszer leginkább horrorokban vagy suspense-filmekben, vagyis olyan történetekben működhet jól, amelyek a feszültség folyamatos fenntartásával operálnak. Azt túlzás lenne állítani, hogy Kubrick találta ki, hiszen elég csak Hitchcock 1960-as mesterművére, a Pszichóra gondolni, amelyben Anthony Perkins már prezentálta, milyen vérfagyasztó hatást lehet elérni vele. A nézés mégis joggal vált Kubrick védjegyévé, hiszen szinte valamennyi alkotásában, de a legjobb filmjeiben egészen biztosan alkalmazta.

55931060_10156557936698863_4123094820916822016_n-155122.jpg

A Kubrick-nézés (Fotó/Forrás: Facebook)

Minden egyszerűsége ellenére a hatást nehéz lenne vitatni. A Ragyogás hipnotikus, lélekőrlő történetének egyik legkiemelkedőbb pillanata, amikor a néző rájön, hogy az apát alakító Jack Nicholson végérvényesen az őrület útjára lépett, annál pedig kevés hátborzongatóbb jelenetet lehetne megnevezni a horrortörténelemből, amikor ezzel a tekintettel figyeli a gyanútlan családját. De a módszer kiválóan működött például az Acéllövedékben is, amelyben Vincent D’Onofrio karaktere a háborús kiképzés dehumanizáló procedúrája során végül tényleg kivetkőzik önmagából és azzá válik, aminek parancsnokai nevelték: fékevesztett vadállattá.

Persze, nem is Kubrickról lenne szó, ha nem találnánk nála egy rendhagyó példát is, amely talán mindközül a legrémisztőbb. A 2001: Űrodüsszeia egy pontján ugyanis az űrutazó csapat rádöbben, hogy a fedélzet munkáját irányító mesterséges intelligencia téved egy bizonyos problémát illetően, ezért úgy döntenek, hogy ki kell kapcsolniuk. Beszélgetésüket azonban szájról olvasással kifigyeli a HAL nevű szoftver, amelynek „tekntetét” egyetlen vörös fénypont jelzi a gépeken. Igen, Kubrick erre a fénypontra fókuszál rá,

egyre közelebbről és közelebbről bámulhatunk a mesterséges intelligencia rideg, lelketlen szemébe,

amiből megsejthetjük, hogy hamarosan a gép végzetes döntést fog hozni.

275851380_10159960215979583_2479783454321397715_n-155044.jpg

Jelenet a 2001: Űrodüsszeia című filmből (Fotó/Forrás: Youtube)

A Kubrick-nézés ma már az internet világát is megihlette, az online mémgyárosok közkedvelt témája lett. Legutóbb éppen az amerikai futball döntőjében, az NFL Halftime show-jában Rihanna koncertjén vélték felfedezni a Mechanikus narancs rendezőjének hatását.

 

A filmvilágban a technikát ma már nem csak a hatásossága miatt alkalmazzák, a Kubrick-nézés egyértelműen hommage az amerikai rendező munkássága előtt. A módszert olyan filmekben láthatjuk, mint például A bárányok hallgatnak, A sötétség útja – Mulholland Drive, A sötét lovag, a Donnie Darko, A Gyűrűk Ura – A király visszatér vagy a Star Wars: A Sith-ek bosszúja.  

Fejléckép: Jack Nicholson a Ragyogás című filmben (Fotó/Forrás: Port.hu)

A világ leghíresebb filmes sikolya

Kapcsolódó

A világ leghíresebb filmes sikolya

Sokáig senkinek nem tűnt fel, hogy a filmbeli haláloknál mindig ugyanaz a sikoly csendül fel. Miután felfedezték, már direkt, kikacsintásként használták a Wilhelm-sikolyt.

Gyönyörű rémület – Így újultak meg a horrorfilmek

Gyönyörű rémület – Így újultak meg a horrorfilmek

A boszorkány, Örökség és Tűnj el! – három korszakalkotó film az elmúlt tíz évből, amelyek nemcsak bebizonyították, hogy a horror is teljes értékű műfaj, de egyúttal utat mutattak a következő rendezőgenerációknak. És ez a reform rá is fért a zsánerre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.