Vizuál

Ha közlendője van, mondja el egy Rembrandttal!

2016.10.21. 08:26
Ajánlom
A legújabb iOS frissítés lehetővé teszi az iPhone felhasználók számára, hogy üzeneteiket speciális effektekkel, digitális matricákkal dobják fel. A képzőművészet szerelmesei most egy olyan matricacsomagból is válogathatnak, melyeken a holland aranykor festői vágnak különféle arcokat - írta meg a news.artnet.com.

Az ötletet Molly Young képzőművész és író találta ki Teddy Blanksszel karöltve, aki egy designstúdiót vezet. Young „arcképcsarnoka” olyan holland festők illetve metszetkészítők arcát használja fel a félénkség, meghunyászkodás, kancsalítás, mogorvaság kifejezésére, mint Jan Baegert, Jan Mandijn vagy Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Az ötletet egy személyes történet ihlette; Young meg volt veszve egy bizonyos 16. századi gyerekportréért, amit még 2014-ben látott meg egy Sotheby's Old Masters árverésen, Londonban. Young olyannyira megszállottja lett a festménynek, hogy kollégái a születésnapi tortájára is ezt a bizonyos gyerekarcot készíttették el.

Young így ír a történetről; "Pár éve felfigyeltem egy festményre, ami nem kelt el egy Sotheby's aukción. Végül sikerült megállapodnom a képről az eladóval; most már a hálószobám falán lóg. Egy gyermek portréja volt ez egy titokzatos hajszálrepedéssel és egy huncut mosollyal.

A festmény aztán az egész életemre hatással lett, - a fiú meghatározó alakja lett a szobának – ami ahhoz vezetett, hogy a párommal elkezdtünk vadászni más, különlegesen kifejező karakterű festményekre. Imádtuk a régi mesterek, különösen a flamand és itáliai festők képeit. Általában a gyengébb képességű régi mestereket. Összegyűjtöttünk és digitalizáltunk egy sor arckifejezést. Olyan sok volt! Öröm, megvetés, ellenségeskedés, bosszúság, büszkeség.

Aztán eszünkbe jutott, hogy lekicsinyíthetnénk az arcokat, és átalakíthatnánk iOS matricákká; ezzel pedig megalkothatjuk az érzelmi reakciók teljes skáláját. Emoji felnőtteknek. A gondolkodó ember emojija."

Nem ez az első ilyen típusú vállalkozása a művésznek; megalkotta például a New York-i hulladékok periódusos rendszerét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Vizuál magazin

Visszatalálni önmagunkhoz – Bábszínház a Telekom kiállításán

A Ludwig Múzeum két új időszakos kiállítással színesíti az őszt. A múlt héten megnyitott BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című tárlat a láthatatlan összefüggéseket fedi fel a különböző univerzális rendszerek kapcsolódási pontjai között. A kapcsolatok rejtett világát mutatja be az Egyensúlyban. Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből című kiállítás is, amelyen a közösség erejéről, az embereket összetartó vagy elválasztó tényezőkről szóló műveket láthatunk.
Vizuál kult50

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.
Vizuál Film

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.
Vizuál magazin

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.