Vizuál

Ha közlendője van, mondja el egy Rembrandttal!

2016.10.21. 08:26
Ajánlom
A legújabb iOS frissítés lehetővé teszi az iPhone felhasználók számára, hogy üzeneteiket speciális effektekkel, digitális matricákkal dobják fel. A képzőművészet szerelmesei most egy olyan matricacsomagból is válogathatnak, melyeken a holland aranykor festői vágnak különféle arcokat - írta meg a news.artnet.com.

Az ötletet Molly Young képzőművész és író találta ki Teddy Blanksszel karöltve, aki egy designstúdiót vezet. Young „arcképcsarnoka” olyan holland festők illetve metszetkészítők arcát használja fel a félénkség, meghunyászkodás, kancsalítás, mogorvaság kifejezésére, mint Jan Baegert, Jan Mandijn vagy Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Az ötletet egy személyes történet ihlette; Young meg volt veszve egy bizonyos 16. századi gyerekportréért, amit még 2014-ben látott meg egy Sotheby's Old Masters árverésen, Londonban. Young olyannyira megszállottja lett a festménynek, hogy kollégái a születésnapi tortájára is ezt a bizonyos gyerekarcot készíttették el.

Young így ír a történetről; "Pár éve felfigyeltem egy festményre, ami nem kelt el egy Sotheby's aukción. Végül sikerült megállapodnom a képről az eladóval; most már a hálószobám falán lóg. Egy gyermek portréja volt ez egy titokzatos hajszálrepedéssel és egy huncut mosollyal.

A festmény aztán az egész életemre hatással lett, - a fiú meghatározó alakja lett a szobának – ami ahhoz vezetett, hogy a párommal elkezdtünk vadászni más, különlegesen kifejező karakterű festményekre. Imádtuk a régi mesterek, különösen a flamand és itáliai festők képeit. Általában a gyengébb képességű régi mestereket. Összegyűjtöttünk és digitalizáltunk egy sor arckifejezést. Olyan sok volt! Öröm, megvetés, ellenségeskedés, bosszúság, büszkeség.

Aztán eszünkbe jutott, hogy lekicsinyíthetnénk az arcokat, és átalakíthatnánk iOS matricákká; ezzel pedig megalkothatjuk az érzelmi reakciók teljes skáláját. Emoji felnőtteknek. A gondolkodó ember emojija."

Nem ez az első ilyen típusú vállalkozása a művésznek; megalkotta például a New York-i hulladékok periódusos rendszerét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Jazz/World

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.
Vizuál

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.
Vizuál magazin

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Csináljunk lemezborítót!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy koncertfotó kalandos utóéletével foglalkozik.
Vizuál Film

Az elmúlt év legjobb cseh filmjeivel jön a Cseh Filmkarnevál

Radek Bajgar Terrorista című fekete komédiájának vetítésével kezdődik a február 19. és 23. között zajló Cseh Filmkarnevál, amelynek műsorán több vígjáték és egy Milos Formanról szóló dokumentumfilm is szerepel. A vetítéseket a budapesti Toldi moziban tartják.
Vizuál magazin

Nézze meg a Wichmann Tamásról szóló dokumentumfilmet!

Az M4 sportcsatorna hozzáférhetővé tette Kövessy Róbert Wichmann Tamásról szóló, „Magyar lapát” című dokumentumfilmjét, amelynek januári díszbemutatóján, még részt vett a tegnap elhunyt sportlegenda.