Vizuál

Ha közlendője van, mondja el egy Rembrandttal!

2016.10.21. 08:26
Ajánlom
A legújabb iOS frissítés lehetővé teszi az iPhone felhasználók számára, hogy üzeneteiket speciális effektekkel, digitális matricákkal dobják fel. A képzőművészet szerelmesei most egy olyan matricacsomagból is válogathatnak, melyeken a holland aranykor festői vágnak különféle arcokat - írta meg a news.artnet.com.

Az ötletet Molly Young képzőművész és író találta ki Teddy Blanksszel karöltve, aki egy designstúdiót vezet. Young „arcképcsarnoka” olyan holland festők illetve metszetkészítők arcát használja fel a félénkség, meghunyászkodás, kancsalítás, mogorvaság kifejezésére, mint Jan Baegert, Jan Mandijn vagy Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Az ötletet egy személyes történet ihlette; Young meg volt veszve egy bizonyos 16. századi gyerekportréért, amit még 2014-ben látott meg egy Sotheby's Old Masters árverésen, Londonban. Young olyannyira megszállottja lett a festménynek, hogy kollégái a születésnapi tortájára is ezt a bizonyos gyerekarcot készíttették el.

Young így ír a történetről; "Pár éve felfigyeltem egy festményre, ami nem kelt el egy Sotheby's aukción. Végül sikerült megállapodnom a képről az eladóval; most már a hálószobám falán lóg. Egy gyermek portréja volt ez egy titokzatos hajszálrepedéssel és egy huncut mosollyal.

A festmény aztán az egész életemre hatással lett, - a fiú meghatározó alakja lett a szobának – ami ahhoz vezetett, hogy a párommal elkezdtünk vadászni más, különlegesen kifejező karakterű festményekre. Imádtuk a régi mesterek, különösen a flamand és itáliai festők képeit. Általában a gyengébb képességű régi mestereket. Összegyűjtöttünk és digitalizáltunk egy sor arckifejezést. Olyan sok volt! Öröm, megvetés, ellenségeskedés, bosszúság, büszkeség.

Aztán eszünkbe jutott, hogy lekicsinyíthetnénk az arcokat, és átalakíthatnánk iOS matricákká; ezzel pedig megalkothatjuk az érzelmi reakciók teljes skáláját. Emoji felnőtteknek. A gondolkodó ember emojija."

Nem ez az első ilyen típusú vállalkozása a művésznek; megalkotta például a New York-i hulladékok periódusos rendszerét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.