Vizuál

Ha nyár, akkor kertmozi

2019.07.03. 08:30
Ajánlom
Meleg nyári estéken a csillagos ég alatt az egyik legjobb program a mozizás. Bár a klasszikus kertmozik rég bezártak Budapesten, szerencsére sok helyen tartanak szabadtéri vetítéseket. A Fidelio szubjektív kertmozi ajánlója.

Orczy Summer Chill

A budapesti Orczy-kertben első alkalommal rendezik meg az Orczy Summer Chill fesztivált, amelynek célja, hogy a park ne csak árnyékot, hanem kulturális élményt is nyújtson az odalátogatók számára. Az Orczy-tó partján kialakított napágyas, pokrócos, ingyenes kertmoziban csütörtök esténként magyar kultfilmeket vetítenek, július 11-én például Makk Károly klasszikusát, a Liliomfit, vagy 18-án a digitálisan felújított Macskafogót

minden csütörtökön, 20.45, Orczy-kert

Benczúr Kerti Esték

forras_benczur_kerti_estek1_KERTMOZI-151455.jpg

Kiss Manyi a Cserebere c. filmben (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Nyugalom, jó zene, legendás filmek - mindezt a város közepén kínálja a Benczúr Kerti Esték. A zenei programok mellett szerdánként és csütörtökönként működik a kertmozi, ahol olyan legendás filmeket is vetítenek, mint a Pillanatnyi pénzzavar, a Halálos tavasz, vagy a Sziriusz, Karády Katalinnal. A kertmozi kínálatában a 30-as, 40-es évek klasszikus magyar filmejei előtt a Budapest Metropolitan Egyetem hallgatói által készített vizsgafilmek mutatkoznak be. 

minden szerdán és csütörtökön 21.00, Benczúr Kert

Francia Hullám a Felliniben

A Rómaiparton, a Felliniben évek óta tartanak szabadtéri vetítéseket, a Dunára épített Hullám színpadon szerda esténként, sötétedés után kezdődik az ingyenes mozizás. Júliusban a Francia Intézettel együttműködve a Frankofón Filmnapok vízzel kapcsolódó új filmjeit vetítik, a július 10-én látható Vízhatás például egy Párizs környéki külvárosi uszodában és Izlandon játszódó szerelmi történet romantikus bonyodalmait mutatja be.  

IMG_8271-2-113915.jpg

Szabadúszók (Fotó/Forrás: Frankofón Filmnapok)

minden szerdán, 21.15, Fellini Római

KeddKilenc kertmozi

Óbudán a Fő téren, az Esernyős varázslatos belső udvarán különleges mozihangulatot ígér a most induló kertmozi. Jó hír a filmrajongóknak, hogy a vetítésekre kedvezményes áron, 500 forintért vásárolhatóak a jegyek, és a programot sikeres művészfilmekből válogatták össze. Rögtön két kult-filmmel indítanak, az Amy Winehouse-sztorival és Nick Cave 20000 nap a Földön című alkotásával. A legendás rockzenész, költő, író és forgatókönyvíró különleges utazásra invitál, életének egyetlen elképzelt napját mutatja be: a filmben összemosódik fikció és valóság, és természetesen feltűnnek benne állandó alkotótársai és a zenekara is. A vetítések utáni beszélgetésekről Baróti Éva filmes újságíró, dokumentumfilmes gondoskodik.

júliusban minden kedden 21:00, első alkalom: július 9.

Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

Tranzit kert

Újbudán, a Kosztolányi Dezső téren felújított egykori buszvégállomás udvarán, a Tranzit Art Café teraszán folytatódik az immár hagyománnyá vált szabadtéri vetítéssorozat. A laza, filmnézős esték nem hagyományos kertmozik, de egész nyáron várják az ingyenes vetítésekre érkezőket, hétfőnként este 8 órától a felnőtteket, keddenként este 7 órától a gyerekeket. A többi napon a moziszerető közönség választhatja meg, hogy mit szeretne megnézni. Elég, ha megírják az Alibi Filmklub csoport vagy a Tranzit facebook oldalán, hogy mikor szeretnétek mozizni és Blue Ray vagy DVD lemezen elhozzák magukkal a filmet. Helyszínt, projektort és vezeték nélküli fejhallgatókat a Tranzit biztosít.

Tranzit Art Café, Kosztolányi Dezső tér

Tranzit_kert_Gyerekmozi_Foto_Tranzit-151559.jpg

Tranzit kert, gyerekmozi (Fotó/Forrás: Tranzit)

Szigeti kertmozi

Nem sok maradt fenn a Balatont egykor körülölelő kertmozik láncolatából, de jó pár üdülőhelyen érdemes figyelni a szórólapokra, a Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonfüreden, Balatonbogláron, Balatonakaliban, Fövenyesen és Révfülöp környékén nyaralóknak szerencséjük van, mert ezeken a településeken van hová menni esténként mozizni.

Pegazus_kertmozi_Foto_Pegazus-151639.jpg

Pegazus kertmozi (Fotó/Forrás: Pegazus)

A legkülönlegesebb közülük a révfülöpi Szigeti kertmozi, mert a Balatonon ez az egyetlen olyan hely, ahol közvetlenül a víz mellett építették ki a nézőteret, ráadásul a strandon levő mozinak még oldalsó fala sincs, félig-meddig az utcáról is be lehet kukucskálni.

Révfülöp, Szigeti strand

Pegazus kertmozi

A Balaton-felvidéken nyaralók számára is minden adott ahhoz, hogy átadják magukat a mozi varázsának. Tökéletes választás erre a Káli-medence legjobb kertmozija, amely Szentbékkállán a Pegazusban működik csütörtök esténként. A Cirko Film díjnyertes filmjeiből összeállított programban júliusban helyet kapott Az átkelés madarai, a Kafarnaum, A sértés és A rossz versek is. Eső esetén az épületben tartják meg az ingyenes vetítéseket.

minden csütörtökön 21:00, Szentbékkálla

 

Fejléckép: Keddkilenc kertmozi Óbudán (Fotó: Varga Imre, Esernyős)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.