Vizuál

Ha nyár, akkor kertmozi

2019.07.03. 08:30
Ajánlom
Meleg nyári estéken a csillagos ég alatt az egyik legjobb program a mozizás. Bár a klasszikus kertmozik rég bezártak Budapesten, szerencsére sok helyen tartanak szabadtéri vetítéseket. A Fidelio szubjektív kertmozi ajánlója.

Orczy Summer Chill

A budapesti Orczy-kertben első alkalommal rendezik meg az Orczy Summer Chill fesztivált, amelynek célja, hogy a park ne csak árnyékot, hanem kulturális élményt is nyújtson az odalátogatók számára. Az Orczy-tó partján kialakított napágyas, pokrócos, ingyenes kertmoziban csütörtök esténként magyar kultfilmeket vetítenek, július 11-én például Makk Károly klasszikusát, a Liliomfit, vagy 18-án a digitálisan felújított Macskafogót

minden csütörtökön, 20.45, Orczy-kert

Benczúr Kerti Esték

forras_benczur_kerti_estek1_KERTMOZI-151455.jpg

Kiss Manyi a Cserebere c. filmben (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Nyugalom, jó zene, legendás filmek - mindezt a város közepén kínálja a Benczúr Kerti Esték. A zenei programok mellett szerdánként és csütörtökönként működik a kertmozi, ahol olyan legendás filmeket is vetítenek, mint a Pillanatnyi pénzzavar, a Halálos tavasz, vagy a Sziriusz, Karády Katalinnal. A kertmozi kínálatában a 30-as, 40-es évek klasszikus magyar filmejei előtt a Budapest Metropolitan Egyetem hallgatói által készített vizsgafilmek mutatkoznak be. 

minden szerdán és csütörtökön 21.00, Benczúr Kert

Francia Hullám a Felliniben

A Rómaiparton, a Felliniben évek óta tartanak szabadtéri vetítéseket, a Dunára épített Hullám színpadon szerda esténként, sötétedés után kezdődik az ingyenes mozizás. Júliusban a Francia Intézettel együttműködve a Frankofón Filmnapok vízzel kapcsolódó új filmjeit vetítik, a július 10-én látható Vízhatás például egy Párizs környéki külvárosi uszodában és Izlandon játszódó szerelmi történet romantikus bonyodalmait mutatja be.  

IMG_8271-2-113915.jpg

Szabadúszók (Fotó/Forrás: Frankofón Filmnapok)

minden szerdán, 21.15, Fellini Római

KeddKilenc kertmozi

Óbudán a Fő téren, az Esernyős varázslatos belső udvarán különleges mozihangulatot ígér a most induló kertmozi. Jó hír a filmrajongóknak, hogy a vetítésekre kedvezményes áron, 500 forintért vásárolhatóak a jegyek, és a programot sikeres művészfilmekből válogatták össze. Rögtön két kult-filmmel indítanak, az Amy Winehouse-sztorival és Nick Cave 20000 nap a Földön című alkotásával. A legendás rockzenész, költő, író és forgatókönyvíró különleges utazásra invitál, életének egyetlen elképzelt napját mutatja be: a filmben összemosódik fikció és valóság, és természetesen feltűnnek benne állandó alkotótársai és a zenekara is. A vetítések utáni beszélgetésekről Baróti Éva filmes újságíró, dokumentumfilmes gondoskodik.

júliusban minden kedden 21:00, első alkalom: július 9.

Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

Tranzit kert

Újbudán, a Kosztolányi Dezső téren felújított egykori buszvégállomás udvarán, a Tranzit Art Café teraszán folytatódik az immár hagyománnyá vált szabadtéri vetítéssorozat. A laza, filmnézős esték nem hagyományos kertmozik, de egész nyáron várják az ingyenes vetítésekre érkezőket, hétfőnként este 8 órától a felnőtteket, keddenként este 7 órától a gyerekeket. A többi napon a moziszerető közönség választhatja meg, hogy mit szeretne megnézni. Elég, ha megírják az Alibi Filmklub csoport vagy a Tranzit facebook oldalán, hogy mikor szeretnétek mozizni és Blue Ray vagy DVD lemezen elhozzák magukkal a filmet. Helyszínt, projektort és vezeték nélküli fejhallgatókat a Tranzit biztosít.

Tranzit Art Café, Kosztolányi Dezső tér

Tranzit_kert_Gyerekmozi_Foto_Tranzit-151559.jpg

Tranzit kert, gyerekmozi (Fotó/Forrás: Tranzit)

Szigeti kertmozi

Nem sok maradt fenn a Balatont egykor körülölelő kertmozik láncolatából, de jó pár üdülőhelyen érdemes figyelni a szórólapokra, a Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonfüreden, Balatonbogláron, Balatonakaliban, Fövenyesen és Révfülöp környékén nyaralóknak szerencséjük van, mert ezeken a településeken van hová menni esténként mozizni.

Pegazus_kertmozi_Foto_Pegazus-151639.jpg

Pegazus kertmozi (Fotó/Forrás: Pegazus)

A legkülönlegesebb közülük a révfülöpi Szigeti kertmozi, mert a Balatonon ez az egyetlen olyan hely, ahol közvetlenül a víz mellett építették ki a nézőteret, ráadásul a strandon levő mozinak még oldalsó fala sincs, félig-meddig az utcáról is be lehet kukucskálni.

Révfülöp, Szigeti strand

Pegazus kertmozi

A Balaton-felvidéken nyaralók számára is minden adott ahhoz, hogy átadják magukat a mozi varázsának. Tökéletes választás erre a Káli-medence legjobb kertmozija, amely Szentbékkállán a Pegazusban működik csütörtök esténként. A Cirko Film díjnyertes filmjeiből összeállított programban júliusban helyet kapott Az átkelés madarai, a Kafarnaum, A sértés és A rossz versek is. Eső esetén az épületben tartják meg az ingyenes vetítéseket.

minden csütörtökön 21:00, Szentbékkálla

 

Fejléckép: Keddkilenc kertmozi Óbudán (Fotó: Varga Imre, Esernyős)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.