Vizuál

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

2022.05.31. 14:05
Ajánlom
Visszatér a magyar film ünnepe a gyönyörű Veszprém-Balaton régióba, ahol mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Idén is a legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várnak mindenkit a mozikban, a szabadtéri vetítéseken és a kísérőprogramokon Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Az idei fesztivál teljes bevételének 20 százalékát a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola fotó és filmes tanszakának növendékei számára ajánlják fel a szervezők, a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

MMF_kep2-135900.jpg

Magyar Mozgókép Fesztivál (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Filmre vele!

A tavalyi fesztivál egyik legizgalmasabb momentuma a Filmre vele! elnevezésű játékos verseny volt, melynek keretében öt kortárs magyar regény ”vetélkedett” a megfilmesítés lehetőségéért. Idén a krimik lesznek a verseny fókuszában, június 10-én délután a veszprémi Óváros téren eldől, hogy öt magyar bűnügyi történet és forgatókönyv közül melyik a legizgalmasabb, melyik a legalkalmasabb a filmre vitelre. 

Az NFI elsőkörös fejlesztési támogatásáért versenybe száll Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű - a Babits gyilkosságok, Csabai László Szindbád a detektív, Cserháti Éva A sellő titka és Tar Sándor A szürke galamb című regénye, Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók prezentálásában. Az esemény moderátora Juhász Anna, a fesztivál háziasszonya lesz.

MMF_2-135900.jpg

Magyar Mozgókép Fesztivál (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Háttérbeszélgetések

A Pannon Egyetemmel együttműködve, Nézzünk mögé címmel olyan beszélgetések is szerepelnek a programban, amelyek a filmekben felmerülő társadalmi, történelmi kérdésekkel foglalkoznak. Június 10-én, a veszprémi Óváros téren Eperjes Károly ezúttal rendezőként is bemutatkozik a Magyar Passió című filmjével, amely az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit veszi górcső alá. A rendezés mellett ő formálja meg Leopold atyát, akit koholt vádak alapján letartóztatnak és kegyetlen kínvallatásnak vetnek alá.  

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmje apropóján a mai harmincasok útkereséséről és beilleszkedéséről lesz kötetlen beszélgetés június 11-én. Ugyanezen a napon a veszprémi Expresszóban Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? című kerekasztal beszélgetésen Oláh Kata a Digitális nomádom, Kőrösi Máté a Dívák és Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka című dokumentumfilm producere cserélnek eszmét egyebek mellett a rendezői felelősségvállalásról. A beszélgetés moderátora Józsa László, a MADOKE elnöke.

A Magyar Mozgókép Fesztivál vetítéseire a filmbarátok kedvezményes, 500 forintos áron válthatnak jegyet.

Magyar Mozgókép Fesztivál
2022. június 9-12.
Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi

Fejléckép: Magyar Mozgókép Fesztivál / fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál

 

Veszprémben vetítik először a Bereményi Gézáról készült portréfilmet

Kapcsolódó

Veszprémben vetítik először a Bereményi Gézáról készült portréfilmet

A Bereményi kalapja c. portréfilm a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. Papp Gábor Zsigmond filmje a Magyar Mozgókép Fesztivál után a budapesti Margón is bemutatkozik.

Ők az esélyesek a Magyar Mozgókép Díjakra

Ők az esélyesek a Magyar Mozgókép Díjakra

Immár publikus, hogy kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a díjakra, melyeket június 12-én adnak át a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében. A fesztiválon a legújabb magyar filmek várják  a mozi szerelmeseit Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.