Vizuál

Ha rossz pillanatban nézel fel, te is bekerülsz a filmbe!

Kalandozás a Korda Filmparkban
2020.08.28. 08:55
Ajánlom
"Halj meg! Még egy kicsit halj meg! Jó!" – kiabálja a rendezőnk (valójában animátorunk) mire a greenscreen előtti trónon engedelmesen vonaglani kezd az egyik kollégám és – a palástját nem maga alá gyűrve! – látványosan megmérgeződik. Én a második sorban lapítok, hogy elkerüljem a hasonlóan borzalmas véget.

Pillanatnyi szakmaváltásomat áttételesen a járvány okozta: az etyeki Korda Filmpark a külföldi stábok elmaradása miatt felszabadult idejében úgy döntött, hogy rendhagyó sajtótájékoztatót tart egy busznyi újságírónak fotósostul, operatőröstül bemutatva, milyen stúdiótúrákon kalandozhatnak a bátor látogatók a díszletekben.

Bemelegítésként a kávé és a pogácsa mellé profi maszkmestereket biztosítottak, akik a királynői sminktől az élethű nyílt sebekig bármit megoldottak.

Reggel a sminkesek közölték, hogy akkor eltörik az orromat”

– tájékoztat vidáman az egyik kísérőnk, akinek megdicsérem véraláfutástól lilás, alvadt vérmaszatos orrát. „Neked is szívesen megcsinálják!” Mivel ezt már négyévesen, önerőből megoldottam, így kedvesen hárítom a lehetőséget.

Hamarosan azonban francia arisztokratára unatkozom magam. Beszédbe elegyedek a mellettem álló hölggyel a dísznek tűnő parókákról, amikről pillanatok alatt kiderül, hogy nagyon is bevethetőek, ahogy beszélgetőpartneremről is, hogy makeup artist.

Hamarosan ellát nemcsak a megfelelő mennyiségű fehér loknival, de a szépségpötty sem marad el,

miközben fotós kollégám nagyon koncentrál, hogy a nevetéstől ne rázkódjon az objektívje.

Miután visszavedlek 21. századi önmagammá – hajilag is – megkezdődik maga a túra. Két csoportba osztva elindulunk. Mi a greenscreen felé tartunk, ahol hevenyészett ismertetőt kapunk a rövidfilmből, amit velünk forgatnak majd. A nyakamban fityegő belépőn a Cable guy felirat biztatóan háttérmunkára utal. Ez azonban egy másik játék, ahogy a fentiekből is kiderült.

Egy rendező és egy operatőr néhány kellék és jelmez segítségével egy középkori fantasy-t visz majd filmre velünk. Az iskolai feleléseknél kiélesített érzékek itt is létfontosságúnak bizonyulnak.

A szereplők kiválasztásakor nem megfelelő időben felnézve könnyen egy vándor hős szerepében találhatja magát az ember.

Abban a pillanatban, amint kicsit lankad a figyelmem és felnézek, már el is kapta a tekintetem a rendező és udvarias nógatással hív ki a többiek biztató (értsd. megkönnyebbült) mosolygása közepette.

A korábban látott jelmezek – egy királyi palást és egy mesés lila mágusköpeny – után vérmes reményekkel tekintek a jelmezválasztás elé.

A rám felsegített fekete köpeny alapján vagy egy mélynövésű hobbit leszek vagy Harry Potter, aki még a talárját is Dudley-tól örökölte.

Kiegészítésként kapok egy kardot, aminek következetesen elfordul a pengéje. Az utasítás szerint be kell sétálnom a színre és körbetekintenem azon csodálkozva, hogyan kerültem ide – a karakterem ugyanis, aki valamiféle túlélő / hős / lázadó egy idegen világba csöppen. Úgy érzem, ezt tudom hozni! Van némi szakmai nézeteltérésem a rendezővel a helyes kardtartásról: szerinte a pengénél fogjam, mert akkor nem fordul el, mire önérzetesen közlöm, hogy az a hitelesség rovására menne. Nem éles – biztat erre barátilag a láthatóan fából készült fegyver kapcsán. Az „És ennyi!” – kiáltás után boldogan iszkolnék a helyemre, de kiderül, hogy a többiekkel ellentétben még két jelenetem lesz.

Végleg alátámasztottnak érzem a döntésemet, hogy az írott sajtó felé fordultam a képernyős szereplés helyett.

A beltéri alapozás után, ahol volt még egy varázsgömbbel dolgozó mágusunk és két ember, akiknek csúnyán kellett nézni a kamerába –

átvágunk a stúdiók között és bevesszük magunkat a középkori városba.

Itt a korábban megmérgezett királynőt még éljenzi a nép, de az ármánykodó varázslónő már feltűnik a soraikban.

A forgatás egy kicsit elhúzódik. Az éppen nem szereplő résztvevők az üresjáratokban unatkoznak. Ez valószínűleg abból adódik, hogy a csoportunk tagjai nem ismerik egymás. Osztályok vagy baráti társaságok esetében, akik egymás szereplését is élvezik, jobban működhet a dolog. Mi két elhagyott trónon unatkozunk és váruk, hogy a falusiak befejezzék a lázadást és megdöntsék az aktuális uralkodót.

A külső helyszínt az eső ösztönzésére dinamikusan elhagyjuk és a stúdió kiállításán folytatjuk az utat. Itt eredeti filmes relikviákat, jelmezeket és kellékeket csodálhatunk meg, sőt azt is ki lehet próbálni, hogy keletkeznek a vásznon látott képekhez a zörejek és zajok. 

Ha pedig valakit nem győzött meg a helyszín, akkor a néhány nap múlva emailben érkező kis filmecske fog. A filmpark munkatársai ugyanis egy rendes, háromperces trailert vágnak össze a felvett részletecskékből. Ebből tudtam meg, hogy a Kardok csatája című fiktív moziban játszottam a hőst. 

A fenti kalandokat nemcsak a kivételezett újságíróknak élhetik át, hanem bárki, aki kilátogat Etyek mellé. A programokat 12 év felettieknek ajánlják, de a családok, osztályok vagy céges csapatépítők részére is találnak megfelelő szórakozást.

A sminkbemutató, a kiállítás és a kétféle díszlet - középkori és New York-i utca - bejárása mellett lehet szinkronizálni, kaszkadőr bemutatót nézni vagy nyomozónak állni egy krimijátékban.

Arra sajnos hiába számítunk, hogy Timothée Chalamet vagy Jason Momoa sétál velünk szembe, mivel az itt készülő produkciókra a titoktartási és biztonsági szabályok miatt nem lehet belesni. 

A Korda Filmpark és Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakmai együttműködésének köszönhetően az egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának hallgatói pedig egészen közelről is belekóstolhatnak a filmezés gyakorlati oldalába.

Köszönjük az átváltozáshoz a sminkeket, a parókákat és a profi segítséget a Budapest Sminkiskolának!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.
Vizuál hír

A legígéretesebb európai színésztehetségek közé választották Stork Natasát

Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a „Shooting Stars” programba.
Vizuál rijksmuseum

Több mint 700 ezer művészeti alkotást tesz ingyen elérhetővé a Rijksmuseum

Az amszterdami múzeum Vermeer, Rembrandt, Van Dyck és Van Gogh festményeinek kiállítójaként rendkívül népszerű a turisták körében. Az intézmény 709 ezer műalkotást online tett elérhetővé bárki számára.