Vizuál

Ha rossz pillanatban nézel fel, te is bekerülsz a filmbe!

Kalandozás a Korda Filmparkban
2020.08.28. 08:55
Ajánlom
"Halj meg! Még egy kicsit halj meg! Jó!" – kiabálja a rendezőnk (valójában animátorunk) mire a greenscreen előtti trónon engedelmesen vonaglani kezd az egyik kollégám és – a palástját nem maga alá gyűrve! – látványosan megmérgeződik. Én a második sorban lapítok, hogy elkerüljem a hasonlóan borzalmas véget.

Pillanatnyi szakmaváltásomat áttételesen a járvány okozta: az etyeki Korda Filmpark a külföldi stábok elmaradása miatt felszabadult idejében úgy döntött, hogy rendhagyó sajtótájékoztatót tart egy busznyi újságírónak fotósostul, operatőröstül bemutatva, milyen stúdiótúrákon kalandozhatnak a bátor látogatók a díszletekben.

Bemelegítésként a kávé és a pogácsa mellé profi maszkmestereket biztosítottak, akik a királynői sminktől az élethű nyílt sebekig bármit megoldottak.

Reggel a sminkesek közölték, hogy akkor eltörik az orromat”

– tájékoztat vidáman az egyik kísérőnk, akinek megdicsérem véraláfutástól lilás, alvadt vérmaszatos orrát. „Neked is szívesen megcsinálják!” Mivel ezt már négyévesen, önerőből megoldottam, így kedvesen hárítom a lehetőséget.

Hamarosan azonban francia arisztokratára unatkozom magam. Beszédbe elegyedek a mellettem álló hölggyel a dísznek tűnő parókákról, amikről pillanatok alatt kiderül, hogy nagyon is bevethetőek, ahogy beszélgetőpartneremről is, hogy makeup artist.

Hamarosan ellát nemcsak a megfelelő mennyiségű fehér loknival, de a szépségpötty sem marad el,

miközben fotós kollégám nagyon koncentrál, hogy a nevetéstől ne rázkódjon az objektívje.

Miután visszavedlek 21. századi önmagammá – hajilag is – megkezdődik maga a túra. Két csoportba osztva elindulunk. Mi a greenscreen felé tartunk, ahol hevenyészett ismertetőt kapunk a rövidfilmből, amit velünk forgatnak majd. A nyakamban fityegő belépőn a Cable guy felirat biztatóan háttérmunkára utal. Ez azonban egy másik játék, ahogy a fentiekből is kiderült.

Egy rendező és egy operatőr néhány kellék és jelmez segítségével egy középkori fantasy-t visz majd filmre velünk. Az iskolai feleléseknél kiélesített érzékek itt is létfontosságúnak bizonyulnak.

A szereplők kiválasztásakor nem megfelelő időben felnézve könnyen egy vándor hős szerepében találhatja magát az ember.

Abban a pillanatban, amint kicsit lankad a figyelmem és felnézek, már el is kapta a tekintetem a rendező és udvarias nógatással hív ki a többiek biztató (értsd. megkönnyebbült) mosolygása közepette.

A korábban látott jelmezek – egy királyi palást és egy mesés lila mágusköpeny – után vérmes reményekkel tekintek a jelmezválasztás elé.

A rám felsegített fekete köpeny alapján vagy egy mélynövésű hobbit leszek vagy Harry Potter, aki még a talárját is Dudley-tól örökölte.

Kiegészítésként kapok egy kardot, aminek következetesen elfordul a pengéje. Az utasítás szerint be kell sétálnom a színre és körbetekintenem azon csodálkozva, hogyan kerültem ide – a karakterem ugyanis, aki valamiféle túlélő / hős / lázadó egy idegen világba csöppen. Úgy érzem, ezt tudom hozni! Van némi szakmai nézeteltérésem a rendezővel a helyes kardtartásról: szerinte a pengénél fogjam, mert akkor nem fordul el, mire önérzetesen közlöm, hogy az a hitelesség rovására menne. Nem éles – biztat erre barátilag a láthatóan fából készült fegyver kapcsán. Az „És ennyi!” – kiáltás után boldogan iszkolnék a helyemre, de kiderül, hogy a többiekkel ellentétben még két jelenetem lesz.

Végleg alátámasztottnak érzem a döntésemet, hogy az írott sajtó felé fordultam a képernyős szereplés helyett.

A beltéri alapozás után, ahol volt még egy varázsgömbbel dolgozó mágusunk és két ember, akiknek csúnyán kellett nézni a kamerába –

átvágunk a stúdiók között és bevesszük magunkat a középkori városba.

Itt a korábban megmérgezett királynőt még éljenzi a nép, de az ármánykodó varázslónő már feltűnik a soraikban.

A forgatás egy kicsit elhúzódik. Az éppen nem szereplő résztvevők az üresjáratokban unatkoznak. Ez valószínűleg abból adódik, hogy a csoportunk tagjai nem ismerik egymás. Osztályok vagy baráti társaságok esetében, akik egymás szereplését is élvezik, jobban működhet a dolog. Mi két elhagyott trónon unatkozunk és váruk, hogy a falusiak befejezzék a lázadást és megdöntsék az aktuális uralkodót.

A külső helyszínt az eső ösztönzésére dinamikusan elhagyjuk és a stúdió kiállításán folytatjuk az utat. Itt eredeti filmes relikviákat, jelmezeket és kellékeket csodálhatunk meg, sőt azt is ki lehet próbálni, hogy keletkeznek a vásznon látott képekhez a zörejek és zajok. 

Ha pedig valakit nem győzött meg a helyszín, akkor a néhány nap múlva emailben érkező kis filmecske fog. A filmpark munkatársai ugyanis egy rendes, háromperces trailert vágnak össze a felvett részletecskékből. Ebből tudtam meg, hogy a Kardok csatája című fiktív moziban játszottam a hőst. 

A fenti kalandokat nemcsak a kivételezett újságíróknak élhetik át, hanem bárki, aki kilátogat Etyek mellé. A programokat 12 év felettieknek ajánlják, de a családok, osztályok vagy céges csapatépítők részére is találnak megfelelő szórakozást.

A sminkbemutató, a kiállítás és a kétféle díszlet - középkori és New York-i utca - bejárása mellett lehet szinkronizálni, kaszkadőr bemutatót nézni vagy nyomozónak állni egy krimijátékban.

Arra sajnos hiába számítunk, hogy Timothée Chalamet vagy Jason Momoa sétál velünk szembe, mivel az itt készülő produkciókra a titoktartási és biztonsági szabályok miatt nem lehet belesni. 

A Korda Filmpark és Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakmai együttműködésének köszönhetően az egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának hallgatói pedig egészen közelről is belekóstolhatnak a filmezés gyakorlati oldalába.

Köszönjük az átváltozáshoz a sminkeket, a parókákat és a profi segítséget a Budapest Sminkiskolának!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
Vizuál interjú

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Vizuál hír

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.
Vizuál hír

50 éves a legendás Kecskemétfilm

Magyar Népmese sorozatuk immár hivatalosan is hungarikum, a világhálón 170 országból 134 millióan nézték meg. Itt készült a Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg, és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos.