Vizuál

Ha rossz pillanatban nézel fel, te is bekerülsz a filmbe!

Kalandozás a Korda Filmparkban
2020.08.28. 08:55
Ajánlom
"Halj meg! Még egy kicsit halj meg! Jó!" – kiabálja a rendezőnk (valójában animátorunk) mire a greenscreen előtti trónon engedelmesen vonaglani kezd az egyik kollégám és – a palástját nem maga alá gyűrve! – látványosan megmérgeződik. Én a második sorban lapítok, hogy elkerüljem a hasonlóan borzalmas véget.

Pillanatnyi szakmaváltásomat áttételesen a járvány okozta: az etyeki Korda Filmpark a külföldi stábok elmaradása miatt felszabadult idejében úgy döntött, hogy rendhagyó sajtótájékoztatót tart egy busznyi újságírónak fotósostul, operatőröstül bemutatva, milyen stúdiótúrákon kalandozhatnak a bátor látogatók a díszletekben.

Bemelegítésként a kávé és a pogácsa mellé profi maszkmestereket biztosítottak, akik a királynői sminktől az élethű nyílt sebekig bármit megoldottak.

Reggel a sminkesek közölték, hogy akkor eltörik az orromat”

– tájékoztat vidáman az egyik kísérőnk, akinek megdicsérem véraláfutástól lilás, alvadt vérmaszatos orrát. „Neked is szívesen megcsinálják!” Mivel ezt már négyévesen, önerőből megoldottam, így kedvesen hárítom a lehetőséget.

Hamarosan azonban francia arisztokratára unatkozom magam. Beszédbe elegyedek a mellettem álló hölggyel a dísznek tűnő parókákról, amikről pillanatok alatt kiderül, hogy nagyon is bevethetőek, ahogy beszélgetőpartneremről is, hogy makeup artist.

Hamarosan ellát nemcsak a megfelelő mennyiségű fehér loknival, de a szépségpötty sem marad el,

miközben fotós kollégám nagyon koncentrál, hogy a nevetéstől ne rázkódjon az objektívje.

Miután visszavedlek 21. századi önmagammá – hajilag is – megkezdődik maga a túra. Két csoportba osztva elindulunk. Mi a greenscreen felé tartunk, ahol hevenyészett ismertetőt kapunk a rövidfilmből, amit velünk forgatnak majd. A nyakamban fityegő belépőn a Cable guy felirat biztatóan háttérmunkára utal. Ez azonban egy másik játék, ahogy a fentiekből is kiderült.

Egy rendező és egy operatőr néhány kellék és jelmez segítségével egy középkori fantasy-t visz majd filmre velünk. Az iskolai feleléseknél kiélesített érzékek itt is létfontosságúnak bizonyulnak.

A szereplők kiválasztásakor nem megfelelő időben felnézve könnyen egy vándor hős szerepében találhatja magát az ember.

Abban a pillanatban, amint kicsit lankad a figyelmem és felnézek, már el is kapta a tekintetem a rendező és udvarias nógatással hív ki a többiek biztató (értsd. megkönnyebbült) mosolygása közepette.

A korábban látott jelmezek – egy királyi palást és egy mesés lila mágusköpeny – után vérmes reményekkel tekintek a jelmezválasztás elé.

A rám felsegített fekete köpeny alapján vagy egy mélynövésű hobbit leszek vagy Harry Potter, aki még a talárját is Dudley-tól örökölte.

Kiegészítésként kapok egy kardot, aminek következetesen elfordul a pengéje. Az utasítás szerint be kell sétálnom a színre és körbetekintenem azon csodálkozva, hogyan kerültem ide – a karakterem ugyanis, aki valamiféle túlélő / hős / lázadó egy idegen világba csöppen. Úgy érzem, ezt tudom hozni! Van némi szakmai nézeteltérésem a rendezővel a helyes kardtartásról: szerinte a pengénél fogjam, mert akkor nem fordul el, mire önérzetesen közlöm, hogy az a hitelesség rovására menne. Nem éles – biztat erre barátilag a láthatóan fából készült fegyver kapcsán. Az „És ennyi!” – kiáltás után boldogan iszkolnék a helyemre, de kiderül, hogy a többiekkel ellentétben még két jelenetem lesz.

Végleg alátámasztottnak érzem a döntésemet, hogy az írott sajtó felé fordultam a képernyős szereplés helyett.

A beltéri alapozás után, ahol volt még egy varázsgömbbel dolgozó mágusunk és két ember, akiknek csúnyán kellett nézni a kamerába –

átvágunk a stúdiók között és bevesszük magunkat a középkori városba.

Itt a korábban megmérgezett királynőt még éljenzi a nép, de az ármánykodó varázslónő már feltűnik a soraikban.

A forgatás egy kicsit elhúzódik. Az éppen nem szereplő résztvevők az üresjáratokban unatkoznak. Ez valószínűleg abból adódik, hogy a csoportunk tagjai nem ismerik egymás. Osztályok vagy baráti társaságok esetében, akik egymás szereplését is élvezik, jobban működhet a dolog. Mi két elhagyott trónon unatkozunk és váruk, hogy a falusiak befejezzék a lázadást és megdöntsék az aktuális uralkodót.

A külső helyszínt az eső ösztönzésére dinamikusan elhagyjuk és a stúdió kiállításán folytatjuk az utat. Itt eredeti filmes relikviákat, jelmezeket és kellékeket csodálhatunk meg, sőt azt is ki lehet próbálni, hogy keletkeznek a vásznon látott képekhez a zörejek és zajok. 

Ha pedig valakit nem győzött meg a helyszín, akkor a néhány nap múlva emailben érkező kis filmecske fog. A filmpark munkatársai ugyanis egy rendes, háromperces trailert vágnak össze a felvett részletecskékből. Ebből tudtam meg, hogy a Kardok csatája című fiktív moziban játszottam a hőst. 

A fenti kalandokat nemcsak a kivételezett újságíróknak élhetik át, hanem bárki, aki kilátogat Etyek mellé. A programokat 12 év felettieknek ajánlják, de a családok, osztályok vagy céges csapatépítők részére is találnak megfelelő szórakozást.

A sminkbemutató, a kiállítás és a kétféle díszlet - középkori és New York-i utca - bejárása mellett lehet szinkronizálni, kaszkadőr bemutatót nézni vagy nyomozónak állni egy krimijátékban.

Arra sajnos hiába számítunk, hogy Timothée Chalamet vagy Jason Momoa sétál velünk szembe, mivel az itt készülő produkciókra a titoktartási és biztonsági szabályok miatt nem lehet belesni. 

A Korda Filmpark és Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakmai együttműködésének köszönhetően az egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának hallgatói pedig egészen közelről is belekóstolhatnak a filmezés gyakorlati oldalába.

Köszönjük az átváltozáshoz a sminkeket, a parókákat és a profi segítséget a Budapest Sminkiskolának!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.