Vizuál

Ha süt a nap, akkor Szentendre

2012.03.21. 10:02
Ajánlom
A városból ki, a galériákba pedig bemenjünk - két szentendrei kiállítást ajánlunk napozás mellé.

Fény-képek
Nagy Barbarának nem választott otthona Szentendre - beleszületett az itteni művészeti hagyományokba és ezeket anyanyelvként sajátította el. Már tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának és a Vajda Lajos Stúdiónak, amikor felvételt nyer a Képzőművészeti Egyetemen Maurer Dóra osztályába. Művészetében éppúgy tetten érthető a VLS abszurd képfelfogásának hagyománya, mint a vizuális struktúrák időbeli változásait elemző Maurer-féle művek hatása. A művészeti gyökerek mellé társul egy felfokozott természetélmény is: az otthonát körülvevő pilisi erdők végtelenje. E hatások tovább gondolt  ötvözése által jelöli ki saját útját. A surló fény hatását beépítő, metszett, fekete fatáblái, szén- és ceruzarajzainak szinte képtelen természeti szituációkat megjelenítő fekete-fehér struktúrái, videó-installációi egyszerre nyitnak teret a filozófiai és szenzuális megközelítéseknek, valamint hívják alkotó társnak a befogadót. A kiállítás amellett, hogy a művész elmúlt, közel tíz évének alkotásaiból válogat, egy erre az alkalomra készült installációt is bemutat.

A képpé formált város - a szentendrei festők őstémái a megújult MűvészetMalomban
Szentendre topográfiájáról és vele helytörténetéről szól a festményekkel, rajzokkal, esetenként egyéb műalkotásokkal illusztrált tárlat - a város művészi helyrajzát lehet így látni, ami a szentendrei és a városba alkalmilag kilátogató festők műveinek válogatott gyűjteményéből állt össze. A belvárosi utcák részben középkori nyomvonalát leszámítva egyre több klasszikus részlet tűnik el a városképből, az utcafrontokról, a házak homlokzatáról. Egyre kevesebben vannak olyanok, akiknek még módja volt úgy látni Szentendrét, ahogyan azt az 1926-ban a művésztelepi közösségben megtelepedett festők nem kis örömükre megláthatták, felfedezték és képeiken feldolgozták. Válogatott helyszíneket láthatunk a képeken - ezek kiválasztását maguk a festők végezték el, akik a városkép egyes részleteit újra és újra lefestették, gyakran bekukkantva a környező utcácskákba is. Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József ábrázolásmódja lényegesen eltér Barcsay Jenő, Ilosvai Varga István, Czóbel Béla világlátásától és szemléletmódjától, hogy Vajda Lajoséról és Bálint Endréjéről ne is beszéljünk. Mégis közös festészetükben, hogy az a város nyújtotta témákra, motívumokra épül fel. Ezek, mint hatékony rendező elv megtapasztalható művészetükben. A MűvészetMalomban március 31-től június 24-ig lehet látni a következő, A magyar modernizmus festői nyelvének kialakulása című kiállítást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Klasszikus

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Vizuál gyász

Elhunyt Robert Forster, Tarantino egyik kedvenc színésze

A nagy visszatérőként emlegetett amerikai színész 78 éves volt, agydaganat okozta a halálát – számolt be róla a 24.hu.
Vizuál képregény

KÉP-regény: A villám és az elefánt

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, miért fontos, hogy tudjuk, egy elefánt pont egy másodpercig tart.
Vizuál Film

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Vizuál hír

Felgyújtottak egy plakátot az ARC kiállításon

A rongálót vélhetően az zavarta, hogy a „Kompromisszum” című plakát egyszerre reflektál Trianonra és a hazai LMBTQ+ emberek helyzetére.