Vizuál

Ha süt a nap, akkor Szentendre

2012.03.21. 10:02
Ajánlom
A városból ki, a galériákba pedig bemenjünk - két szentendrei kiállítást ajánlunk napozás mellé.

Fény-képek
Nagy Barbarának nem választott otthona Szentendre - beleszületett az itteni művészeti hagyományokba és ezeket anyanyelvként sajátította el. Már tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának és a Vajda Lajos Stúdiónak, amikor felvételt nyer a Képzőművészeti Egyetemen Maurer Dóra osztályába. Művészetében éppúgy tetten érthető a VLS abszurd képfelfogásának hagyománya, mint a vizuális struktúrák időbeli változásait elemző Maurer-féle művek hatása. A művészeti gyökerek mellé társul egy felfokozott természetélmény is: az otthonát körülvevő pilisi erdők végtelenje. E hatások tovább gondolt  ötvözése által jelöli ki saját útját. A surló fény hatását beépítő, metszett, fekete fatáblái, szén- és ceruzarajzainak szinte képtelen természeti szituációkat megjelenítő fekete-fehér struktúrái, videó-installációi egyszerre nyitnak teret a filozófiai és szenzuális megközelítéseknek, valamint hívják alkotó társnak a befogadót. A kiállítás amellett, hogy a művész elmúlt, közel tíz évének alkotásaiból válogat, egy erre az alkalomra készült installációt is bemutat.

A képpé formált város - a szentendrei festők őstémái a megújult MűvészetMalomban
Szentendre topográfiájáról és vele helytörténetéről szól a festményekkel, rajzokkal, esetenként egyéb műalkotásokkal illusztrált tárlat - a város művészi helyrajzát lehet így látni, ami a szentendrei és a városba alkalmilag kilátogató festők műveinek válogatott gyűjteményéből állt össze. A belvárosi utcák részben középkori nyomvonalát leszámítva egyre több klasszikus részlet tűnik el a városképből, az utcafrontokról, a házak homlokzatáról. Egyre kevesebben vannak olyanok, akiknek még módja volt úgy látni Szentendrét, ahogyan azt az 1926-ban a művésztelepi közösségben megtelepedett festők nem kis örömükre megláthatták, felfedezték és képeiken feldolgozták. Válogatott helyszíneket láthatunk a képeken - ezek kiválasztását maguk a festők végezték el, akik a városkép egyes részleteit újra és újra lefestették, gyakran bekukkantva a környező utcácskákba is. Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József ábrázolásmódja lényegesen eltér Barcsay Jenő, Ilosvai Varga István, Czóbel Béla világlátásától és szemléletmódjától, hogy Vajda Lajoséról és Bálint Endréjéről ne is beszéljünk. Mégis közös festészetükben, hogy az a város nyújtotta témákra, motívumokra épül fel. Ezek, mint hatékony rendező elv megtapasztalható művészetükben. A MűvészetMalomban március 31-től június 24-ig lehet látni a következő, A magyar modernizmus festői nyelvének kialakulása című kiállítást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál pályázat

Gyermekkori (rém)álmok – fotó- és filmpályázat Lynch után szabadon

David Lynch inspirálta filmeket, illetve gyerekkori rémálmokat feltáró fotókat várnak a filmes kiállításához kapcsolódó
Vizuál műtárgy

Ők a legdrágább magyar művészek

Az elmúlt 11 év árverései alapján ezek az alkotók érik el a legmagasabb árat az aukciókon itthon és külföldön.
Vizuál galéria

Gazdag kínálattal jön az Antik and Art Budapest – Galéria!

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat a tíz év kihagyás után újjáéledő, vásárral egybekötött kiállításon március 21-24. között, a Millenárison.
Vizuál interjú

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Vizuál fényképTár

Amikor „visszapirosodott” március 15. – 1989 eufóriája

A rendszerváltás folyamatában az egyik leglátványosabb, s talán a legfelszabadítóbb újra szabad ünnep 1989. március 15-e volt.