Vizuál

Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

2022.11.28. 14:15
Ajánlom
November 26-án a Toldi moziban tartották az idén huszadik évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. Az ezer eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, amely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést.

Idén négy kategóriában versenyeztek a filmek: az egész estés filmek versenyében egy portugál alkotás, a José Miguel Ribeiro rendezte Nayola, a rövidfilmes szekcióban a szlovén Špela Čadež párkapcsolati drámája, a Steakhouse, a gyerekfilmek közül Jorn Leeuwerink holland rendező Disznó című alkotása nyerte el a zsűri tetszését, az ultrarövid filmek mezőnyéből pedig a közönség választhatott kedvencet.

A november 23. és 27. között zajló 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm versenyzett a Best of Anilogue 2022 díjért.

A zsűri tagjai Olga Bobrowska lengyel animációs filmelmélet-író, Daniel Šuljić, az Animafest Zagreb igazgatója, valamint a számtalan díjjal elismert fiatal magyar animációs rendező, Tóth Luca voltak.

Az ezer eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, amely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést.

Olga Bobrowska A Szajna könnyei (Les larmes de la Seine) című francia alkotást tartotta különdíjra érdemesnek. Indoklása szerint a megrázóan erőteljes film úgy ábrázolja az erőszakot, hogy mindvégig tiszteletben tartja az elnyomottak fájdalmát.

Daniel Šuljić a Garrano című portugál filmet emelte ki, amely elmondása szerint nagyszerű filmes és rajztudással jelenít meg valahol az isten háta mögött zajló tragikus eseményeket. Tóth Luca az Ég veled, Jérôme! (Au revoir Jérôme) című francia rövidfilm mellett tette le a voksát, szerinte a játékos és kreatív vizuális költemény arra ad bizonyságot, hogy még a mennyországban is összetörhetik az ember szívét.

Az egész estés filmek kategóriájában a fesztiválon új alkotásával is bemutatkozó Pierre Földes magyar származású animációs rendező és zeneszerző, az egyik legígéretesebb észt animációs alkotó, Sander Joon és Török Ferenc magyar rendező választották ki az idei Anilogue legkiválóbbját.

nayala-141800.jpg

Nayola (Fotó/Forrás: Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

A Nayola a 25 évig tartó angolai polgárháború véres valóságába repíti vissza a nézőt egy nagymama, lánya és unokája történetén keresztül.

A legkisebb nézők figyelméért 13 film rövidfilm versenyzett. Az Aurelia Aasa észt filmkritikusból, Elekes Dóra gyermekkönyvíróból és Yann Jouette francia animációs rendezőből álló gyerekfilmes zsűri döntött az ezer euróval járó díjról. Az általuk a legjobbnak ítélt merész és szellemes holland film, a Disznó (Pig) játékosan tárgyalja az energiapazarlás témáját.

Aurelia Aasa az Anyának mindig igaza van (Mom is always right) című cseh munkát részesítette elismerésben, amely ironikus csavarral láttatja a szülői létet. Yann Jouette tetszését eredeti témaválasztásával Palotás Adél Lámpák című rövidfilmje nyerte el, míg Elekes Dóra választása az abszurd humorú Franzy levese (Franzy's Soup-Kitchen) című francia alkotásra esett.

Az Anilogue-on hagyományosan a közönség is véleményt nyilváníthat a mozivásznon látott alkotásokról.

A rövidfilmek között a Portugáliából érkezett Jégkereskedők (Ice Merchants) bizonyult a legnépszerűbbnek, a gyerekfilmek kategóriájában Palotás Adélnak sikerült egy újabb díjat elhódítania a Lámpákkal, míg az ultrarövid filmek népes mezőnyében a Nagy disznó (Big Pig) című francia film aratott elsöprő győzelmet.

Fejléckép/Forrás: Koncz Márton

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.
Vizuál ajánló

Maradandót alkotni – a 100 éve született Berekméri Zoltán fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manóban

Száz éve született a magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja, Berekméri Zoltán, aki az 1940-es évektől a ’80-as évek végéig alkotott.
Vizuál hír

A Capa Központban búcsúztatják Móricz-Sabján Simon fotográfust

A tavaly év végén, 42 éves korában elhunyt, Capa-nagydíjas fotográfus búcsúztatása február 5-én, vasárnap 15 órától lesz a Nagymező utcai Capa Központban.
Vizuál kritika

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.