Vizuál

Hajléktalanok voltak, ma már saját kocsit vezetnek, szakdogát írnak

2016.03.23. 09:12
Ajánlom
Kiállítás nyílik a Zöld Pók és a Van Esély Restart elnevezésű programjáról, ami során tíz hajléktalan embert indítottak el a felemelkedés útján. A Mentés másként című videó- és fotótárlat az ő példájukon keresztül mutatja be, hogy van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából.

A Van Esély Alapítvány 15 éve segíti a hajléktalan emberek újrakezdését, visszailleszkedését a társadalomba. A Zöld Pók Alapítvány nonprofit médiaműhelyként bonyolult társadalmi problémákat próbál közérthetően átadni a nyilvánosságnak. Másfél éve indult el a a két szervezet közös programja  “Restart - közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért” címmel, aminek részeként közösségi adománygyűjtési kampányukkal, sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak mentoráltjaik életének új irányba tereléséhez.

"Mi vagyunk azok, akik nem adják fel" – mutatta be magát a projekt végén az a tíz ember, akiknek az alapítvány két évig segítette, fotózta, filmezte napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból. Személyes történetükkel sok száz embert képesek megmozgatni, hihetetlen akaraterejükkel megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják tenni.

A március 23-án a Tranzit Art Caféban nyíló "Mentés másként” kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné megismertetni az elért eredményeket, másrészt a projekt során alkotott vizuális és szöveges tartalmakból kíván olyan portrékat összeállítani, amelyek segítségével közvetlenebb módon teszi megismerhetővé a hajléktalanságot a témát felületesen ismerők részére. Olyan sorsokba nyerhet betekintést a látogató, melyek egyszerre elgondolkodtatóak és inspirálóak: a legnehezebb élethelyzetekben is mozgósítható erőforrásokat tárják elénk.  

Meddig jutottak el a projektben résztvevő hajléktalanok?

A sikersztorik közé tartozik Orsi, aki laptopot vásárolt és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, tervei szerint idén tavasszal fogja leadni és megvédeni diplomamunkáját. Marika sikerrel tette le az ápolási asszisztens vizsgát, új végzettségével próbál kórházban, idősotthonban elhelyezkedni, és albérletbe költözött. László nemcsak jogosítványt szerzett, hanem egy személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve stabil munkahellyel rendelkezik. További részleteteket, életutakat itt talál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Táncra kelnek a műalkotások a Budapest Art Week imázsfilmjében – VIDEÓ

Az április 9. és 14. között zajló Budapest Art Week célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai képzőművészeti világ sokszínűségére, és a mindennapok részévé tegye a képzőművészet iránti érdeklődést.
Vizuál Film

Újra megrendezik az Úton Online Filmfesztivált  

Mit jelent úton lenni? Teszik fel a kérdést évről-évre a Tartóshullám/Mediawave Együttlét online filmfesztiváljának válogatói. Ingyenesen nézhető filmjeik idén a "rítus" köré szerveződnek, március 31-ig lehet szavazni rájuk, de egészen április 29-ig szabadon nézhetőek. 
Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.