Vizuál

Hajléktalanok voltak, ma már saját kocsit vezetnek, szakdogát írnak

2016.03.23. 09:12
Ajánlom
Kiállítás nyílik a Zöld Pók és a Van Esély Restart elnevezésű programjáról, ami során tíz hajléktalan embert indítottak el a felemelkedés útján. A Mentés másként című videó- és fotótárlat az ő példájukon keresztül mutatja be, hogy van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából.

A Van Esély Alapítvány 15 éve segíti a hajléktalan emberek újrakezdését, visszailleszkedését a társadalomba. A Zöld Pók Alapítvány nonprofit médiaműhelyként bonyolult társadalmi problémákat próbál közérthetően átadni a nyilvánosságnak. Másfél éve indult el a a két szervezet közös programja  “Restart - közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért” címmel, aminek részeként közösségi adománygyűjtési kampányukkal, sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak mentoráltjaik életének új irányba tereléséhez.

"Mi vagyunk azok, akik nem adják fel" – mutatta be magát a projekt végén az a tíz ember, akiknek az alapítvány két évig segítette, fotózta, filmezte napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból. Személyes történetükkel sok száz embert képesek megmozgatni, hihetetlen akaraterejükkel megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják tenni.

A március 23-án a Tranzit Art Caféban nyíló "Mentés másként” kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné megismertetni az elért eredményeket, másrészt a projekt során alkotott vizuális és szöveges tartalmakból kíván olyan portrékat összeállítani, amelyek segítségével közvetlenebb módon teszi megismerhetővé a hajléktalanságot a témát felületesen ismerők részére. Olyan sorsokba nyerhet betekintést a látogató, melyek egyszerre elgondolkodtatóak és inspirálóak: a legnehezebb élethelyzetekben is mozgósítható erőforrásokat tárják elénk.  

Meddig jutottak el a projektben résztvevő hajléktalanok?

A sikersztorik közé tartozik Orsi, aki laptopot vásárolt és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, tervei szerint idén tavasszal fogja leadni és megvédeni diplomamunkáját. Marika sikerrel tette le az ápolási asszisztens vizsgát, új végzettségével próbál kórházban, idősotthonban elhelyezkedni, és albérletbe költözött. László nemcsak jogosítványt szerzett, hanem egy személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve stabil munkahellyel rendelkezik. További részleteteket, életutakat itt talál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.