Vizuál

Hajzuhatagba burkolózva

2015.01.29. 11:10
Ajánlom
Verebics Ági képzőművész egész alakos, hajzuhataggal ábrázolt női aktjait és világítós dobozait mutatja be az a kiállítás, amely január 29-étől látható a MissionArt Galériában Budapesten.

Hairy Gang (Hajas Banda) című tárlat tíz képből álló sorozatán meztelen női alakok láthatóak különféle színű nagy hajzuhataggal, amely eltakarja a testet - mondta el Kishonthy Zsolt művészettörténész, kurátor.

Mint kifejtette, Verebics Ágit régóta foglalkoztatja az emberi testen extrém módon megjelenő szőrzet, figuráit "szőrnőknek" nevezte el. Szintén együtt jelenik meg a haj és a test a kiállításon látható egyedi világító dobozokban is - tette hozzá.

"A MissionArt Galéria a képzőművészeti egyetem óta követi Ági tevékenységét" - hangsúlyozta a művészettörténész, hozzátéve, hogy Jurecskó Lászlóval, a galéria tulajdonosával többször látogatták el a művész műtermébe is.

Felidézte a képzőművész diplomamunkáját, a kicsi üveglapokból összerakott nagyméretű alkotást, amelynek elkészítéséhez saját testrészeiről készült képeket vágott fel kicsi kockákra, majd azt állította össze.

A művészettörténész beszélt arról is, hogy Verebics Ági több mint tíz éve foglalkozik az emberi testtel, testrészekkel, amelyhez sokfelé oldalról és technikával közelít. A festés mellett fotózik, kollázsokat és tárgyakat is készít.

Képein a testet hol fedetlenül, hol jelentőséggel bíró öltözetben ábrázolja, gyakran az extremitás határát súrolva. Keleti nőket ábrázol, állatportrékat készít vagy magazinfotók által inspirált alkotásokat hoz létre, amelyen a nők néha furcsa lényekké válnak - mondta a művészettörténész.

Verebics Ági 2006-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol Tölg-Molnár Zoltán volt a mestere. Alkotásai több egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek már Magyarországon és külföldön egyaránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Vizuál galéria

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!
Vizuál hír

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.