Vizuál

Haláltánc címmel láthatók Reigl Judit utolsó munkái a Szépművészeti Múzeumban

2023.05.26. 11:40
Ajánlom
Reigl Judit utolsó grafikai sorozatának bemutatásával tiszteleg a száz éve született, világhírű képzőművész előtt a Szépművészeti Múzeum kiállítása. A rajzok mellett a művészt inspiráló képek is szerepelnek a tárlaton.

Reigl Judit számára fiatalon a múzeum gyűjteményében látott alkotások jelentettek olyan inspirációt és igazodási pontokat, melyekhez később is folyton visszatért” – mondta Vígh Annamária, a múzeum főigazgató-helyettese a tárlat sajtóbemutatóján. Ezért – a művész még életében megfogalmazott kérésének megfelelően – rajzai most együtt láthatók az azokat inspiráló művekkel, mások mellett Fra Angelico, Delacroix, Leonardo, Dürer, Gulácsy, Csontváry, Holbein és Courbet alkotásaival.

kepparok-111440.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907 / Reigl Judit: Életfa XIII., 2018 (Fotó/Forrás: © Fonds de dotation Judit Reigl / Szépművészeti Múzeum)

Reigl Judit nyolc évtizeden át kivételes dinamizmussal dolgozott, élete utolsó éveiben, fizikai erejének csökkenésével azonban a festés helyett a rajz lett a művészi kifejezésének eszköze. Ekkor, öt év alatt készült a Haláltánc című rajzciklus, amelyben 810 rajz született.

JakobharcaazangyallalJacobWrestlingwiththeAngel-111441.jpg

Reigl Judit: Jákób harca az angyallal (Két férfi), 1947 (Fotó/Forrás: © Fonds de dotation Judit Reigl / Szépművészeti Múzeum)

Haláltánc sorozatában Reigl egyértelműen ifjabb Hans Holbein korszakalkotó fametszeteinek (1526) hagyományát követte, és nem csak a koponya visszatérő motívuma miatt. Az alakok mindkét sorozatban nem egyszerűen csak táncolnak, hanem teljes erőbedobással birkóznak, huzakodnak, lökdösik, taszigálják egymást.

Reigl úgy döntött, hogy saját sorozatának is a Haláltánc címet adja, egyrészt Holbein emlékére, másrészt pedig azért, mivel a koponyák és testek forgataga a saját kézmozdulataival együtt – amelyek táncszerű mozdulatainak emlékét idézték fel a nagy méretű vásznak festése idejéből – mindenképp a saját haláltáncát jelentik

– olvasható a múzeum honlapján.

A művész

úgy rajzolt, mintha naplót vezetne, mintha élettörténetét írná meg számunkra.

Haláltánca többéves alkotói folyamat volt, melyben felidézte a félig megkopott vagy elfeledett, csak a lélek legmélyén megbúvó képeket” – fogalmazott Vígh Annamária.

ReiglJuditszobajaJuditReiglsroom-111441.jpg

Reigl Judit szobája (Fotó/Forrás: © Fonds de dotation Judit Reigl / Szépművészeti Múzeum)

Petrányi Zsolt és Gát János kurátorok kiemelték, hogy az egymás mellé helyezett Reigl-grafikák és az azokat inspiráló képek révén a látogató olyan, egyedi összjátéknak lehet tanúja, amely a világ bármely múzeumában ritkaság.

A Haláltánc című kiállítás szeptember 3-ig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Fejléckép: Látogatók Reigl Judit Birkózók (Judit és Betty) című alkotása és Munkás-Paraszt Barátság című festménye előtt a Szépművészeti Múzeum Reigl Judit-kiállításán (fotó/forrás: Kovács Tamás/MTI)

Egy újabb későn értékelt művész: Reigl Judit

Kapcsolódó

Egy újabb későn értékelt művész: Reigl Judit

Kapuváron született, de Franciország lett művészi hajlékává. Sokáig élt szerényen, de 2020. augusztusi halálakor művei már előkelő helyen szerepeltek a legdrágábban elkelt alkotások világlistáján. Reigl Judit festményei a világ legnagyobb múzeumaiban és gyűjteményeiben leltek otthonra. Május elsején lenne 99 éves.

Reigl 100: Nagyszabású kiállítás nyílik a világhírű művész képeiből a Műcsarnokban

Reigl 100: Nagyszabású kiállítás nyílik a világhírű művész képeiből a Műcsarnokban

Párizs és Berlin mellett szülőhazájában is nagyszabású kiállítással tisztelegnek az idén 100 éve született Reigl Judit festőművész előtt. A világhírű művész alkotásaiból több tárlat is nyílik a centenáriumi év alkalmából.

Reigl Judit 100: A világhírű festőművész, aki sosem akart világhírűvé válni

Reigl Judit 100: A világhírű festőművész, aki sosem akart világhírűvé válni

Idén, május 1-jén ünnepelné 100. születésnapját Reigl Judit, az absztrakt expresszionizmus világhírű, magyar származású képviselője, aki az életét kockáztatva menekült el Magyarországról 1950-ben, és csaknem négy hónapnyi, viszontagságokkal teli gyaloglás után érkezett Párizsba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

De ki az a Banksy? – öt dolog, amit érdemes tudni a világhírű graffitiművészről

Férfi, nő, egy csapat? Profin felépített brand? Miben rejlik a zsenialitása, ami miatt a klasszikus grafikusból korunk egyik legdrágábban eladott képeiről és akcióiról híres kortárs művész lett? Tesztelje magát, mennyire van képben a Banksy-titokkal!
Vizuál ajánló

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek idén is, a Múzeumok Éjszakáján!

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül idén az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménysorozatára. Június 22-én országszerte kitárulnak a múzeumok kapui.
Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.