Vizuál

Haláltánc címmel láthatók Reigl Judit utolsó munkái a Szépművészeti Múzeumban

2023.05.26. 11:40
Ajánlom
Reigl Judit utolsó grafikai sorozatának bemutatásával tiszteleg a száz éve született, világhírű képzőművész előtt a Szépművészeti Múzeum kiállítása. A rajzok mellett a művészt inspiráló képek is szerepelnek a tárlaton.

Reigl Judit számára fiatalon a múzeum gyűjteményében látott alkotások jelentettek olyan inspirációt és igazodási pontokat, melyekhez később is folyton visszatért” – mondta Vígh Annamária, a múzeum főigazgató-helyettese a tárlat sajtóbemutatóján. Ezért – a művész még életében megfogalmazott kérésének megfelelően – rajzai most együtt láthatók az azokat inspiráló művekkel, mások mellett Fra Angelico, Delacroix, Leonardo, Dürer, Gulácsy, Csontváry, Holbein és Courbet alkotásaival.

kepparok-111440.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907 / Reigl Judit: Életfa XIII., 2018 (Fotó/Forrás: © Fonds de dotation Judit Reigl / Szépművészeti Múzeum)

Reigl Judit nyolc évtizeden át kivételes dinamizmussal dolgozott, élete utolsó éveiben, fizikai erejének csökkenésével azonban a festés helyett a rajz lett a művészi kifejezésének eszköze. Ekkor, öt év alatt készült a Haláltánc című rajzciklus, amelyben 810 rajz született.

JakobharcaazangyallalJacobWrestlingwiththeAngel-111441.jpg

Reigl Judit: Jákób harca az angyallal (Két férfi), 1947 (Fotó/Forrás: © Fonds de dotation Judit Reigl / Szépművészeti Múzeum)

Haláltánc sorozatában Reigl egyértelműen ifjabb Hans Holbein korszakalkotó fametszeteinek (1526) hagyományát követte, és nem csak a koponya visszatérő motívuma miatt. Az alakok mindkét sorozatban nem egyszerűen csak táncolnak, hanem teljes erőbedobással birkóznak, huzakodnak, lökdösik, taszigálják egymást.

Reigl úgy döntött, hogy saját sorozatának is a Haláltánc címet adja, egyrészt Holbein emlékére, másrészt pedig azért, mivel a koponyák és testek forgataga a saját kézmozdulataival együtt – amelyek táncszerű mozdulatainak emlékét idézték fel a nagy méretű vásznak festése idejéből – mindenképp a saját haláltáncát jelentik

– olvasható a múzeum honlapján.

A művész

úgy rajzolt, mintha naplót vezetne, mintha élettörténetét írná meg számunkra.

Haláltánca többéves alkotói folyamat volt, melyben felidézte a félig megkopott vagy elfeledett, csak a lélek legmélyén megbúvó képeket” – fogalmazott Vígh Annamária.

ReiglJuditszobajaJuditReiglsroom-111441.jpg

Reigl Judit szobája (Fotó/Forrás: © Fonds de dotation Judit Reigl / Szépművészeti Múzeum)

Petrányi Zsolt és Gát János kurátorok kiemelték, hogy az egymás mellé helyezett Reigl-grafikák és az azokat inspiráló képek révén a látogató olyan, egyedi összjátéknak lehet tanúja, amely a világ bármely múzeumában ritkaság.

A Haláltánc című kiállítás szeptember 3-ig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Fejléckép: Látogatók Reigl Judit Birkózók (Judit és Betty) című alkotása és Munkás-Paraszt Barátság című festménye előtt a Szépművészeti Múzeum Reigl Judit-kiállításán (fotó/forrás: Kovács Tamás/MTI)

Egy újabb későn értékelt művész: Reigl Judit

Kapcsolódó

Egy újabb későn értékelt művész: Reigl Judit

Kapuváron született, de Franciország lett művészi hajlékává. Sokáig élt szerényen, de 2020. augusztusi halálakor művei már előkelő helyen szerepeltek a legdrágábban elkelt alkotások világlistáján. Reigl Judit festményei a világ legnagyobb múzeumaiban és gyűjteményeiben leltek otthonra. Május elsején lenne 99 éves.

Reigl 100: Nagyszabású kiállítás nyílik a világhírű művész képeiből a Műcsarnokban

Reigl 100: Nagyszabású kiállítás nyílik a világhírű művész képeiből a Műcsarnokban

Párizs és Berlin mellett szülőhazájában is nagyszabású kiállítással tisztelegnek az idén 100 éve született Reigl Judit festőművész előtt. A világhírű művész alkotásaiból több tárlat is nyílik a centenáriumi év alkalmából.

Reigl Judit 100: A világhírű festőművész, aki sosem akart világhírűvé válni

Reigl Judit 100: A világhírű festőművész, aki sosem akart világhírűvé válni

Idén, május 1-jén ünnepelné 100. születésnapját Reigl Judit, az absztrakt expresszionizmus világhírű, magyar származású képviselője, aki az életét kockáztatva menekült el Magyarországról 1950-ben, és csaknem négy hónapnyi, viszontagságokkal teli gyaloglás után érkezett Párizsba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.