Vizuál

Halasztják az Oscar-díjat, hogy legyen idejük a filmeseknek felkészülni

2020.06.18. 09:50
Ajánlom
Több nagy nemzetközi filmes és színházi díjátadót halasztanak el: az amerikai után a brit filmakadémia is bejelentette az új időpontot: a BAFTA elismeréseit 2021. február 14. helyett április 11-én vehetik át a nyertesek a brit bejelentés szerint. A Tony- és a Golden Globe-gáláknak még nincs új időpontja.

A koronavírus-világjárvány miatt az Oscar-díjat odaítélő amerikai filmakadémia nyolc héttel későbbre, a tervezett február 28. helyett április 25-ére halasztotta a díjátadót.

A pandémia miatt bezártak az amerikai mozik, félbeszakadt a hollywoodi produkciók gyártása, a halasztással az akadémia időt akar adni az alkotóknak arra, hogy befejezzék és bemutassák filmjüket

- áll az indoklásában. Az Oscar-díjra pályázó filmek 2020. december 31. helyett 2021. február 28-ig kaptak időt a nagyközönség előtti bemutatkozásra, amely a nevezés egyik fő feltétele. Az Oscar-múzeum decemberre tervezett megnyitójának új időpontja 2021. április 30-án lesz.

Az Oscar-életműdíjakat odaítélő amerikai filmakadémia kormányzói tanácsának díjátadóját törölték. Az eseményt, melynek díjazottjait előre bejelentik, általában november második hetében tartják Los Angelesben. A tévécsatornák nem közvetítik. A díjátadón a szezon számos reménybeli Oscar-díjasa találkozik.

91_BS_0089-183004.jpg

Lady Gaga, Oscar-díj gála (Fotó/Forrás: Matt Sayles / ©A.M.P.A.S.)

Az akadémia a világjárvány miatt kialakult helyzetben már áprilisban változtatott az Oscar-díjak szabályain:

a moziban nem forgalmazott, kizárólag streamingszolgáltatással bemutatott filmek is nevezhetők Oscar-díjra idén. A szabály csak az idei díjszezonban érvényes,

azokra a filmekre, amelyek a mozik zárva tartása alatt debütáltak. Májusban a dokumentumfilmek nevezési feltételei is módosultak: ebben az idényben akkor is nevezhető egy dokumentumfilm, ha nem vetítették előtte hét napig egy Los Angeles megyei vagy New York-i moziban, hanem elég, ha több mint egy kvalifikáló filmfesztivál válogatásában szerepel.

A jelöltek listáját március 15-én teszik közzé, a jelöltek ebédjét április 15-én rendezik meg.

Nem döntöttek még arról, hogy a díjátadó virtuális lesz-e, a 94. évad Oscar-szabályait is később ismertetik.

Előfordult már, hogy elhalasztották az Oscar-gálát: 1938-ban a pusztító Los Angeles-i árvíz miatt egy hetet, 1968-ban Martin Luther King meggyilkolása miatt két napot csúszott a ceremónia. 1981-ben 24 órával helyezték későbbre, mert Ronald Reagan elnökre rálőttek a fővárosban. Ezt a döntést a közvetítés tervezett időpontja előtt négy órával hozták.

A szórakoztatóipar más nagy tekintélyű díjairól egyelőre nem tudni pontosat: a 74. Tony-díjátadó június 7-én lett volna, de határozatlan időre elhalasztották. Az Emmy televíziós díjak tervezett szeptember 20-i dátuma még változatlan, azonban a 78. Golden Globe-gálának még nincs időpontja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?