Vizuál

Halasztják az Oscar-díjat, hogy legyen idejük a filmeseknek felkészülni

2020.06.18. 09:50
Ajánlom
Több nagy nemzetközi filmes és színházi díjátadót halasztanak el: az amerikai után a brit filmakadémia is bejelentette az új időpontot: a BAFTA elismeréseit 2021. február 14. helyett április 11-én vehetik át a nyertesek a brit bejelentés szerint. A Tony- és a Golden Globe-gáláknak még nincs új időpontja.

A koronavírus-világjárvány miatt az Oscar-díjat odaítélő amerikai filmakadémia nyolc héttel későbbre, a tervezett február 28. helyett április 25-ére halasztotta a díjátadót.

A pandémia miatt bezártak az amerikai mozik, félbeszakadt a hollywoodi produkciók gyártása, a halasztással az akadémia időt akar adni az alkotóknak arra, hogy befejezzék és bemutassák filmjüket

- áll az indoklásában. Az Oscar-díjra pályázó filmek 2020. december 31. helyett 2021. február 28-ig kaptak időt a nagyközönség előtti bemutatkozásra, amely a nevezés egyik fő feltétele. Az Oscar-múzeum decemberre tervezett megnyitójának új időpontja 2021. április 30-án lesz.

Az Oscar-életműdíjakat odaítélő amerikai filmakadémia kormányzói tanácsának díjátadóját törölték. Az eseményt, melynek díjazottjait előre bejelentik, általában november második hetében tartják Los Angelesben. A tévécsatornák nem közvetítik. A díjátadón a szezon számos reménybeli Oscar-díjasa találkozik.

91_BS_0089-183004.jpg

Lady Gaga, Oscar-díj gála (Fotó/Forrás: Matt Sayles / ©A.M.P.A.S.)

Az akadémia a világjárvány miatt kialakult helyzetben már áprilisban változtatott az Oscar-díjak szabályain:

a moziban nem forgalmazott, kizárólag streamingszolgáltatással bemutatott filmek is nevezhetők Oscar-díjra idén. A szabály csak az idei díjszezonban érvényes,

azokra a filmekre, amelyek a mozik zárva tartása alatt debütáltak. Májusban a dokumentumfilmek nevezési feltételei is módosultak: ebben az idényben akkor is nevezhető egy dokumentumfilm, ha nem vetítették előtte hét napig egy Los Angeles megyei vagy New York-i moziban, hanem elég, ha több mint egy kvalifikáló filmfesztivál válogatásában szerepel.

A jelöltek listáját március 15-én teszik közzé, a jelöltek ebédjét április 15-én rendezik meg.

Nem döntöttek még arról, hogy a díjátadó virtuális lesz-e, a 94. évad Oscar-szabályait is később ismertetik.

Előfordult már, hogy elhalasztották az Oscar-gálát: 1938-ban a pusztító Los Angeles-i árvíz miatt egy hetet, 1968-ban Martin Luther King meggyilkolása miatt két napot csúszott a ceremónia. 1981-ben 24 órával helyezték későbbre, mert Ronald Reagan elnökre rálőttek a fővárosban. Ezt a döntést a közvetítés tervezett időpontja előtt négy órával hozták.

A szórakoztatóipar más nagy tekintélyű díjairól egyelőre nem tudni pontosat: a 74. Tony-díjátadó június 7-én lett volna, de határozatlan időre elhalasztották. Az Emmy televíziós díjak tervezett szeptember 20-i dátuma még változatlan, azonban a 78. Golden Globe-gálának még nincs időpontja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.