Vizuál

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

2024.04.18. 12:50
Ajánlom
Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket. A páros 2023 tavaszán az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által szervezett Esterhazy Art Dating művészeti rapid randi eseményen talált egymásra, közösen megfogalmazott kiállításkoncepciójuk pedig a zsűri tetszését is elnyerte. Most nyíló kiállításuk a The Space Galériában tekinthető meg május elejétől.

Kádár Emesének és Sárai Vandának egy év állt rendelkezésére, hogy az Esterházy Magyarország Alapítvány által a nyertes koncepciónak nyújtott támogatásból létrehozza a kiállítást. A művész és kurátortársa arra keresték a választ,

hogyan tudnánk a digitalizáció és a virtualitás uralta világunkban elhunyt szeretteinkhez köthető, de gyorsan halványuló emlékeinket megőrizni.

A kiállításon bemutatott művekben Kádár Emese a virtuális tér és az emlékezet közötti kapcsolatot térképezi fel. Az egész teret felölelő installációban a szőttesként megjelenő sírkövek formavilága vegyül a közösségi médián keresztül történő emlékezés motívumaival, a kézi szövés elmélyültsége, lassúsága kerül szembe az emojik sablonos, árnyalatlan egyszerűségével. Sárai Vanda kurátorral – akinek fő kutatási területe a digitális kultúra, azon belül is elsősorban a posztinternet-művészet kritikai vonulata – a digitálisan tárolt emlékekhez való hozzáférés kérdéseit, általa pedig a kortárs gyász rituáléinak új formáit elemzik.

Kadar_Emese_NOT_FOUND_V_reszlet_websize-124737.jpg

Kádár Emese: NOT_FOUND V. 2023, kézi szőttes; részlet (Fotó/Forrás: Esterházy Magyarország Alapítvány)

Kádár Emese korábban is jelentkezett már hasonló tematikájú alkotásokkal – az Unknot című kompozícióját tavaly láthattuk a Mediating Time and Charm kiállításon, melyen a felkért alkotók Fraknó vára Kunst und Wunderkammerének egy-egy műtárgyára reflektáltak alkotásukkal. Kompozíciója a tizenhetedik századi és a kortárs gyászkultúra tárgyait állította szembe egymással. 2021-ben pedig az elvesző adatok, érzetek, tudások, hitvilágok témáját feldolgozó Memorial objects nevű installációját állították ki a Ludwig Múzeumban az Esterházy Art Award Short List 2021 című kiállításon.

A The Space Galériában május 3-ától látogatható NOT_FOUND című kiállítás június 14-ig várja az érdeklődőket.

Fejléckép: Kádár Emese: NOT_FOUND II. 2023, kézi szőttes; részlet (forrás: Eszterházy Magyarország Alapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.