Vizuál

Hamis lehet a mexikói múzeumi tárgyak fele

2017.07.13. 12:21
Ajánlom
A San Francisco-i Mexikói Múzeum alapítványa által elrendelt hitelességi vizsgálat szerint a múzeum állandó kiállításán látható, a spanyol hódítás előttről származó kiállításának 2000 kiállítási tárgyából 1917-ről kiderült, hogy hamisítvány, vagy újkori másolat - számolt be a San Francisco Chronicle.

“Teljesen le voltam döbbenve"- nyilatkozta Andrew Kluger, a múzeumi tanács elnöke.

A vizsgálatot Eduardo Pérez de Heredia Puente, a Mexikó City-beli Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársa végezte, ő számolt be az eredményekről a Mexikói Múzeumnak múlt hónapban. Mindössze 83 tárgy bizonyult múzeumi minőségűnek abból a 2000-ből, amit korábban a spanyol hódítás kora előttről származónak gondoltak. A fennmaradó tárgyak közt akadt, " számos modern kézműves kerámia, amik a régészeti leleteket másolták eltérő minőségben az egészen gyengétől a csúcsminőségű hamisítványig." - mondta el a Mission Local-nak.

Az említett vizsgálat csak az első volt, a Mexikói Múzeum számos továbbit tervez, hogy a teljes, 16000 darabos kollekcióját felbecsültesse. Az intézményszintű, összesen 80 ezer dolláros procedúrára azért van szükség, hogy a múzeum a Smithsonian Institution partnerintézménye maradhasson. A 2012-ben megszerzett státusz azt jelenti, hogy a Smithsonian partnerprogramja keretében a résztvevő 200 intézmény szabadon kölcsönözhet egymástól.

Kluger arra számít, hogy az állandó kiállítás tárgyainak fele hullik ki a felülvizsgálat végére. 5000 népművészeti darab, 1500 tárgy a gyarmati időkből, 2500 XX. századi mexikói és latin-amerikai műtárgy, illetve 1000 mexikói-amerikai alkotást.

Főleg a latino és mexikói-amerikai gyűjtemény kapcsán bizakodó.

A múzeumi tanács elnöke a tárgyak hiányos eredetvizsgálatát  hibáztatja a feltárt hiányosságok miatt. A múzeum 1975-ös alapítása óta közel ötvenen adományoztak tárgyakat. A múzeum korábban minden tárgyat elfogadott, amit adományoztak neki. Ez megváltozott a Smithsonian-partnerintézményi státusszal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is.