Vizuál

Hamis lehet a mexikói múzeumi tárgyak fele

2017.07.13. 12:21
Ajánlom
A San Francisco-i Mexikói Múzeum alapítványa által elrendelt hitelességi vizsgálat szerint a múzeum állandó kiállításán látható, a spanyol hódítás előttről származó kiállításának 2000 kiállítási tárgyából 1917-ről kiderült, hogy hamisítvány, vagy újkori másolat - számolt be a San Francisco Chronicle.

“Teljesen le voltam döbbenve"- nyilatkozta Andrew Kluger, a múzeumi tanács elnöke.

A vizsgálatot Eduardo Pérez de Heredia Puente, a Mexikó City-beli Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársa végezte, ő számolt be az eredményekről a Mexikói Múzeumnak múlt hónapban. Mindössze 83 tárgy bizonyult múzeumi minőségűnek abból a 2000-ből, amit korábban a spanyol hódítás kora előttről származónak gondoltak. A fennmaradó tárgyak közt akadt, " számos modern kézműves kerámia, amik a régészeti leleteket másolták eltérő minőségben az egészen gyengétől a csúcsminőségű hamisítványig." - mondta el a Mission Local-nak.

Az említett vizsgálat csak az első volt, a Mexikói Múzeum számos továbbit tervez, hogy a teljes, 16000 darabos kollekcióját felbecsültesse. Az intézményszintű, összesen 80 ezer dolláros procedúrára azért van szükség, hogy a múzeum a Smithsonian Institution partnerintézménye maradhasson. A 2012-ben megszerzett státusz azt jelenti, hogy a Smithsonian partnerprogramja keretében a résztvevő 200 intézmény szabadon kölcsönözhet egymástól.

Kluger arra számít, hogy az állandó kiállítás tárgyainak fele hullik ki a felülvizsgálat végére. 5000 népművészeti darab, 1500 tárgy a gyarmati időkből, 2500 XX. századi mexikói és latin-amerikai műtárgy, illetve 1000 mexikói-amerikai alkotást.

Főleg a latino és mexikói-amerikai gyűjtemény kapcsán bizakodó.

A múzeumi tanács elnöke a tárgyak hiányos eredetvizsgálatát  hibáztatja a feltárt hiányosságok miatt. A múzeum 1975-ös alapítása óta közel ötvenen adományoztak tárgyakat. A múzeum korábban minden tárgyat elfogadott, amit adományoztak neki. Ez megváltozott a Smithsonian-partnerintézményi státusszal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.
Vizuál kaff

Szezonvégi képeslap, vámpírlegenda és féltékenység - véget ért a 14. KAFF

Láng Orsolya diplomamunkája, a Szezon után nyerte el a 14. KAFF nagydíját, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett Kecskeméten.
Vizuál galéria

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
Vizuál Film

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.