Vizuál

Hamis lehet a mexikói múzeumi tárgyak fele

2017.07.13. 12:21
Ajánlom
A San Francisco-i Mexikói Múzeum alapítványa által elrendelt hitelességi vizsgálat szerint a múzeum állandó kiállításán látható, a spanyol hódítás előttről származó kiállításának 2000 kiállítási tárgyából 1917-ről kiderült, hogy hamisítvány, vagy újkori másolat - számolt be a San Francisco Chronicle.

“Teljesen le voltam döbbenve"- nyilatkozta Andrew Kluger, a múzeumi tanács elnöke.

A vizsgálatot Eduardo Pérez de Heredia Puente, a Mexikó City-beli Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársa végezte, ő számolt be az eredményekről a Mexikói Múzeumnak múlt hónapban. Mindössze 83 tárgy bizonyult múzeumi minőségűnek abból a 2000-ből, amit korábban a spanyol hódítás kora előttről származónak gondoltak. A fennmaradó tárgyak közt akadt, " számos modern kézműves kerámia, amik a régészeti leleteket másolták eltérő minőségben az egészen gyengétől a csúcsminőségű hamisítványig." - mondta el a Mission Local-nak.

Az említett vizsgálat csak az első volt, a Mexikói Múzeum számos továbbit tervez, hogy a teljes, 16000 darabos kollekcióját felbecsültesse. Az intézményszintű, összesen 80 ezer dolláros procedúrára azért van szükség, hogy a múzeum a Smithsonian Institution partnerintézménye maradhasson. A 2012-ben megszerzett státusz azt jelenti, hogy a Smithsonian partnerprogramja keretében a résztvevő 200 intézmény szabadon kölcsönözhet egymástól.

Kluger arra számít, hogy az állandó kiállítás tárgyainak fele hullik ki a felülvizsgálat végére. 5000 népművészeti darab, 1500 tárgy a gyarmati időkből, 2500 XX. századi mexikói és latin-amerikai műtárgy, illetve 1000 mexikói-amerikai alkotást.

Főleg a latino és mexikói-amerikai gyűjtemény kapcsán bizakodó.

A múzeumi tanács elnöke a tárgyak hiányos eredetvizsgálatát  hibáztatja a feltárt hiányosságok miatt. A múzeum 1975-ös alapítása óta közel ötvenen adományoztak tárgyakat. A múzeum korábban minden tárgyat elfogadott, amit adományoztak neki. Ez megváltozott a Smithsonian-partnerintézményi státusszal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Vizuál

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Klasszikus

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar-díj

Mégis mutat mindenkit a tévé az Oscar-átadón

Visszakozott a filmakadémia: mind a 24 díjat a gálaműsor közvetítése alatt adják át. A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést.
Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál gyász

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.