Vizuál

Hamis lehet a mexikói múzeumi tárgyak fele

2017.07.13. 12:21
Ajánlom
A San Francisco-i Mexikói Múzeum alapítványa által elrendelt hitelességi vizsgálat szerint a múzeum állandó kiállításán látható, a spanyol hódítás előttről származó kiállításának 2000 kiállítási tárgyából 1917-ről kiderült, hogy hamisítvány, vagy újkori másolat - számolt be a San Francisco Chronicle.

“Teljesen le voltam döbbenve"- nyilatkozta Andrew Kluger, a múzeumi tanács elnöke.

A vizsgálatot Eduardo Pérez de Heredia Puente, a Mexikó City-beli Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársa végezte, ő számolt be az eredményekről a Mexikói Múzeumnak múlt hónapban. Mindössze 83 tárgy bizonyult múzeumi minőségűnek abból a 2000-ből, amit korábban a spanyol hódítás kora előttről származónak gondoltak. A fennmaradó tárgyak közt akadt, " számos modern kézműves kerámia, amik a régészeti leleteket másolták eltérő minőségben az egészen gyengétől a csúcsminőségű hamisítványig." - mondta el a Mission Local-nak.

Az említett vizsgálat csak az első volt, a Mexikói Múzeum számos továbbit tervez, hogy a teljes, 16000 darabos kollekcióját felbecsültesse. Az intézményszintű, összesen 80 ezer dolláros procedúrára azért van szükség, hogy a múzeum a Smithsonian Institution partnerintézménye maradhasson. A 2012-ben megszerzett státusz azt jelenti, hogy a Smithsonian partnerprogramja keretében a résztvevő 200 intézmény szabadon kölcsönözhet egymástól.

Kluger arra számít, hogy az állandó kiállítás tárgyainak fele hullik ki a felülvizsgálat végére. 5000 népművészeti darab, 1500 tárgy a gyarmati időkből, 2500 XX. századi mexikói és latin-amerikai műtárgy, illetve 1000 mexikói-amerikai alkotást.

Főleg a latino és mexikói-amerikai gyűjtemény kapcsán bizakodó.

A múzeumi tanács elnöke a tárgyak hiányos eredetvizsgálatát  hibáztatja a feltárt hiányosságok miatt. A múzeum 1975-ös alapítása óta közel ötvenen adományoztak tárgyakat. A múzeum korábban minden tárgyat elfogadott, amit adományoztak neki. Ez megváltozott a Smithsonian-partnerintézményi státusszal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.