Vizuál

Hamisítványok a Szépművészeti Múzeumban

2011.06.20. 07:40
Ajánlom
Csempészett ókori műtárgyakból nyílt kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

Az Évszak műtárgya című tárlatsorozat legújabb fejezete a magyar határon lefoglalt, eredeti vagy néha ahhoz megtévesztően hasonló, de hamisított ókori műtárgyakból válogat. A Szépművészeti Antik Gyűjteményének kiállításán egy ezüstcsésze, néhány szobor, szobortöredék és mintegy két tucatnyi kisebb méretű alkotás lesz látható. A jogellenes műkereskedelem gyakran helyrehozhatatlan károkat okoz a kulturális örökségben, hiszen egy régészeti lelőhely feldúlásával általában teljesen megsemmisül minden, a műtárgyhoz köthető régészeti, történelmi vagy tudományos információ ‒ emlékeztet a tárlat ajánlójában Lakatos Szilvia régész, a kamarakiállítás rendezője.

Az Antik Gyűjtemény 1996-tól igyekszik összegyűjteni és gondozni a magyar határon lefoglalt, külföldi eredetű régészeti leleteket. Azóta mintegy négyezer tárgy került a gyűjtemény letéti raktárába, a múzeum saját antik tárgyaitól külön nyilvántartva. Lakatos Szilvia értékelése szerint a máig a Szépművészeti birtokába került csempészanyag nem tartalmaz különleges értékű műalkotásokat. Kiemelkedik azonban egy Lőkösházán lefoglalt ezüstcsésze: peremén görög nyelvű felirat fut körbe, amely szerint Sósos két fia, Antiochos és Kalliklés ajánlották fel fogadalmi ajándékul Apollón számára, vélhetően a Kr. u. 3. században.

A tárgyak zöme ókori tucatáru, elsősorban fémtárgy: fibula, azaz ruhakapcsoló tű, gyűrű, kulcs; feltehetően egy-egy régészeti lelőhely fémkeresővel történő átkutatása során kerülhettek elő. Az ép darabok mellett sok fémtöredék is található, ezek beolvasztva alkalmas nyersanyagul szolgálhatnak műtárgyhamisítók számára. 

Egy Battonyán lefoglalt együttes egy terrakotta ifjúszobrot is tartalmazott. Mint Lakatos Szilvia megjegyzi, kialakítása alapján egyértelmű, hogy hamisítványról van szó: a darab nagyon hasonlít egy híres görög márványszoborra, amely Agiast, a Kr. e. 5. század híres atlétáját ábrázolja, az oldalnézetnél azonban sem a test vastagsága, sem a kialakítása nem megfelelő.

Ennél jóval nagyobb tudással rendelkezik a Komáromban 1996-ban lefoglalt bronzszobor mestere ‒ hívja fel a figyelmet a kiállítás rendezője. A félmeztelen Venus-szobor kezdetben a római császárkor kiemelkedő alkotásának tűnt, az alaposabb vizsgálat során azonban kiderült, hogy a felületet fedő patina néhány helyen lekopott, és alatta előbukkant a fényes fémfelület. Feltűnő továbbá, hogy a félmeztelen, álló Venus-ábrázolások két alapvető típusa közül egyik sem felel meg a szobor testtartásának, és többek között a bronz összetétele is arra utal, hogy a műtárgy nem az ókorban készült.

Egészen más történet rekonstruálható ahhoz a márvány szobortöredékhez, amelyet nyolc hasonló darabbal együtt foglaltak le 2003-ban a röszkei határállomáson. A félköríves talapzaton álló férfialaknak ‒ a latin nyelvű felirat alapján Hercules Invictusnak ‒ csupán a lábfeje maradt meg. Töredék lévén műkereskedelmi értéke nem jelentős, a lelet tudományos értéke azonban sokkal nagyobb: egy antik szentélyre utal, amelynek kifosztása napjainkban zajlik ‒ figyelmeztet Lakatos Szilvia.
A Szépművészeti Múzeum kamarakiállítása szeptember 15-ig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.