Vizuál

Hányféleképpen nézhetünk egy emberre?

2010.01.18. 09:25
Ajánlom
A Velencei Biennále magyar anyagát tekinthetjük meg az Ernst Múzeumban.

Kis késéssel ugyan, de végre itthon is láthatja a közönség Forgács Péter médiainstallációját, ami novemberig a velencei Giardini kertben képviselte hazánkat az 53. Velencei Biennálén. A kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemle egyedülálló bemutatkozási lehetőség bármely ország alkotójának, és úgy tűnik, hogy Forgács Péter, és Rényi András a tárlat kurátora, kihasználta ezt a lehetőséget. A bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött fénykép archívumra (amit nemzetiszocialista kutatások hívtak életre) épülő projekt több mint 200 ezer látogatót vonzott Velencében, és reméljük itthon sem lesz ez másképp.

A kiállításnak az Ernst Múzeum ad otthont. Önmagában ez nem meglepő, az már inkább, hogy a sokszor kicsinek tűnő kiállítótér, az ötletes térátalakításnak köszönhetően, most mennyire nagynak hat. A nagyság persze relatív, hiszen a tárlat különböző szekcióit egy kissé nyomasztó labirintuson végighaladva tekinthetjük meg. A nyomasztás azonban nem véletlen. Az emberi arccal és az arra irányuló tekintettel játszó, a tekintet mögött meghúzódó gondolat mibenlétét kutató kiállítás ugyanis nem szimplán az arcok sokféleségét kívánja bemutatni, ennél egy sokkal kellemetlenebb kérdéssel szembesíti a látogatót. Azzal a mindannyiunk által ismert tapasztalattal, hogy sokszor pusztán az arc, a testalkat alapján ítéljük meg a minket körülvevő embereket. De vajon a külső jegyek mindent elárulnak egy emberről vagy csupán egyszerűbb így kezelnünk aminket körülvevő valóságot? Azt nem állítjuk, hogy a tárlat pontos választ ad a felvetésre, de az biztos, hogy gondolkodásra készteti majd a látogatókat.

„Col Tempo" - A W. projekt

Ernst Múzeum

Nyitva: március 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.
Vizuál hír

Bosszúból gyújtotta fel egy férfi a kiotói animációs stúdiót

Szerdán úgy ítélték meg, hogy a már a helyszínen elfogott férfi megfelelően felgyógyult életveszélyes égési sérüléseiből és átszállítható az őrizetbe - közölte a japán rendőrség. A férfi állítása szerint a stúdió ellopta egy történetét és ezért állt bosszút rajtuk.
Vizuál gyász

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.