Vizuál

Hányféleképpen nézhetünk egy emberre?

2010.01.18. 09:25
Ajánlom
A Velencei Biennále magyar anyagát tekinthetjük meg az Ernst Múzeumban.

Kis késéssel ugyan, de végre itthon is láthatja a közönség Forgács Péter médiainstallációját, ami novemberig a velencei Giardini kertben képviselte hazánkat az 53. Velencei Biennálén. A kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemle egyedülálló bemutatkozási lehetőség bármely ország alkotójának, és úgy tűnik, hogy Forgács Péter, és Rényi András a tárlat kurátora, kihasználta ezt a lehetőséget. A bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött fénykép archívumra (amit nemzetiszocialista kutatások hívtak életre) épülő projekt több mint 200 ezer látogatót vonzott Velencében, és reméljük itthon sem lesz ez másképp.

A kiállításnak az Ernst Múzeum ad otthont. Önmagában ez nem meglepő, az már inkább, hogy a sokszor kicsinek tűnő kiállítótér, az ötletes térátalakításnak köszönhetően, most mennyire nagynak hat. A nagyság persze relatív, hiszen a tárlat különböző szekcióit egy kissé nyomasztó labirintuson végighaladva tekinthetjük meg. A nyomasztás azonban nem véletlen. Az emberi arccal és az arra irányuló tekintettel játszó, a tekintet mögött meghúzódó gondolat mibenlétét kutató kiállítás ugyanis nem szimplán az arcok sokféleségét kívánja bemutatni, ennél egy sokkal kellemetlenebb kérdéssel szembesíti a látogatót. Azzal a mindannyiunk által ismert tapasztalattal, hogy sokszor pusztán az arc, a testalkat alapján ítéljük meg a minket körülvevő embereket. De vajon a külső jegyek mindent elárulnak egy emberről vagy csupán egyszerűbb így kezelnünk aminket körülvevő valóságot? Azt nem állítjuk, hogy a tárlat pontos választ ad a felvetésre, de az biztos, hogy gondolkodásra készteti majd a látogatókat.

„Col Tempo" - A W. projekt

Ernst Múzeum

Nyitva: március 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Vizuál interjú

„Minden művészetnek célja, hogy szép és jó legyen"

Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban. A festővé válásról, az alkotási folyamatról, az alkalmazott technikákról és a Teremtő szerepéről beszélgettünk.