Vizuál

Hányféleképpen nézhetünk egy emberre?

2010.01.18. 09:25
Ajánlom
A Velencei Biennále magyar anyagát tekinthetjük meg az Ernst Múzeumban.

Kis késéssel ugyan, de végre itthon is láthatja a közönség Forgács Péter médiainstallációját, ami novemberig a velencei Giardini kertben képviselte hazánkat az 53. Velencei Biennálén. A kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemle egyedülálló bemutatkozási lehetőség bármely ország alkotójának, és úgy tűnik, hogy Forgács Péter, és Rényi András a tárlat kurátora, kihasználta ezt a lehetőséget. A bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött fénykép archívumra (amit nemzetiszocialista kutatások hívtak életre) épülő projekt több mint 200 ezer látogatót vonzott Velencében, és reméljük itthon sem lesz ez másképp.

A kiállításnak az Ernst Múzeum ad otthont. Önmagában ez nem meglepő, az már inkább, hogy a sokszor kicsinek tűnő kiállítótér, az ötletes térátalakításnak köszönhetően, most mennyire nagynak hat. A nagyság persze relatív, hiszen a tárlat különböző szekcióit egy kissé nyomasztó labirintuson végighaladva tekinthetjük meg. A nyomasztás azonban nem véletlen. Az emberi arccal és az arra irányuló tekintettel játszó, a tekintet mögött meghúzódó gondolat mibenlétét kutató kiállítás ugyanis nem szimplán az arcok sokféleségét kívánja bemutatni, ennél egy sokkal kellemetlenebb kérdéssel szembesíti a látogatót. Azzal a mindannyiunk által ismert tapasztalattal, hogy sokszor pusztán az arc, a testalkat alapján ítéljük meg a minket körülvevő embereket. De vajon a külső jegyek mindent elárulnak egy emberről vagy csupán egyszerűbb így kezelnünk aminket körülvevő valóságot? Azt nem állítjuk, hogy a tárlat pontos választ ad a felvetésre, de az biztos, hogy gondolkodásra készteti majd a látogatókat.

„Col Tempo" - A W. projekt

Ernst Múzeum

Nyitva: március 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.