Vizuál

Harmónia a térben

2009.07.09. 14:16
Ajánlom
Nyolc acélplasztika, három korai grafika és három famodell; Pán Márta kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban.

Nyolc acélplasztika, három korai grafika és három, az ötvenes évekből származó famodell szemlélteti a 20. század egyik leghíresebb magyar szobrászművészének gondolatát élő és egyszerű geometriai formákról, mozgás és egyensúly harmóniájáról, a szobor és környezete kapcsolatának jelentőségéről.

Pán Márta alkotásaiból kiállítást szervezni nehéz feladat, hiszen a budapesti születésű, de Párizsban alkotó szobrász művei nemcsak önmagukban beszédesek. Művészete a szobrok és a térben való elhegyezésük együttesében jelenik meg. A Szépművészeti Múzeumban bemutatásra került válogatásból azonban megismerjük munkásságának lényegét.

Pán plasztikái anyagukban és mozgásukban, a természetben előforduló formák megfigyeléséből és az építészetben használt egyszerű geometriai alakzatokból merítenek. A kiállított grafikákon lévő növényi formák, melyek az egyensúly titkát rejtik magukban, és a formájuktól súlytalanná váló famodellek jól tükrözik első korszaka jellemző stílusát. A művészt a lágy vonalak és azok illeszkedésével való játék közel két évtizeden keresztül foglalkoztatta.

A múzeum előcsarnokában és termeiben felállított acélszobrok a hetvenes években kezdődött második nagy korszakának termékei. Előtérbe kerülnek a tiszta, geometriai alakzatok, amelyek környezetük vizuális szerkezetére hívják fel a figyelmet. A vonalak és az ívek nem alkotnak tömör egységet, szabad utat engednek a szemnek és segítségükkel a szobrokat körbejárva minden egyes oldalon újraértelmezhetjük a tér struktúráját. Ez talán a kiállítás egyetlen hibája: az épület falai gátat szabnak a kíváncsiságnak, hogy egy újabb, távolabbi pontot kereshessünk, ahonnan lenyűgözhetne minket látásmódja.

Pán Márta kiállítás

Szépművészeti Múzeum

Nyitva: szeptember 20-ig

Pán Márta (1923-2008)

Pán Márta 1923-ban született Budapesten. Tanulmányai Gallé Tibornál majd Örkényi Strasszer István
szabadiskolájában kezdte, majd rövid ideig a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanulója volt. 1947-
ben Párizsba ment, ahol megfordult Fernand Léger és Járt Brâcuşi műtermében. Megismerte Le Corbusi-
ert, rövid ideig az ő irodájában is dolgozott; 1949-ben itt ismerkedett meg a későbbi férjével, a lengyel
építész André Wogensckyvel. Pán Mártát az 50-es években az egyensúlyi helyzetből adódó természe-
tes mozgás foglalkoztatta. Ebben a szellemben készült első jelentős munkája a Teck, amely hatással
volt más művészekre is. Maurice Béjart-t azonos címmel rendezett balettelőadást. 1961-ben az otterlói
Kröller-Müller Múzeum megrendelésére elkészíti első vízen lebegő művét, egy organikus idomokból
építkező poliészter szobrot. 1967-től a hetvenes évek végéig olyan plexiüveggel dolgozott, amely a
fényhatásoknak köszönhetően állandóan változóvá tették szobrait. Szobrai Európában, Amerikában,
a Közel-Keleten és Japánban is megtalálhatóak. Magyarországon a Francia Intézet épületében talál-
ható műalkotása.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

November 26-án a Toldi moziban tartották az idén huszadik évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. Az ezer eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, amely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést.
Vizuál interjú

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Vizuál hír

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Vizuál hír

Több mint harminc Yoko Ono-alkotás szerepel a Nemzeti Múzeum új tárlatán

Megnyílt A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A jegybevételből származó nyereséget a múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja majd.
Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.