Vizuál

Háromszor három

2013.08.01. 13:20
Ajánlom
Az Amszterdamban élő és dolgozó Ősz Gábor egyéni kiállítása nyílt meg július 26-án a Ludwig Múzeumban. A tárlat a múzeum olyan hazai, illetve magyar származású alkotókat bemutató sorozatba illeszkedik, akiknek munkássága kevéssé ismert Magyarországon.

A 2010-ben a Paris Photo BMW-díját elnyert művész hónapokon, esetleg éveken át foglalkozik egy-egy problémakörrel, amelynek során fény és építészet kapcsolatát vizsgálja, vagy olyan kérdéseket analizál, mint mi a fotografikus reprezentáció határa, mi a valósághoz való viszonya, és mi az, amit valósnak nevezünk. A kísérletező, konceptuális jelleg végigkíséri tevékenységét, amelynek alapja az a töretlen figyelem, amely a valóságra, valamint az ember és az őt körülvevő tér kapcsolatára irányul.

Analóg fotográfiai eljárások - mint a camera obscura vagy lyukkamera technika - használatával visszafogott képi világú, esztétikailag rendkívül erős karakterű fotográfiai életművet alkotott. Mire alkalmas a kép? Miből áll össze a kép? Mi a kép? Ahogy arról Mélyi József írt, Ősz Gábor hosszú évek óta folytatott, módszeres vizsgálataiban a három problémát egyenrangúan és párhuzamosan szemléli; sorozataiban egymással szorosan összefüggő kísérleti helyzeteket hoz létre, amelyekben a képiség jellemzőit kutatja.

Kísérletei alapvetően három nagyobb csoportot alkotnak. Első megközelítésben a fény jelenségéből és észlelésének élményéből kiindulva veti fogalmi vizsgálat alá a fényből létrejövő képet. A kép ebben az esetben egyszerre érzéki benyomás és elméleti konstrukció, amely filozófiai fogalmak - ontológia, fenomenológia - mentén válik elemezhetővé. A második vizsgálati szempontot az elsővel az észlelés és az érzéki élmény köti össze. Ősz a képi jelenséget addig bontja tényezőire, amíg el nem jut a számára leginkább meghatározó elemhez; ezt az elemet változtatja aztán - mint egy valódi fizikai kísérletben -, hogy beavatkozásaival a kép minél pontosabb megismeréséhez jusson. A fénykép fogalmait bontja alkotórészeire, hogy eljusson a fénytől a felületet formáló pigmentig, a tértől a kamera helyzetéig (és vissza).

A harmadik megközelítésben elsősorban azt vizsgálja, vajon mit képes megragadni a fotó a világból, mennyire használható a kép mint narratív eszköz; mennyiben képes a fénykép megidézni, elfedni vagy átírni egy kiválasztott történeti kontextust. Képi kísérleteinek éppúgy lehet helyszíne egy semleges és üres szoba, mint az Atlanti Fal egykori bunkere, vagy Hitler valaha volt dolgozószobájának hűlt helye. Ősz Gábor fotográfiai kísérletei nyomán valamennyi, történelmi eseményekkel terhelt helyszín a kép vizsgálatának lecsupaszított terévé válik.

A három megközelítés fókuszában egyaránt maga a kép áll: Ősz problematikája a világ kép általi megragadhatósága, leírhatósága, s így minden egyes megmunkált, kiállított, sorozatba szerkesztett kép a megjeleníthetőségről is szól. Valamennyi kísérletében a fotó valóság-alkalmasságát teszteli, miközben vizsgálatainak sarokpontjait általános fogalmak adják: a mozgás, a tér és az idő.

Ősz Gábor a fotográfia eszközeivel a valóságtól sokszorosan elvonatkoztatott, absztrakt tereket hoz létre, s a fotográfia segítségével lecsupaszított terekben teremti meg a néző számára a képről folytatott gondolkodás lehetőségét. Fotói a monokróm vagy akár a colour field festmények mintájára igénylik a figyelmet és az elmélyedést.

A Ludwig Múzeum kiállítása 2013. november 3-ig tekinthető meg. Az érdeklődők az alábbiak szerint vehetnek részt exkluzív tárlatvezetéseken:
- szeptember 7-én, szombaton, tárlatvezetés Somogyvári Gergő operatőrrel;
- szeptember 28-án, szombaton, tárlatvezetés Perenyei Monika művészettörténésszel;
- október 19-én, szombaton, tárlatvezetés Ungváry Krisztián történésszel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.