Vizuál

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

30 éve halt meg Rex Harrison
2020.06.02. 12:10
Ajánlom
A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.

1908. március 5-én Reginald Carey néven látta meg a napvilágot Liverpool közelében, a

Rex, azaz király becenevet nem kis önbizalomról tanúságot téve saját maga alkotta.

Gyerekkorától színész akart lenni, de színiiskolába sohasem járt, bálványai a kor elegáns megjelenésű színészei - Gerald Du Maurier és Sir Seymour Hicks - voltak. Először tizenhat évesen állt a világot jelentő deszkákon, de egysoros szerepét is sikerült elrontania. Szerencséjére nem zavarták el, s kedvét sem szegte a kudarc.

Julie_Andrews_Rex_Harrison_My_Fair_Lady-215915.jpg

A My Fair Lady színpadi verziója Julie Andrews-zal és Rex Harrisonnal (Fotó/Forrás: wikipedia)

Előre jutását két alapvető tulajdonságának, páratlan színészi technikájának és szinte mágneses vonzerejének köszönhette. Erőfeszítés nélkül volt képes előadni a legnehezebb szövegeket színpadon és a felvevőgép előtt is, többek között ezért foglalkoztatták élete végéig. Híres nőcsábász hírében állt,

a nők még kardigánban is rajongtak érte, ezért emlegették a pletykarovatokban "Szexi Rexi" néven.

Egoizmusa miatt nemigen volt tekintettel másokra, a férfiakat vetélytársnak tekintette, de a nőknek sem volt könnyű dolguk vele. Összesen hat feleséget "fogyasztott el", emellett számtalan kapcsolata is volt, és gyakran mutatkozott keménynek és szívtelennek.

Még harmincéves sem volt, s már meghódította Nagy-Britanniát, a New York-i Broadway-n 1936-ban debütált, és azonnal sztár lett itt is. A második világháborúban a Brit Királyi Légierő hadnagyaként szolgált, leszerelése után Hollywoodba költözött. 1946-ban emlékezetes alakítást nyújtott az Anna és a király című filmben,

karrierje egy botrány miatt mégis majdnem derékba tört. Házas emberként (ekkor Lili Palmer volt a felesége) viszonyt kezdett Carole Landis színésznővel, aki szakításuk után öngyilkosságot követett el.

Amikor Harrison rátalált, a nő még élt, de ő állítólag nem a mentőket hívta, hanem a színésznő magánorvosának telefonszámát kereste ki, hogy elkerülje a skandalumot. Ez fél órába tellett, s mire a doktor a helyszínre érkezett, már késő volt.

GettyImages-3397062-230911.jpg

1955 - A színészházaspár, Rex Harrison és Kay Kendall, a'The Constant Husband' című film forgatásán, a rendező, Sidney Gilliat (Fotó/Forrás: Housewife/Housewife/Getty Images)

Harrison ezután Nagy-Britanniába utazott, már elkészült filmjeinek bemutatóját egy időre elnapolták, amíg a hullámok elcsendesednek, de a 20th Century Fox Stúdióval elváltak útjaik. Az 50-es években számtalan filmet készített, köztük Az örök férj című komédiát, ennek forgatásán ismerte meg élete talán egyetlen igazi szerelmét, Kay Kendallt. (Az asszonynak korábban Fülöp herceggel is volt viszonya.)

Harrison az ő kedvéért vált el második feleségétől, Lili Palmertől, hogy ápolhassa a leukémiában szenvedő színésznőt, aki azonban nem is tudott az állapotáról - azt hitte csupán vashiánya van.

1957-ben vette el Kendallt és mindössze két évet tölthettek együtt. (Állítólag Palmer és Harrison megállapodtak, hogy Kendall halála után ismét összeházasodnak, az asszony azonban időközben beleszeretett egy másik színészbe és hozzáment.)

093-221127.jpg

Kleopátra című film plakátja - Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison - 1963 (Fotó/Forrás: port.hu)

Harrison legemlékezetesebb filmjei ezután, a 60-as, 70-es években születtek. 1963-ban a Kleopátra című monstre filmben Julius Caesarként "ellopta a show-t" Elizabeth Taylor és Richard Burton elől, alakításáért Oscar-díjra jelölték. Pályafutása meghatározó, színpadon és filmen is hatalmas sikert arató szerepe Henry Higgins professzor volt a My Fair Ladyben.

Saját szavai szerint hangterjedelme csak néhány hangnyi volt, s ezen az énektanárok sem tudtak segíteni, így a zeneszámok alatt is jószerével beszélve nyűgözte le a közönséget.

A G. B. Shaw színműve alapján készült musical 1956-os ősbemutatóján és az 1981-es felújításkor is ő alakította a férfi főszerepet.

Amikor a darabot 1964-ben megfilmesítették, természetesen szintén ő alakította Henry Higginst. Az eredeti szereposztás szerint Julie Andrews-t szerette volna partnerének, de a stúdió egy húzónevet akart, így került Audrey Hepburn a filmbe. Harrison ilyen előzmények után nem volt túl kedves a szerencsétlen színésznővel, aki ráadásul lelkesen járt énekórákra, hogy aztán a forgatáson tudja meg, hogy nem az eredeti hangját fogják használni a filmhez. (Ezt követően mindig kikötötte a szerződéseiben, hogy nem szinkronizálhatják az énekhangját.) A sors fintora, hogy az Oscar-díjat a túl tapasztalatlannak tartott Julie Andrews halászta el Hepburn orra elől a Mary Poppins főszerepéért. Harrison Higgins professzor alakításért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat és a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat is.

Az elbizakodott, magányos agglegény professzor újabb sztárszerepeket hozott számára,

egyebek között az Agónia és extázisban, a Doctor Doolittle című filmmusicalben, majd a hetvenes években Az ötödik muskétás Dumas-parafrázisban és a kalandos Ashantiban. Élete utolsó éveit ismét nagy szerelmének, a színháznak szentelte, még halála előtt nem sokkal is hetente nyolcszor lépett színpadra.

Kendall után még Rachel Roberts volt a felesége, akitől 1971-ben vált el (a walesi színésznő 1980-ban öngyilkosságot követett el), majd Elizabeth Rees-Williams következett, a sort hatodikként Mercia Tinker zárta, aki harminc évvel volt nála fiatalabb. Ezzel

Harrison akár versenyre is kelhetett volna a szintén hatszor házasodó VIII. Henrikkel, akinek színpadi megformálásáért első Tony-díját kapta 1949-ben.

Önéletrajza, a Rex 1975-ben jelent meg, négy évvel később verseskötetet adott ki. Bár 1974-ben a magas adók miatt végleg elköltözött Angliából, 1989-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. Rex Harrison 1990. június 2-án New Yorkban halt meg hasnyálmirigyrákban.

5+1 Audrey Hepburn-film, amit bármikor újranéznénk

Kapcsolódó

5+1 Audrey Hepburn-film, amit bármikor újranéznénk

Huszonöt éve, 1993. január 20-án halt meg Audrey Hepburn Oscar-díjas színésznő, a Római vakáció, a My Fair Lady és az Álom luxuskivitelben csillaga, Hubert de Givenchy francia divattervező múzsája. Szerintünk ezeket a filmjeit nézze újra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.