Vizuál

Hello Wood a Szigeten

2011.08.11. 17:14
Ajánlom
A júlisban lezajlott Hello Wood alkotótábor 14 fából készült szobra most egy hétig a Szigeten látható teljes nagyságában - nem érdemes kihagyni.

Idén másodszorra került megrendezésre a Hello Wood Fesztivál, ahol tizenkét művészeti egyetem hallgatója jött össze, hogy együtt alkosson valami maradandót. A többek között építész, formatervező, design, tipográfia és film szakosok vegyes csoportokban, tizenhét művészeti vezető segítségével tizennégy munkát hoztak létre.

Hogy tovább dobálózzunk számokkal, a csórompusztai helyszínen a résztvevők számára adott volt 10 kilométernyi, 4x4 centiméter keresztmetszetű faléc, 1 kilométer papír, 5 Sony kamera, 40 000 négyzetméternyi helyszín és a biztonság kedvéért még 400 liter fröccs. A különböző szakok összedolgozása mellett a fafelhasználás ökológiai szemlélete miatt különleges a Hello Wood, ami alapvetően egy elmaradt dániai worskhopnak köszönheti a létét, Pozsár Péter építész és Bakos Maxim közgazdász mellett. Ők a külföldi ötletből a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport szervezésében hívták életre az alkotótábort, ami idén egészült ki a csak faanyaggal dolgozó csoportok mellett filmes és tipográfus műhelymunkával is. A szobrokat először a Művészetek Völgyében mutatták be, most pedig a Világzenei Nagyszínpad mögötti réten, a francia és a holland kolónia közelében fekvő a napsütéses Hello Wood helyszínen láthatjuk őket.

„Két kamionnal hoztuk fel a szobrokat a Művészetek Völgyéről és három nap alatt szereltük össze őket" - meséli Bakos Maxim. A szobrok egyszerű kiállítása mellett újdonság a völgyhöz képest a 0.5x0.5-ös vendégkönyv 1000 lappal, illetve a három mini workshop, amin bármilyen szigetlakó részt vehet: a már készenlétben álló bamba birkatestekre bundát lehet építeni az alkotótáborból maradt hulladék fából, kartonlapokból készülhet sámli és szék, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt hajtogathatnak és eregethetnek. Mindez természetesen a Hello Wood önkénteseinek hozzáértő segítségével történik. „A Mókuskerék nagyon népszerű, de a tapasztalat azt mutatja, hogy késő délutántól nem engedhetünk bele senkit - bevadulnak az emberek." Arra a kérdésre, hogy mennyire fogékony a Sziget közönsége a nagyméretű szobrokra, pozitív válasz érkezett: „Elolvassák a táblákat is, ami meglepő. Még kérdezik is, hogy mi ez pontosan". A Sziget után megpihennek egy kicsit a szobrok, majd az őszi Design Hét alkalmával kerülnek elő újra. „A Dolog vagy Kígyó nevű munka szeptember 30-án kerül a Gödör Klubba, ahol a Képzőművészeti Egyetem hallgatói ki is festik. A helyszínen egy dokumentációs kiállítást rendezünk be, ahol bemutatjuk majd a nyári tábor munkáját. A Design Hetet követően megpróbáljuk majd elárverezni az alkotásokat."

2011. augusztus 10-15. - mindennap 12:00-től
Hajógyári-sziget, Hello Wood Helyszín
Sziget Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.