Vizuál

Hello Wood a Szigeten

2011.08.11. 17:14
Ajánlom
A júlisban lezajlott Hello Wood alkotótábor 14 fából készült szobra most egy hétig a Szigeten látható teljes nagyságában - nem érdemes kihagyni.

Idén másodszorra került megrendezésre a Hello Wood Fesztivál, ahol tizenkét művészeti egyetem hallgatója jött össze, hogy együtt alkosson valami maradandót. A többek között építész, formatervező, design, tipográfia és film szakosok vegyes csoportokban, tizenhét művészeti vezető segítségével tizennégy munkát hoztak létre.

Hogy tovább dobálózzunk számokkal, a csórompusztai helyszínen a résztvevők számára adott volt 10 kilométernyi, 4x4 centiméter keresztmetszetű faléc, 1 kilométer papír, 5 Sony kamera, 40 000 négyzetméternyi helyszín és a biztonság kedvéért még 400 liter fröccs. A különböző szakok összedolgozása mellett a fafelhasználás ökológiai szemlélete miatt különleges a Hello Wood, ami alapvetően egy elmaradt dániai worskhopnak köszönheti a létét, Pozsár Péter építész és Bakos Maxim közgazdász mellett. Ők a külföldi ötletből a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport szervezésében hívták életre az alkotótábort, ami idén egészült ki a csak faanyaggal dolgozó csoportok mellett filmes és tipográfus műhelymunkával is. A szobrokat először a Művészetek Völgyében mutatták be, most pedig a Világzenei Nagyszínpad mögötti réten, a francia és a holland kolónia közelében fekvő a napsütéses Hello Wood helyszínen láthatjuk őket.

„Két kamionnal hoztuk fel a szobrokat a Művészetek Völgyéről és három nap alatt szereltük össze őket" - meséli Bakos Maxim. A szobrok egyszerű kiállítása mellett újdonság a völgyhöz képest a 0.5x0.5-ös vendégkönyv 1000 lappal, illetve a három mini workshop, amin bármilyen szigetlakó részt vehet: a már készenlétben álló bamba birkatestekre bundát lehet építeni az alkotótáborból maradt hulladék fából, kartonlapokból készülhet sámli és szék, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt hajtogathatnak és eregethetnek. Mindez természetesen a Hello Wood önkénteseinek hozzáértő segítségével történik. „A Mókuskerék nagyon népszerű, de a tapasztalat azt mutatja, hogy késő délutántól nem engedhetünk bele senkit - bevadulnak az emberek." Arra a kérdésre, hogy mennyire fogékony a Sziget közönsége a nagyméretű szobrokra, pozitív válasz érkezett: „Elolvassák a táblákat is, ami meglepő. Még kérdezik is, hogy mi ez pontosan". A Sziget után megpihennek egy kicsit a szobrok, majd az őszi Design Hét alkalmával kerülnek elő újra. „A Dolog vagy Kígyó nevű munka szeptember 30-án kerül a Gödör Klubba, ahol a Képzőművészeti Egyetem hallgatói ki is festik. A helyszínen egy dokumentációs kiállítást rendezünk be, ahol bemutatjuk majd a nyári tábor munkáját. A Design Hetet követően megpróbáljuk majd elárverezni az alkotásokat."

2011. augusztus 10-15. - mindennap 12:00-től
Hajógyári-sziget, Hello Wood Helyszín
Sziget Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Madárlesen

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki olyan profi, hogy még azokat a madarakat is lencsevégre kapja, amelyek ott sincsenek.
Vizuál ajánló

A budapesti mozikban vetítik Ennio Morricone western-klasszikusait

A számtalan filmtörténeti klasszikus zenéjét jegyző legendás zeneszerző, Ennio Morricone előtt tisztelegve július 11-én egyszeri alkalommal látható lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat a Pólus Moziban, július 16-tól pedig két héten át műsoron szerepel A Jó, a Rossz és a Csúf a Corvin Moziban.
Vizuál galéria

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.
Vizuál interjú

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.