Vizuál

Hello Wood a Szigeten

2011.08.11. 17:14
Ajánlom
A júlisban lezajlott Hello Wood alkotótábor 14 fából készült szobra most egy hétig a Szigeten látható teljes nagyságában - nem érdemes kihagyni.

Idén másodszorra került megrendezésre a Hello Wood Fesztivál, ahol tizenkét művészeti egyetem hallgatója jött össze, hogy együtt alkosson valami maradandót. A többek között építész, formatervező, design, tipográfia és film szakosok vegyes csoportokban, tizenhét művészeti vezető segítségével tizennégy munkát hoztak létre.

Hogy tovább dobálózzunk számokkal, a csórompusztai helyszínen a résztvevők számára adott volt 10 kilométernyi, 4x4 centiméter keresztmetszetű faléc, 1 kilométer papír, 5 Sony kamera, 40 000 négyzetméternyi helyszín és a biztonság kedvéért még 400 liter fröccs. A különböző szakok összedolgozása mellett a fafelhasználás ökológiai szemlélete miatt különleges a Hello Wood, ami alapvetően egy elmaradt dániai worskhopnak köszönheti a létét, Pozsár Péter építész és Bakos Maxim közgazdász mellett. Ők a külföldi ötletből a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport szervezésében hívták életre az alkotótábort, ami idén egészült ki a csak faanyaggal dolgozó csoportok mellett filmes és tipográfus műhelymunkával is. A szobrokat először a Művészetek Völgyében mutatták be, most pedig a Világzenei Nagyszínpad mögötti réten, a francia és a holland kolónia közelében fekvő a napsütéses Hello Wood helyszínen láthatjuk őket.

„Két kamionnal hoztuk fel a szobrokat a Művészetek Völgyéről és három nap alatt szereltük össze őket" - meséli Bakos Maxim. A szobrok egyszerű kiállítása mellett újdonság a völgyhöz képest a 0.5x0.5-ös vendégkönyv 1000 lappal, illetve a három mini workshop, amin bármilyen szigetlakó részt vehet: a már készenlétben álló bamba birkatestekre bundát lehet építeni az alkotótáborból maradt hulladék fából, kartonlapokból készülhet sámli és szék, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt hajtogathatnak és eregethetnek. Mindez természetesen a Hello Wood önkénteseinek hozzáértő segítségével történik. „A Mókuskerék nagyon népszerű, de a tapasztalat azt mutatja, hogy késő délutántól nem engedhetünk bele senkit - bevadulnak az emberek." Arra a kérdésre, hogy mennyire fogékony a Sziget közönsége a nagyméretű szobrokra, pozitív válasz érkezett: „Elolvassák a táblákat is, ami meglepő. Még kérdezik is, hogy mi ez pontosan". A Sziget után megpihennek egy kicsit a szobrok, majd az őszi Design Hét alkalmával kerülnek elő újra. „A Dolog vagy Kígyó nevű munka szeptember 30-án kerül a Gödör Klubba, ahol a Képzőművészeti Egyetem hallgatói ki is festik. A helyszínen egy dokumentációs kiállítást rendezünk be, ahol bemutatjuk majd a nyári tábor munkáját. A Design Hetet követően megpróbáljuk majd elárverezni az alkotásokat."

2011. augusztus 10-15. - mindennap 12:00-től
Hajógyári-sziget, Hello Wood Helyszín
Sziget Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megmentették a kontár restaurátor által elrontott Szent György-szobrot

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlékszobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart a dél-európai országban tavaly.
Vizuál magazin

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Vizuál Film

Sanghajban is díjat nyert a Genezis 

Rendezői díjjal jutalmazta Bogdán Árpád alkotását a filmkritikusokból álló zsűri Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, Sanghajban.
Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.