Vizuál

Hercegnői lakosztályok

2012.04.02. 07:02
Ajánlom
A kismartoni kastélyban új kiállítás nyílt, mely három Esterházy-herceg feleségének és szolgálóinak mindennapjaiba enged bepillantást.

Az év végéig látható tárlat ötlete tavaly fogalmazódott meg és előkészítése azért tartott ilyen sokáig, mert termeket restauráltak, levéltárakban kutattak, hogy a portrék, naplók, személyes levelezések alapján a legautentikusabb környezetet hozzák létre. Az 1800-1850 közötti időszakot átölelő kiállítás alapja a meglévő Esterházy-gyűjtemény volt. A tárlat összesen tíz helyiséget foglal el, köztük a nagyközönség számára eddig még nem látott szobákat is.

Maria Josefa Hermenegilda (született Liechtenstein hercegnő), Maria Theresia (született Thurn és Taxis hercegnő) és Lady Sarah Frederica (született Lady Child-Villiers hercegnő) azért került a kutatók és a kiállítás középpontjába, mert az ő ízlésük formálta legmarkánsabban a kastély jelenlegi berendezését. A bemutatott szobák között található a vörös lambériával és 18. századi selyem tapétával díszített fogadószoba, a vörös szalon; a 17. századi, kézzel merített, kínai, világos, madármintás papírtapétával bélelt hálószoba; a dolgozó és levélíró kabinet valamint a toalett szoba. 19. századi asztalok, fotelek, aranyozott és zománcozott kandeláberek, kínai paraván teszik otthonossá, egyben pompássá ezeket a tereket.

A tárlat igazi érdekessége az úgynevezett köztes szint, mely a hercegnék közvetlen szomszédságában található, és ahol az első komorna és a szolgálók mindennapjaiba tekinthetünk be. Egyszerű, mégis míves fa bútoraik, közlekedő folyosóik, szép mintákkal díszített, de már csak festett szobáik, cserépkályháik mind-mind a szorgos élet kellékei voltak. A kiállítás során a toronyszobába is eljuthatunk, mely a pincét kötötte össze a padlással, és amely a kastély korábbi funkciójára utal. A 13. század elején ugyanis a kismartoni kastély várként épült négy toronnyal, majd két nagyobb átalakítson esett keresztül. 1663 és 1672 között barokk stílusú, a 18. század végén klasszicista stílusú átépítést hajtottak végre rajta, a tornyokat - alapszerkezeti elemként - meghagyták. A toronyszoba csigalépcsőjén és a személyzet hálószobáin keresztül a hercegnék magánoratóriumába juthatunk, ahol imazsámoly és egy, még a kárpitot tekintve is eredeti fotel található. A magánhelység üvegfalán keresztül a hercegnék észrevétlenül tudtak részt venni a szentmiséken.

A három hercegné házasságát tekintve Lady Sarah Fredericán kívül mindegyiké boldogtalan volt. Ő szerelemi házasságot kötött III. Miklóssal, hat gyermeket szült neki, de 31 évesen tüdővészben meghalt. Maria Josefa Hermenegildát II. Esterázy Miklósnak választották a szülők és ezzel olyan férjet kapott, aki mivel nagy dolgokat vitt véghez, feleségétől sok alázatot és lemondást követelt. II. Miklós volt az, aki megalapozta az Esterházyak grafika- és festménygyűjteményét és kincsei a budapesti Szépművészeti Múzeum javára is szolgáltak. Maria Theresiát III. Pál Antal vette el, szintén szülői javaslatra. Életüket az ifjú férj pályafutása határozta meg, aki 1815-től Bécs politikáját és érdekeit képviselte az angol fővárosban a Habsburg uralkodó nagyköveteként.  Az ifjú férj kinevezését a Habsburg Birodalom nagyhatalmú és egyik legbefolyásosabb politikusához, Metternichhez fűződő szoros munkakapcsolatának köszönheti. Személyét és munkáját nem csak Bécsben, hanem más európai fővárosokban és angol udvari körökben is kitüntető megbecsülés övezte.

Róluk szól tehát ez a kiállítás, melynek utolsó részében a Monarchia korabeli Esterházyak és az utolsó császár, Ferenc József és a kastélyban is vendégeskedő felesége, Sissi király- és császárné portréin, valamint más emléktárgyakon keresztül a két család kapcsolatáról is ízelítőt kaphatunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.