Vizuál

Herendi porcelánokból nyílik kiállítás Hévízen

2013.07.05. 13:55
Ajánlom
A Muzeális Gyűjtemény kiállítótermében rendezett tárlat július 9-én nyílik. A több száz porcelánt négy teremben, a hely adottságaihoz igazodva mutatják be - mondta el Hermann Katalin, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója.

Az egyik nagyteremben az alapítás évétől (1826-tól) mutatják be a manufaktúra történetét, a másikban pedig herendi kortárs alkotók munkái lesznek láthatók. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tradicionális gyárnak számít, az eltelt majdnem két évszázad alatt a forma- és a motívumkincs nem sokat változott, de a kortárs iparművészek posztmodern, organikus munkái korszellemet tükröző alkotások - magyarázta Hermann Katalin.

A herendi lámpákat különleges installációban jelenítik meg: a feketére festett kamarateremben a világítótestek a nyitva tartási idő alatt folyamatosan égnek majd. A galérián a teázás szertartását mutatják be. A vitrinekben teázással kapcsolatos tárgyakat helyeznek el, a teázás szertartását pedig enteriőrben jelenítik meg - tette hozzá az igazgató. Az ünnepélyes megnyitó Herend-Héjja divatshow-val kezdődik el kedden a hévízi Sétáló utcában. A modellek "herendi ihletésű" ruhákban vonulnak fel, a herendi motívumok harmonikusan illeszkednek az öltözetek formavilágához. A megnyitóra megérkezik egy herendi porcelánfestő is, aki a helyszínen avatja be a nézőket az aprólékos munka rejtelmeibe.

A kiállítással párhuzamosan porcelánfestéssel egybekötött előadássorozatot is tartanak. A megnyitó napján Fischer Mórról esik szó. Nevéhez kapcsolódik a manufaktúra felvirágoztatása és a herendi porcelán nemzetközi hírneve. A következő előadások a két híres mintáról, a Viktória- és az Apponyi-mintáról szólnak. Az 1851-ben megrendezett londoni világkiállítás fordulópontot jelentett Herend történetében, ugyanis Viktória angol királynő ekkor vásárolt "kínaizáló", pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastély számára. A Viktória-minta Herend szimbólumává vált. A másik híres motívum Apponyi Albert nevéhez fűződik, a manufaktúra a grófi család számára készítette el az indiai virágkosár leegyszerűsített változatát.

Hermann Katalin szólt arról is, hogy a több száz porcelánt különleges csomagolásban szállítják majd Hévízre. A tárlat szeptember 5-ig tekinthető meg Hévízen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Pillants be Fábri Zoltán forgatására!

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Körhinta,az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr, A Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét. 1994. augusztus 23-án hunyt el Fábri Zoltán filmrendező.
Vizuál ajánló

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.
Vizuál hír

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál hír

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál fényképTár

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.