Vizuál

Hétköznapi női hősök taroltak a Berlinalén

2022.02.18. 11:25
Ajánlom
Az idei Berlinale versenyfilmes mezőnyében a fődíj mellett majdnem minden más díjat is nők nyertek el. A legjobb filmnek járó Arany Medve díjat először nyerte el katalán nyelvű film, Carla Simón Alcarràs című alkotását  tüntették ki a rangos díjjal. Helyszíni tudósításunk Berlinből.

A 72. Berlinale nézőszámairól még nem tudunk beszámolni, hiszen a hivatalos program után még vasárnapig tartanak a közönségnapok. Ebben a négy napban végre 2 év után a publikumé lesznek a mozitermek, de ők is, akárcsak mi, újságírók a sajtóvetítéseken, csak minden második helyre ülhetnek, így 200 ezernél több néző biztosan nem várható. A legerősebb év a 2015-ös volt, 505.771 nézővel, tavaly az online fesztivált 60 ezren kísérték figyelemmel. De ha már a számoknál tartunk: az idén tíz filmes először kapott meghívást a versenyre, François Ozon és Hong Sang-soo hatodszor jöttek, Denis Côté negyedszer, Andreas Dresen, Urlich Seidel és Ursula Meier pedig másodjára  mérettethettek meg a versenyprogramban. A Berlinale harmadik alkalommal állt Carlo Chatrian (művészeti vezető) és Mariette Rissenbeek (menedzser) irányítása alatt.

05-goldener-baer_ORG-102533.jpg

Carla Simón az Alcarràs c. film rendezője, a Legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal a 72. Berlinalén (Fotó/Forrás: Erich Weiss / Berlinale 2022)

Jómagam Carla Simón díjnyertes Alcarràs című filmjét nem láttam, a tartalmát elolvasva nem szólított meg a katalán család őszibarack-ültetvényéének elvesztése, és inkább egy másik szekció vetítésére mentem. Azt meg álmomban sem gondoltam volna, hogy ezzel a témával valaki Arany Medvét nyerhetne.

A film reflexió a mai mezőgazdaságról, és azt a fontos kérdést firtatja: kié a föld?

Aki jövedelmezőségtől függetlenül már több generáció óta megműveli, vagy azé, akinek van pénze a területet megvenni és rajta valami jövedelmezőbb iparágat létrehozni? Avagy meddig élhet együtt a hagyomány és a változás egy kicsi faluban? A zsűri elnöke, M. Night Shyamalan amerikai rendező, a színészek „rendkívüli teljesítményével” indokolta döntését, és hogy a film képes megmutatni „a családon belüli gyengédséget és vidámságot”. Carla Simón rendezőnek ez a második díja a Berlinalén, 2017-ben az egy árva kislányról szóló 1993 nyara című első játékfilmjéért elnyerte a Generation plus legjobb elsőfilmesnek járó díját, az Alcarràs pedig egyben az első katalán nyelvű film, amely megkapta az Arany Medvét.

06-silberner-baer-beste-regie_ORG-101322.jpg

Claire Denis, rendező, a 72. Berlinale Legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjával (Fotó/Forrás: Piero Chiussi / Berlinale 2022)

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Claire Denis kapta meg Avec amour et acharnement (Szeretettel és elszántsággal) című filmjéért, a mexikói-bolíviai Natalia López Gallardo a zsűri különdíját kiérdemlő Ezüst Medve díjas alkotását, a Robe of Gemst viszont nem mulasztottam el. A filmben Mexikó vidéken három nő sorsa keresztezi egymást. Három sors találkozik a zűrzavar és az elhagyatottság világában, ahol minden kiszolgáltatottság és borzalom ellenére él még a szerencsétlenség ellen lázadó emberi lélek.

A töredezett narratíva és a széttördelt jelenetek nem segítenek ugyan a történet megértésében, viszont jól kiemelik a férfiak agresszivitásának pusztító erejét.

A válás kellős közepén Isabel (Nailea Norvind) vidéken telepszik le, ahol megtudja, hogy házvezetőnőjének, Maríának (Antonia Olivares) eltűnt a nővére. Amikor Isabel felajánlja a segítségét, a két nő között kimondatlan szövetség születik az eltűnt testvér megtalálására. Eközben Roberta (Aida Roa), a helyi rendőrparancsnok abban reménykedik, hogy lázadásával kimentheti fiát a bűnözői alvilágból. Ez a film is egy újabb színfolt tehát az idei fesztivál hétköznapi női hősök sorozatból.

04b-silberner-baer-preis-der-jury_ORG-101241.jpg

Natalia López Gallardo, rendező, a 72. Berlinale Ezüst Medve-díjával (Fotó/Forrás: Erich Weiss / Berlinale 2022)

Ezt a sorozatot folytatja a Drii Winter című, svájci havasokban, svájci német nyelven játszódó film is, ami a zsűri dicséretét érdemelte ki, méltón. Anna és Marco egy távoli faluban élnek a svájci Alpokban. A robusztus Marco az alföldről származik, és szerelme, Anna miatt költözik a hegyi faluba. A pár szerelmét próbára teszi, amikor egy agydaganat következtében Marco elveszíti a kontrollt saját maga és tettei fölött. Ez nemcsak Annának, hanem a faluközösségnek is megnehezíti a vele való együttélést, hiszen itt évszázadok óta ugyanazok az írott és íratlan törvények működnek.  Bár Marco viselkedése egyre kiszámíthatatlanabb, és sokszor nagyon kínos, Anna megpróbálja tartani magát, és elkíséri a férfit egészen az utolsó útjára.

Szerintem nagyon szerethető volt az idei fesztivál, és minden abnormalitása ellenére, a filmeket és méretét tekintve is, ez volt az eddigi legemberibb Berlinale, amin valaha voltam.

Elmaradtak a nagy felhajtások, így a velük járó idegbaj is. Soha nem voltak ennyire türelmesek a nézők egymással, a biztonsági személyzet pedig soha nem volt ilyen kedves és emberséges, mint most. Általában ölni szoktuk egymást a jegyekért, bejutásért és a helyekért. Most az online térnek és a helyre szóló jegyeknek hála, ennek nyoma sem volt. Mindenki érezte, hogy milyen fantasztikus dolog újra hatalmas vásznakon filmeket nézni, ráadásul világpremiereket, és másokkal együtt sírni a maszk alatt, vagy együtt megtapsolni egy jól sikerült jelenetet, mondatot vagy szituációt. Röviden: felszabadító volt újra érezni, ahogyan több száz embernek egyszerre akadt el a lélegzete.

A hogyan tovább azonban kérdés marad a fesztivál számára, ha a nagy amerikai produkciók elmaradnak. Ez ugyanis automatikusan a nézőszám és a presztízs csökkenéséhez fog vezetni. A Berlinalénak azonban eddig sem az egója, hanem sokkal inkább a sokszínűsége volt a fontos, ez volt benne a vonzó. Ahogy a városban még mindig uralkodik a 2000-es évek elején ráaggasztott „szegény, de szexi” flair, miért ne lehetne a fesztivál is az?

Fejléckép: María Zamora producer és Carla Simón rendező az Alcarràs c. film alkotói, a Legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal a 72. Berlinalén  (fotó/forrás: Eric Weiss / Berlinale 2022)

A női boldogság megfejtésére vállalkoznak a Berlinále filmjei

Kapcsolódó

A női boldogság megfejtésére vállalkoznak a Berlinále filmjei

Két éve ilyenkor még azt írtuk volna, hogy túl vagyunk a fesztivál harmadán, ma azt írjuk, hogy túl vagyunk szinte az egészen. A világjárvány miatt ugyanis a Berlinale szakmai versenyprogramja mindössze egy hét után, a szerda esti díjátadóval zárul. Helyszíni tudósításunk Berlinből.

Feje tetejére állt, de újra él - Elindult a Berlinale

Feje tetejére állt, de újra él - Elindult a Berlinale

Filmeket nézni és a moziba bejutni igazi privilégium és kihívás lett a 72. Berlinalén. Kevesebb a sztár és a galmour, de a kötelező igazolványok, tanúsítványok, tesztek, maszkok ellenére mindenki boldog, hogy újra pereghet a film. Helyszíni tudósításunk a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.