Vizuál

Hétvégi művészeti nagybevásárlás

2016.10.14. 11:03
Ajánlom
Kereskedelmi galériák a földszinten, fotográfiák a D épületben, szobrok a parkban – röviden így lehetne útmutatót adni a hétvégi, sorrendben a hatodik Art Markethez.

 A 2011-ben alapított nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár szervezői egyértelmű sikernek könyvelhetik el az elmúlt éveket. A kezdetekben óvatos becsléssel hét-tízezer látogatót vártak, ez a szám mára huszonhatezerre dagadt. Az első vásár 60 kiállítójához képest idén 100 rendezett be kiállítóteret, többek közt az eleinte még óvatos hazai nagyvadak. Köztük van gyakorlatilag az összes jelentős magyar bemutatóterem. Az acb Galéria és a Várfok Galéria 100-100 négyzetméteres területen mutatja be alkotóit.

Az elmúlt években folyamatosan bővülő kiállítói listán jelenleg 35 ország galériái szerepelnek. A visszatérők mellett olyan újoncok érkeztek hazánkba, mint a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) vagy Namíbia, amely az első afrikai nemzetként képviselteti magát. 

Érkezett galéria az Amerikai Egyesült Államokból és az Egyesült Arab Emírségekből, éppúgy, mint Franciaországból, Oroszországból vagy Törökországból.

A Millenáris B épületének földszintjén a kereskedelmi galériák bérelhettek egy három oldalú szobára emlékeztető kiállító területet. Az itt kiállított tárgyak megvásárolhatóak. A galérián azok az intézmények kaptak helyet, akik nem kereskedni akarnak, hanem bemutatkozni a közönségnek.

Nemcsak számokban, de szakmailag is sikeres a program. Az Artnews a 2014-es év legjelentősebbjei művészeti vásárai között listázta a rendezvényt. A galériák közül többen rendszeresen visszajárnak. Nem ritka, hogy a szomszédos kiállítók között szakmai kapcsolatok szövődnek.

Budapest, a fotó főváros

A D épületben kapott helyet a 2014 óta létező Art Photo Budapest. A szervezők célja, hogy megmutassák a fotográfia sokrétűségét és a benne rejlő lehetőségeket, és lerombolják azokat a sztereotípiákat, amik a fényképezést övezik a klasszikus művészetekkel szemben.

Meglepő módon ez a vásár kiállítástechnikailag konzervatívabb, minimalistább része. A falon kimérten és decensen sorakozó felvételek sorát csak a lengyel Czulosc Galéria töri meg. Ezen a helyszínen a rendhagyó és színes keretek gyakran nem is a falon lógnak. Az Axis Galéria jóvoltából Gideon Mendelnek az árvíz sújtotta térségekben készült portrésorozatát is láthatja a budapesti közönség. A dél-afrikai fotós a vásár megnyitását megelőző napokban vette át az árvízzel küzdő helyi lakosok felvételeiből álló Fuldokló világ szériáért a Greenpeace Photo Award-ot.

A főváros fiatal tehetségeket támogató programja keretében a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakon végzett hallgatóinak, többek közt munkatársunk, Kaszás Tamás munkái láthatóak. A tavalyi támogatott Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfiai mesterképzésének hallgatói idén saját standdal jelentkeztek. 

Az Art Market számos kísérőprogramjának egyike David Seymour 'CHIM' fotókiállítása. A Magnum Fotóügynökség egyik alapítójának, Robert Capa barátjának képeit a Deák 17 Galéria állítja ki. Seymour 1948 tavaszán az UNICEF kérésére fényképezte az európai gyerekek életét a második világháború után. Az osztrák, lengyel, magyar, olasz és görög falvakban készült 257 tekercsnyi felvétel adta a Children of War sorozat anyagát. A kiállítás keretében most először látható fotók október végéig tekinthetőek meg.

5 tonna lengyel szobor

A kiállítás díszvendége idén Lengyelország, nem függetlenül attól, hogy 2016-ban Wroclaw viseli az Európa kulturális fővárosa címet. Ennek apropóján a POLISH(ed) programsorozat keretében több, az országhoz kötődő kísérőprogram közül választhatnak az érdeklődők. A Ludwig Múzeum két tárlaton foglalkozik Lengyelországgal. Az Art Market Budapest területén pedig 6 lengyel galéria mutatja be választékát. 

A Millenáris parkjában, a kiállítási épületek között rejtették el a szoborparkot, amelynek teljes kiállítási anyaga az oronskoi Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből került ki. Egy részük kifejezetten a budapesti bemutatóra készült.  Az 5 tonna szobor Oronskoból  című kiállításon 16 lengyel művész alkotásai láthatóak, köztük a híres lengyel szobrász, Magdalena Abakanowicz  Mutánsok  című szoborcsoportja. Mellette Marta Pszonak embermagasságú teáskannája terpeszkedik. Az inkább rajznak, mint szobornak tűnő alkotással a művész az egyik első számítógépes grafikát reprodukálta.

 A tó melletti nádasnál kis kopott cement szobrokat találunk: egy kisgyerek és egy nyuszi a hátukon egy vas kampóval, amely érzékelteti kis méretük ellenére is jelentős súlyukat. A látogató első látásra nehezen dönti el, hogy műalkotások, vagy részei a parknak. Akárcsak a "Posztmodern" feliratú fehér kockáról, amit hosszú lánccal rögzítettek egy közeli padhoz, azonban bárki szabadon áthelyezheti. 

A kiállított alkotások sok humorral reflektálnak aktuális jelenségekre. Krzysztof Bednarski Brahmaputra című alkotása egy bevásárlóközpont forgóajtaja a buddhista szerzetesek ruháját idéző narancssárgára festve. A szobor egyszerre mutatja meg azt, hogyan teszi banálissá az európai társadalom a keleti vallást és filozófiát és használja a saját igényei szerint és azt, hogyan emeli a fogyasztást szinte vallásos magaslatokba. A szobrok az Art Market Budapest zárása után október végéig tekinthető meg a Millenáris parkjában.

Laikusokat is várnak

Az Art Market kortárs művészeti vásárként aposztrofálja magát, azonban nemcsak a szakmabelieket és a műgyűjtőket várják, hanem a laikus érdeklődőket is. A kortárs művészet világában kevésbé jártas látogató itt képbe kerülhet a nemzetközi és a hazai irányzatokból. A rendezvény kísérőprogramjai között szerepelnek művészetpedagógiai előadások is, amelyekre a szombati tanítási nap miatt különösen nagy az érdeklődés. A belépés valamennyi kiállítótérbe és az összes programra díjtalan. 

Az Art Market Budapestről Deák Zsuzsanna szervező mesélt kameránknak.

Fekete pálcikaemberek? Ez lenne az afrikai kortárs művészet?

Kapcsolódó

Fekete pálcikaemberek? Ez lenne az afrikai kortárs művészet?

Képzőművészeti alkotások kavalkádja jellemző a 2011 óta minden évben megvalósuló Art Market rendezvényre. Nemcsak hazai hanem külföldi művészek munkái is helyet kapnak a budapesti Millenáris területén. A 4 napos eseményen megismerkedhetünk a kortárs alkotók legújabb műveivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.