Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

2021.03.06. 10:30
Ajánlom
Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

Talán sokan emlékeznek a spanyolországi Borja városkában történt „bundás Krisztus”-incidensre, amikor egy 81 éves helyi lakos, Cecilia Gimenez önhatalmúlag „restaurálta” a templom egyik Krisztus-festményét, teljesen eltorzítva az arcot. A képből internetes mém lett, és turisták özönlötték el Borját, az így szerzett bevételből végül a kontár restaurátor is részesült.

Ennek éppen ellenkezője történt most a lengyelországi Miesjcében, ahol a restaurátor úgy állított helyre egy kegyhelyen található Szűz Mária-szobrot, hogy a végeredmény tetszetősebb. A szobor tulajdonosának viszont nem tetszik az új Mária-arc, és kéri vissza a korábbi állapotot.

Nem, nem fordítva kell nézni: balra a tulajdonos által vágyott, előző állapot, jobbra a restaurálás utáni:

155816031_728945004485043_6610462345852249687_o-101005.jpg

A Szűz Mária-szobor előtte (b) és utána (j) (Fotó/Forrás: Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków)

A restaurálást egyébként a terület tulajdonosa ítélte szükségesnek, ő kérte fel a szakembert is, Monika Bogdanowskát, aki észrevette, hogy a szobrot korábban éppoly kontár módon állították helyre, mint a "bundás Krisztust" Borjában. Hiába, az új küllemet látva a tulajdonos sérelmezte, hogy nem tájékoztatták.

„Már egyáltalán nem hasonlít arra Szűz Máriára, akit a felújítás előtt ismertünk”

- nyilatkozta.

Most akár a bíróság elé is kerülhet az eset, de az biztos, hogy addig nem rakják vissza a szobrot a helyére, amíg a tulajdonos, akinek jobban tetszik a fekete hajú, falfehér bőrű, pontszemű Mária, nem békél.

(Telex)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.