Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

2021.03.06. 10:30
Ajánlom
Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

Talán sokan emlékeznek a spanyolországi Borja városkában történt „bundás Krisztus”-incidensre, amikor egy 81 éves helyi lakos, Cecilia Gimenez önhatalmúlag „restaurálta” a templom egyik Krisztus-festményét, teljesen eltorzítva az arcot. A képből internetes mém lett, és turisták özönlötték el Borját, az így szerzett bevételből végül a kontár restaurátor is részesült.

Ennek éppen ellenkezője történt most a lengyelországi Miesjcében, ahol a restaurátor úgy állított helyre egy kegyhelyen található Szűz Mária-szobrot, hogy a végeredmény tetszetősebb. A szobor tulajdonosának viszont nem tetszik az új Mária-arc, és kéri vissza a korábbi állapotot.

Nem, nem fordítva kell nézni: balra a tulajdonos által vágyott, előző állapot, jobbra a restaurálás utáni:

155816031_728945004485043_6610462345852249687_o-101005.jpg

A Szűz Mária-szobor előtte (b) és utána (j) (Fotó/Forrás: Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków)

A restaurálást egyébként a terület tulajdonosa ítélte szükségesnek, ő kérte fel a szakembert is, Monika Bogdanowskát, aki észrevette, hogy a szobrot korábban éppoly kontár módon állították helyre, mint a "bundás Krisztust" Borjában. Hiába, az új küllemet látva a tulajdonos sérelmezte, hogy nem tájékoztatták.

„Már egyáltalán nem hasonlít arra Szűz Máriára, akit a felújítás előtt ismertünk”

- nyilatkozta.

Most akár a bíróság elé is kerülhet az eset, de az biztos, hogy addig nem rakják vissza a szobrot a helyére, amíg a tulajdonos, akinek jobban tetszik a fekete hajú, falfehér bőrű, pontszemű Mária, nem békél.

(Telex)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
Vizuál lapszemle

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Vizuál hír

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy legenda mind felett

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most azt meséli el, amikor Tina Turner 1996-ban a feje fölött énekelte el a Golden Eye-t.
Vizuál hír

Muhi András a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnöke

A producer Tarr Bélát váltotta a szövetség élén, akit a közgyűlés egyhangú szavazással tiszteletbeli elnöknek választott meg.