Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

2021.03.06. 10:30
Ajánlom
Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

Talán sokan emlékeznek a spanyolországi Borja városkában történt „bundás Krisztus”-incidensre, amikor egy 81 éves helyi lakos, Cecilia Gimenez önhatalmúlag „restaurálta” a templom egyik Krisztus-festményét, teljesen eltorzítva az arcot. A képből internetes mém lett, és turisták özönlötték el Borját, az így szerzett bevételből végül a kontár restaurátor is részesült.

Ennek éppen ellenkezője történt most a lengyelországi Miesjcében, ahol a restaurátor úgy állított helyre egy kegyhelyen található Szűz Mária-szobrot, hogy a végeredmény tetszetősebb. A szobor tulajdonosának viszont nem tetszik az új Mária-arc, és kéri vissza a korábbi állapotot.

Nem, nem fordítva kell nézni: balra a tulajdonos által vágyott, előző állapot, jobbra a restaurálás utáni:

155816031_728945004485043_6610462345852249687_o-101005.jpg

A Szűz Mária-szobor előtte (b) és utána (j) (Fotó/Forrás: Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków)

A restaurálást egyébként a terület tulajdonosa ítélte szükségesnek, ő kérte fel a szakembert is, Monika Bogdanowskát, aki észrevette, hogy a szobrot korábban éppoly kontár módon állították helyre, mint a "bundás Krisztust" Borjában. Hiába, az új küllemet látva a tulajdonos sérelmezte, hogy nem tájékoztatták.

„Már egyáltalán nem hasonlít arra Szűz Máriára, akit a felújítás előtt ismertünk”

- nyilatkozta.

Most akár a bíróság elé is kerülhet az eset, de az biztos, hogy addig nem rakják vissza a szobrot a helyére, amíg a tulajdonos, akinek jobban tetszik a fekete hajú, falfehér bőrű, pontszemű Mária, nem békél.

(Telex)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Vizuál napló

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.