Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

2021.03.06. 10:30
Ajánlom
Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

Talán sokan emlékeznek a spanyolországi Borja városkában történt „bundás Krisztus”-incidensre, amikor egy 81 éves helyi lakos, Cecilia Gimenez önhatalmúlag „restaurálta” a templom egyik Krisztus-festményét, teljesen eltorzítva az arcot. A képből internetes mém lett, és turisták özönlötték el Borját, az így szerzett bevételből végül a kontár restaurátor is részesült.

Ennek éppen ellenkezője történt most a lengyelországi Miesjcében, ahol a restaurátor úgy állított helyre egy kegyhelyen található Szűz Mária-szobrot, hogy a végeredmény tetszetősebb. A szobor tulajdonosának viszont nem tetszik az új Mária-arc, és kéri vissza a korábbi állapotot.

Nem, nem fordítva kell nézni: balra a tulajdonos által vágyott, előző állapot, jobbra a restaurálás utáni:

155816031_728945004485043_6610462345852249687_o-101005.jpg

A Szűz Mária-szobor előtte (b) és utána (j) (Fotó/Forrás: Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków)

A restaurálást egyébként a terület tulajdonosa ítélte szükségesnek, ő kérte fel a szakembert is, Monika Bogdanowskát, aki észrevette, hogy a szobrot korábban éppoly kontár módon állították helyre, mint a "bundás Krisztust" Borjában. Hiába, az új küllemet látva a tulajdonos sérelmezte, hogy nem tájékoztatták.

„Már egyáltalán nem hasonlít arra Szűz Máriára, akit a felújítás előtt ismertünk”

- nyilatkozta.

Most akár a bíróság elé is kerülhet az eset, de az biztos, hogy addig nem rakják vissza a szobrot a helyére, amíg a tulajdonos, akinek jobban tetszik a fekete hajú, falfehér bőrű, pontszemű Mária, nem békél.

(Telex)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.