Vizuál

Hidakkal és papucsokkal a jószomszédságért

2011.02.24. 19:00
Ajánlom
A Kulturfluss – Ungarn am Ruder azaz Kultúrfolyam, Magyarország a kormányrúdnál címet viselő programsorozat keretében magyar képzőművészek munkái láthatóak a Klosterneuburg apátságában.

Gyukics Péter magyar fotós Duna-hidakat bemutató képeiből válogat az ausztriai Klosterneuburg apátságában nyílt fotókiállítás, ahol ezzel párhuzamosan az Amadeus Művészeti Alapítvány tizenkét fiatal magyar képzőművész munkáiból mutat be alkotásokat a magyar EU-elnökség keretében. Mint Méhes Márton, a Bécsi Collegium Hungaricum igazgatója és a Kultúrfolyam egyik szervezője, elmondta Gyukics Péter összesen 342 Duna-hídról készített felvételt, ezek közül mintegy ötven színes képet mutatnak be. A fotókon szerepelni fog az illető ország apró zászlaja és kis tábla a híd mérnöki adataival.

A Die Ernte (Szüret) című kiállításon először láthatóak Ausztriában az Amadeus Művészeti Alapítvány 12 művészének ‒ hét festő és öt szobrász ‒ munkái. A most kiállító alkotók fiatal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett vagy most diplomázó 35 év alatti művészek, akik országos pályázat útján bekerültek az alapítvány alkotóházába, az Óbudán kialakított AmA-házba és három évig dolgoztak ott. A tárlat anyagát a hároméves időtartam alatt készült alkotásokból válogatták, ez mintegy 45-50 figurális jelent. Friss szemlélettel definiálja a tárlat a szobrászat fogalmát, számos alapanyag és lépték megtalálható a válogatásban. Szerepel a kiállításon többek között a portrészobrászat hagyományait egyedi módon feldolgozó Dunorelly Balázs, a néhol lírai, máshol szűkszavú, de játékos Szanyi Borbála vagy Takács Szilvia, aki az ösztöndíj évei alatt samottos agyagból készített, a nőiség vélt és valós megragadásával kísértetező szobrai és domborművei mellett printekkel is foglalkozott.

Ezzel szemben a festményfelhozatal méltatlanul belesimul a kortárs fiatal művészek izmusokat újrafelhasználó, papucsokkal és pulóverekkel bíbelődő divatos középmezőnyébe. Egyedül talán szenvedélyes vonalaival Szabó Franciska és Papageorgiu Andrea ragadja meg a nézők figyelmét. Balogh Péter ügyvéd, a művészeti alapítvány vezetője beszámolt arról, hogy az alkotóház 2007 óta működik, és három évre ad műhelyhasználatot 13 művésznek, festőknek, szobrászoknak, és hamarosan négy kőszobrásznak is.

Az Amadeus hallgatói ösztöndíj programja 13 éve működik, stratégiai partnerségben a képzőművészeti egyetemmel, és két éve bevonták ebbe a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát is. Az ösztöndíj egy tanévre szól, havi 80 ezer forint juttatással jár, egy tanár, egy festő- és egy szobrászhallgató kaphatja meg a zsűri döntése alapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Könyv

Elkészült a Kertész Imre Intézet új székháza

Befejeződött a Kertész Imre Intézet Benczúr utcai székházának felújítása; az intézmény a névadó Nobel-díjas író életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ma kezdődik a Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.
Vizuál magazin

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!
Vizuál ajánló

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.
Vizuál gyász

Meghalt Terence Conran, aki először árult lapra szerelt bútorokat

Ezt és a berendezett szobákat bemutató bútoráruházat az Ikea tőle vette át. Ő pedig a paplant vette át az európaiaktól és honosította meg Angliában. Terence Conran, a leghíresebb brit formatervező, író, a londoni Design Múzeum társalapítója 88 éves korában hunyt el - írta a BBC hírportálja a család közleményére hivatkozva.
Vizuál Film

Online is megnézhető a Siess haza, vár a mama!

Barta Tamás rockgitáros, aki játszott az LGT-ben is egy turné során disszidált az USÁ-ba. Az életéről szóló film édesanyjával folytatott hangleveleiből áll össze. A film egy mozijegy árának megfelelő összegért megtekinthető az alábbi linkeken.