Vizuál

Híres Da Vinci-másolatokból nyílt kiállítás a Prado Múzeumban

2021.09.29. 15:25
Ajánlom
A madridi tárlaton Leonardo Da Vinci tanítványainak művei láthatók, köztük a mester alkotásainak híres másolatai.

A kiállítás egyik szenzációja az a Mona Lisa-portré, melyet a tanítvány Da Vincivel párhuzamosan készített a festő műtermében. Ez a festmény már a múzeum megalapítása óta az intézmény tulajdonában van, ám restaurálására csak 2012-ben került sor. Ekkor derült fény arra is, hogy

a kép nem utólag készült, mint azt korábban feltételezték, hanem minden bizonnyal Leonardo felügyelete mellett, az eredetivel egy időben.

A kép keletkezésének körülményeit Ana González, a Prado egyik kutatója a mester oktatási módszerére vezeti vissza, Da Vinci ugyanis úgy tanította diákjait, hogy a készülő műveit másoltatta. Ráadásul a műterem nagysága és a megrendelések száma lehetővé tette azt is, hogy a stílusgyakorlatok mellett a munkába is bevonja a tanítványokat.

A Leonardo és a Mona Lisa másolata című kiállítás a készítés folyamataiba is bepillantást enged, köszönhetően a Prado, a párizsi Louvre, a Sorbonne Egyetem és a londoni Nemzeti Galéria tíz évig tartó közös kutatómunkájának.

A Pradóban található Gioconda alkotójának kilétét azonban máig homály fedi annak ellenére, hogy az elmúlt években több elmélet is napvilágot látott.

A kutatók biztosak benne, hogy egy Leonardóhoz közel álló tanítvány készítette, egyelőre azonban nem bizonyított, hogy pontosan ki a kép festője.

Az viszont bizonyosnak látszik, hogy az ismeretlen alkotó műve a híres Salvador Mundi (Világmegváltó) című festmény másolata is, melyet szintén megtekinthetnek a látogatók a tárlaton.

Fejléckép: a Mona Lisa másolata a madridi Prado Múzeumban (fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.