Vizuál

Híres Da Vinci-másolatokból nyílt kiállítás a Prado Múzeumban

2021.09.29. 15:25
Ajánlom
A madridi tárlaton Leonardo Da Vinci tanítványainak művei láthatók, köztük a mester alkotásainak híres másolatai.

A kiállítás egyik szenzációja az a Mona Lisa-portré, melyet a tanítvány Da Vincivel párhuzamosan készített a festő műtermében. Ez a festmény már a múzeum megalapítása óta az intézmény tulajdonában van, ám restaurálására csak 2012-ben került sor. Ekkor derült fény arra is, hogy

a kép nem utólag készült, mint azt korábban feltételezték, hanem minden bizonnyal Leonardo felügyelete mellett, az eredetivel egy időben.

A kép keletkezésének körülményeit Ana González, a Prado egyik kutatója a mester oktatási módszerére vezeti vissza, Da Vinci ugyanis úgy tanította diákjait, hogy a készülő műveit másoltatta. Ráadásul a műterem nagysága és a megrendelések száma lehetővé tette azt is, hogy a stílusgyakorlatok mellett a munkába is bevonja a tanítványokat.

A Leonardo és a Mona Lisa másolata című kiállítás a készítés folyamataiba is bepillantást enged, köszönhetően a Prado, a párizsi Louvre, a Sorbonne Egyetem és a londoni Nemzeti Galéria tíz évig tartó közös kutatómunkájának.

A Pradóban található Gioconda alkotójának kilétét azonban máig homály fedi annak ellenére, hogy az elmúlt években több elmélet is napvilágot látott.

A kutatók biztosak benne, hogy egy Leonardóhoz közel álló tanítvány készítette, egyelőre azonban nem bizonyított, hogy pontosan ki a kép festője.

Az viszont bizonyosnak látszik, hogy az ismeretlen alkotó műve a híres Salvador Mundi (Világmegváltó) című festmény másolata is, melyet szintén megtekinthetnek a látogatók a tárlaton.

Fejléckép: a Mona Lisa másolata a madridi Prado Múzeumban (fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt.