Vizuál

Híres Da Vinci-másolatokból nyílt kiállítás a Prado Múzeumban

2021.09.29. 15:25
Ajánlom
A madridi tárlaton Leonardo Da Vinci tanítványainak művei láthatók, köztük a mester alkotásainak híres másolatai.

A kiállítás egyik szenzációja az a Mona Lisa-portré, melyet a tanítvány Da Vincivel párhuzamosan készített a festő műtermében. Ez a festmény már a múzeum megalapítása óta az intézmény tulajdonában van, ám restaurálására csak 2012-ben került sor. Ekkor derült fény arra is, hogy

a kép nem utólag készült, mint azt korábban feltételezték, hanem minden bizonnyal Leonardo felügyelete mellett, az eredetivel egy időben.

A kép keletkezésének körülményeit Ana González, a Prado egyik kutatója a mester oktatási módszerére vezeti vissza, Da Vinci ugyanis úgy tanította diákjait, hogy a készülő műveit másoltatta. Ráadásul a műterem nagysága és a megrendelések száma lehetővé tette azt is, hogy a stílusgyakorlatok mellett a munkába is bevonja a tanítványokat.

A Leonardo és a Mona Lisa másolata című kiállítás a készítés folyamataiba is bepillantást enged, köszönhetően a Prado, a párizsi Louvre, a Sorbonne Egyetem és a londoni Nemzeti Galéria tíz évig tartó közös kutatómunkájának.

A Pradóban található Gioconda alkotójának kilétét azonban máig homály fedi annak ellenére, hogy az elmúlt években több elmélet is napvilágot látott.

A kutatók biztosak benne, hogy egy Leonardóhoz közel álló tanítvány készítette, egyelőre azonban nem bizonyított, hogy pontosan ki a kép festője.

Az viszont bizonyosnak látszik, hogy az ismeretlen alkotó műve a híres Salvador Mundi (Világmegváltó) című festmény másolata is, melyet szintén megtekinthetnek a látogatók a tárlaton.

Fejléckép: a Mona Lisa másolata a madridi Prado Múzeumban (fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.
Vizuál ajánló

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál ajánló

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.