Vizuál

Hírességek műkincsei

2010.09.03. 18:24
Ajánlom
Bob Dylan és Andrew Lloyd Webber műkincseiből nyílik kiállítás szeptemberben.

Két zenés világsztár, Bob Dylan és Andrew Lloyd Webber műalkotásait tekintheti meg a közönség ősszel, de a két kiállítás között van egy alapvető különbség: míg Dylan a maga alkotta képeket tárja az érdeklődők elé koppenhágai Nemzeti Galériában, addig a musicalek révén nem kis vagyonra szert tevő Webber magángyűjteménye legszebb darabjait állítja ki a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). A több millió font értékű gyűjteményben Rossetti-, Millais- és Waterhouse-munkákat is megtalálhatók, melyeket az Akadémia hatalmas, egyiptomi művészetet bemutató tárlatának helyet adó termekben tekinthetnek meg az érdeklődők szeptember 20. és december 12-e között.

A 69 esztendős Dylan évtizedek óta készíti rajzait és vásznait, alkotásait Németországban és Londonban is láthatta már a közönség. Az amerikai művész festészetében új fejezetet nyitó, Koppenhágában bemutatkozó Brazil sorozatok akril képei élénk színekben ábrázolják a dél-amerikai ország városi és vidéki hétköznapjait.
„A művészetek közötti átjárás nem mindig sikeres, de Bob Dylannél az. Ez egy másik oldala, mégis nagyon jellemző rá" - hangsúlyozta Karsten Ohrt, a galéria igazgatója.
A képek nem Dylan dalainak illusztrációi. Mint Kasper Monrad, a kiállítás kurátora elmondta, beszélgetéseik során Dylan úgy fogalmazott, ha dalba tudta volna önteni, amit a képein ábrázolt, akkor zenében örökítette volna meg a gondolatait.
A Brazil sorozatok vásznai az utóbbi 15 hónapban születtek Dylan műtermében. A művész azokat a vázlatokat használta fel hozzájuk, amelyeket korábbi brazíliai látogatásaikor készített.
A visszavonultan élő zenész maga nem lesz jelen a kiállítás megnyitóján, és nem is jelezte, hogy szándékában állna megnézni a február 20-ig nyitva tartó tárlatot. A kurátor szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy Dylan esetleg nem állít majd be a múzeumba bejelentés nélkül, mondjuk egy hétfői napon, amikor zárva tartanak.

Forrás: MTI

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A kortárs komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sorozat

Meglepetésdíjazottak az idei Emmy-n

A színészi kategóriák díjait a kisebb szériák zsebelték be. Azért a Trónok harca búcsúévada sem maradt elismerés nélkül.
Vizuál hír

Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő - Lugossy László emlékezik

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze. Lugossy László filmrendező emlékezett rá.
Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Vizuál cinefest

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.