Vizuál

Hírességek műkincsei

2010.09.03. 18:24
Ajánlom
Bob Dylan és Andrew Lloyd Webber műkincseiből nyílik kiállítás szeptemberben.

Két zenés világsztár, Bob Dylan és Andrew Lloyd Webber műalkotásait tekintheti meg a közönség ősszel, de a két kiállítás között van egy alapvető különbség: míg Dylan a maga alkotta képeket tárja az érdeklődők elé koppenhágai Nemzeti Galériában, addig a musicalek révén nem kis vagyonra szert tevő Webber magángyűjteménye legszebb darabjait állítja ki a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). A több millió font értékű gyűjteményben Rossetti-, Millais- és Waterhouse-munkákat is megtalálhatók, melyeket az Akadémia hatalmas, egyiptomi művészetet bemutató tárlatának helyet adó termekben tekinthetnek meg az érdeklődők szeptember 20. és december 12-e között.

A 69 esztendős Dylan évtizedek óta készíti rajzait és vásznait, alkotásait Németországban és Londonban is láthatta már a közönség. Az amerikai művész festészetében új fejezetet nyitó, Koppenhágában bemutatkozó Brazil sorozatok akril képei élénk színekben ábrázolják a dél-amerikai ország városi és vidéki hétköznapjait.
„A művészetek közötti átjárás nem mindig sikeres, de Bob Dylannél az. Ez egy másik oldala, mégis nagyon jellemző rá" - hangsúlyozta Karsten Ohrt, a galéria igazgatója.
A képek nem Dylan dalainak illusztrációi. Mint Kasper Monrad, a kiállítás kurátora elmondta, beszélgetéseik során Dylan úgy fogalmazott, ha dalba tudta volna önteni, amit a képein ábrázolt, akkor zenében örökítette volna meg a gondolatait.
A Brazil sorozatok vásznai az utóbbi 15 hónapban születtek Dylan műtermében. A művész azokat a vázlatokat használta fel hozzájuk, amelyeket korábbi brazíliai látogatásaikor készített.
A visszavonultan élő zenész maga nem lesz jelen a kiállítás megnyitóján, és nem is jelezte, hogy szándékában állna megnézni a február 20-ig nyitva tartó tárlatot. A kurátor szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy Dylan esetleg nem állít majd be a múzeumba bejelentés nélkül, mondjuk egy hétfői napon, amikor zárva tartanak.

Forrás: MTI

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.