Vizuál

Hódolat a műfaj szépsége előtt - Kedvenc filmjeink az animáció világnapján

2021.10.28. 15:10
Ajánlom
Szerte a világon október 28-án ünneplik az Animáció Nemzetközi Világnapját, ugyanis Emile Reynaud, a rajzfilmkészítés úttörője, 1892-ben ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát (Théâtre Optique) Párizsban, ahol először vetített rajzolt mozgóképeket a falra.
ASIFA20thPoster-Small-122150.png

2021 Animáció Világnapja, plakát: Maryam Mohajer (Fotó/Forrás: ASIFA)

Az animáció bizonyos értelemben korábbi, mint a film, hiszen óriási hagyománya van a vetített képeknek az oktatásban, a tudományos életben és a művészetben is. A rajzfilmkészítés úttörőjének számító Emile Reynaud 1888-ban szabadalmaztatta a Théâtre Optique nevű animációs mozgóképrendszerét, amely segítségével 1892. október 28-tól 1900 márciusáig több mint 12 800 előadást adott összesen több mint 500 000 látogatónak a párizsi Musée Grévinben. A Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség (ASIFA) 2002 óta október 28-án ünnepli az Animáció Világnapját.

Az animáció szerelmeseinek összeállított szubjektív ajánlónkban az interneten szabadon elérhető filmekből válogattunk, elsősorban felnőttekhez szóló, filozofikus, elgondolkodtató alkotásokból. A vizuális történetmesélés hol narrációval, hol anélkül, a hangok, a zörejek és a zene gazdag felhasználásával, minden esetben izgalmas technikai megközelítésekkel dolgozik. Rajzolással, festéssel, bábok és tárgyak animálásával repít mindennapi életünkről és távoli világokról szóló mesevilágok kellős közepébe. 

Glaser Kati: Három nagymamám volt 

Glaser Kati filmjeivel évről-évre rangos díjakat nyer el, Városi legendák sorozatával az idei KAFF-on is díjazták. A 2015-ben bemutatott, bőbeszédű és cserfes humorú Három nagymamám a KAFF-on a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, és megkapta az Országos Diákzsűri díját is. A film a női sorsok összefonódásáról szól, első sorban a nagymamák és az unokák különleges viszonyáról. A nagymama a család fundamentuma, ős szervezőereje, de egykor ő is volt fiatal, volt kislány, nagylány és nőcske. A nagymama stiklijeit jótékony homály borítja, valaha büszkén viselt idomai és teste tabu. Egykori gondolatait és cselekedeteit jól fedő cenzúra és mítoszok szövevénye borítja...

Gauder Áron: Kojot és a szikla – Sziú indián mese

A történetet – hét másikkal együtt – Cseh Tamás, a magyar indiánjáték szülőatyja mondta fel még 2006-ban, a felvételből hangoskönyv is készült. Ez a ritka felvétel szolgál Gauder Áron alkotásához narrációnak. Kojot a barátjával, Iktomival, a Pók Emberrel vadászgatott a hegyek között. Vadnyomokat kerestek. Barangolásuk közben egy ösvény mellett egyszer csak ott magasodott előttük Ilya, a szikla. Nem akármilyen kődarab volt, hanem különleges, titokzatos sziklaszirt. Kojot hirtelen elhatározással színpadiasan ráterítette a takaróját, nekiajándékozva a sziklának, hogy védje a hidegtől. Ám később vacogva vissza szeretné kaparintani a meleg takarót. Mindig tiszta szívből kell nagylelkűnek lenni. Ha valamit elajándékoztok, adjátok oda örökbe! 

Felvidéki Miklós: Gorgon

A film noir-szerű, horror irányába elkalandozó alkotás Felvidéki Miklós 2016-os diplomamunkája, a MOME Anim produkciójában készült. A görög mitológiából származó szörnyről, Medúzáról elnevezett kisfilm dialógus nélküli, sodró történet, amelyben egy kicsinyes zsebtolvaj egy lepusztult bérházban menekül az őt üldöző rendőr elől. A különös, belvárosi bérházban azonban mindketten eltévednek, és vérfagyasztó meglepetések várnak rájuk. 8 és fél perc igazi feszültség. 

Quart Avant Poing: Danse Exquise – kísérleti film az étkezés élményéről 

Izgalmas műfaji kísérlet Ulysse Lefort és Martin Wiklund rendezők rövid "táncfilmje", amely Claude Debussy Les fées sont d'exquises danseuses című  zongoraetűdje és Alexandre Gauthier alkotásai alapján készült. A kaleidoszkópszerű animáció szinte elszédíti a nézőt, a címhez hűen a produkció a La Grenouillère étteremben készült, és az animációkkal foglalkozó Miyu Productions forgalmazza. 


Andrasev Nadja: A nyalintás nesze

A Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült, sokszorosan díjnyertes filmet 2016-ban a Magyar Filmkritikusok is a Legjobb animációs filmnek választották. A történet szerint a különleges növényeit nagy gonddal ápoló nőt nap mint nap figyeli a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba...

The Noise of Licking (A nyalintás nesze) from Nadja Andrasev on Vimeo.

Bucsi Réka: Symphony No. 42

Bucsi Réka már a MOME animációs szakán készült diplomafilmjével beírta a nevét az animáció egyetemes történetébe. A Symphony no. 42 a 2014-es Berlinálén debütált, attól kezdve több mint száz fesztivál több mint harminc díját nyerte el, a mozik is forgalmazták, és ma már alapfilmnek számít. Az embereket és emberi képességekkel felruházott állatokat vegyesen szerepeltető rövidfilm 42 rövid, gegszerű, szürreális és gyakran morbidba hajló jelenetből áll, amelyek általában valamilyen társadalmi, környezeti problémára reflektálnak, nagy teret hagyva a néző asszociációs képességének. A haikuszerű, villanásnyi jelenetekben ember és természet kapcsolata kerül keserédes, abszurd fénytörésbe. A 42 jelenet között találni kultikus és kanonikus filmek paródiáját, online virális videók átiratát, bizarr természeti jelenségeket, létező történelmi személyiségeket és mitológiai karakterek átiratait, vagy épp a film médiumára reflektáló gegeket. A rendező a filmjét a Srí Lanka-i bálnáknak dedikálta.

Fejléckép: 2021 Animáció Világnapja, plakát: Maryam Mohajer (részlet) / Forrás: asifa.net

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

Kapcsolódó

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Vizuál videó

Osztálytalálkozó a Roxfortban – újra együtt a Harry Potter szereplői

20 évvel ezelőtt gördült ki a 9 és háromnegyedik vágányról a Roxfort Expressz, amely elrepítette Harry Pottert, és vele együtt egy egész generációt J. K. Rowling varázslatos világába. A HBO Max most arra vállalkozott, hogy még egyszer összehozza a kultfilm szereplőit.
Vizuál előzetes

Az élet a fontosabb, vagy a szerelem? – Hamarosan a mozikban a West Side Story

Még néhány nap, és egy év kényszerű várakozás után bemutatják Steven Spielberg szerelem-projektjét, a West Side Story filmváltozatát. A rendező gyerekkori álmát valósította meg Leonard Bernstein klasszikusának filmre vitelével. A legújabb előzetes is sokat ígér. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.