Vizuál

Hogyan magyarázzuk el a színeket egy olyannak, aki nem lát?

2016.09.17. 14:17
Ajánlom
A megszokott hasonlatok itt teljesen használhatatlanok; nem mondhatjuk azt, hogy olyan zöld, mint a fű, vagy olyan kék, mint a tenger, hiszen a füvet és a vizet sem láthatja. A nymag.com cikke.

De érzi. Egy nemrég megjelent posztban található egy remek leírás a színek és az érzések, érzékek kapcsolatáról, vagyis a szinesztéziáról, amit írók, költők előszeretettel használnak műveikben.

erzes szin

erzes szin

„A nagyszerű orvosoknak köszönhetően újra szinte tökéletesen látok, de volt időszak, amikor egyáltalán nem láttam, és utána is csak fényeket és árnyakat.” Ezalatt a barátai és a családja megpróbálta lefordítani neki a színeket érzésekre.

Piros:

Azt mondták, álljak ki a napsütésbe. A forróság, amit érzek, vörös. Elmagyarázták, hogy vörös a forróság, a szégyen vagy épp a harag színe is lehet.

Kék:

A kezeimet egy vízzel teli medencébe rakták. Elmondták, hogy amit úszás közben érzek, a mindenütt jelenlévő hűvösség a kék szín. A kék olyan érzés, mint a nyugalom.

Zöld:

Puha leveleket és nedves füvet tartottam a kezemben. Azt mondták, hogy a zöld olyan érzés, mint az élet. Ettől a naptól fogva lett a kedvenc színem a zöld.

Az írás érdekes emlékeztető arról, hogy a szín egyáltalán nem csak a vizualitásról szól, majdnem ugyanolyan fontos, hogy milyen érzéseket vált ki az emberből. Egy szoba hathat nyugtatólag, vagy éppen felvillanyozhat attól függően, hogy milyen színűre vannak festve a falai.

illustration-of-blue-rays

illustration-of-blue-rays (Fotó/Forrás: Petr Kratochvil)

Egy 2010-ben készült kutatásban megkérték az embereket, hogy egy nagy színkeréknél párosítsák össze a hangulatukat a színekkel. A legtöbb egészséges ember a napsárgát választotta, a szorongó, vagy depresszióval küzdő emberek viszont a szürke valamely árnyalatát.

Nyelvünkben is megtalálhatóak ezek a párhuzamok; pl. sárga vagyok az irigységtől, de az angol nyelvben a „feeling blue”, vagyis „kéket érzek” jelentése az, hogy „szomorú vagyok”. A „seeing red”, vagyis a „vöröset lát” pedig a harag kifejezése.

Néhány ember valóban rendelkezik azzal a fura képességgel, hogy egy bizonyos érzésnél egy bizonyos színt lát. (Ezek a párok azonban nem feltétlenül azonosak a tipikus párosításokkal; egy 2012-es kutatásban például egy férfi zöldet látott, ha boldog volt, és volt, aki a szerelmet sötétkékként írta le, a szomorúság pedig neki bíborszínű volt.)

A színek és érzések tehát nagyon sorosan kötődnek egymáshoz, szinte nem is lehet megtapasztalni az egyiket a másik nélkül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.