Vizuál

Hogyan nézhetünk szembe az elmúlással? – Bukta Imre új műveiből nyílik kiállítás

2022.11.07. 09:25
Ajánlom
Több mint ötven táblaképet festett az idén hetvenéves Bukta Imre, november 27-én nyíló kiállítására, amelyet a Godot Kortárs Művészeti Intézetben rendeznek meg, Műveljük kertjeinket! címmel. A festmények mellett számos új, kifejezetten erre a tárlatra alkotott installációt is láthatunk.

Éppen egy évtizede, 2012 novemberében nyílt meg Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas festőművész kiállítása a Műcsarnokban. A tárlat intézményi látogatócsúcsot döntött, és azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás Magyarországon, amelyet többen megnéztek volna. A Godot Kortárs Művészeti Intézet (GICA) több mint ezer négyzetméter alapterületű óbudai kiállítóterében november 27-én nyíló tárlat kivételes művészeti eseménynek ígérkezik.

Nemcsak azért számít különlegesnek, mert a rezsiválság miatt a hazai kiállítóterek többségét bezárják, hanem mert a műalkotások egy szoros koncepciót követve, kifejezetten erre a projektre készültek, aktuális mondanivalóval.

A műveket – a nyugat-európai és amerikai gyakorlatnak megfelelően –  egyedileg épített terekben láthatjuk, ahogyan az tíz évvel ezelőtt a Műcsarnokban is történt. Gulyás Gábor kurátor elmondta, hogy Bukta Imre művei olyan témákra reflektálnak, mint például, mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, milyen a természethez való viszonyunk, hogyan élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe az értékek,

miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással és miért olyan fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka.

A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Bukta Imre (1952) többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban és a pekingi Millenium Múzeumban. Az első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban. A mostani tárlat arra a kivételesen sikeres projektre is reflektál; mindkettő rendezője ugyanaz a művészeti szakember: Gulyás Gábor filozófus, esztéta, a Modem, a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori igazgatója, jelenleg független kurátor.

Fejléckép/Forrás: Bukta Imre: Majd írunk, 2021, olaj, vászon (részlet)/Godot Kortárs Művészeti Intézet

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Kapcsolódó

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.