Vizuál

Hokuszai 103 "elveszett" rajza került a British Museum gyűjteményébe - Galéria

2020.09.08. 08:05
Ajánlom
Online nézhető meg a híres 19. századi japán képzőművész, Hokuszai 103 elveszettnek hitt rajza a londoni British Museum gyűjteményében.

A fekete-fehér alkotásokat Hokuszai 70 éves korában, 1829-ben készítette egy végül meg nem jelent könyv illusztrációiként. A rajzok létezéséről jórészt megfeledkeztek az elmúlt 70 éveben. A 103 darabból álló sorozat korábban az Art Nouveau ékszereket készítő ékszerész és gyűjtő Henri Vever (1854-1842) tulajdonában volt. Az eredetileg a Minden dolgok nagy könyve című munkához készült rajzok a feltételezések szerint ezt megelőzően egy párizsi magángyűjteményben lapulhattak.

A rajzok 2019-ben bukkantak fel Párizsban, előtte utoljára 1948-ban szerepeltek egy aukción.

A londoni múzeum, amely a Japánon kívüli egyik legnagyobb Hokuszai-gyűjteménnyel büszkélkedhet, csütörtökön közölte, hogy a rajzok különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel

Hokuszai egy korábban - a magánéleti problémái miatt - alkotói szempontból csendesnek tartott időszakából származnak.

A keletkezésüket megelőző két évben elvesztette második feleségét és egy kisebb agyvérzésen is átesett. Alig pár hónappal a rajzok elkészülte után pedig anyagi nehézségekre panaszkodott egy levelében. Ez utóbbi valószínűleg a semmirekellő unokájának szerencsejáték adósságai miatt keletkezett. 

Nem tudjuk az okát, hogy végül miért nem jelentek meg a rajzok, de fontos fordulópontot jelentenek a hetvenéves mester munkásságában.

Ezekből a művekből is kitűnik, hogy Hokuszai kreativitása új lendületet vett. Alig néhány évvel ezek elkészülte után született máig leghíresebb sorozata, a Fudzsi harminchat látképe (c. 1831-1833), amelynek egyik leghíresebb darabja A nagy hullám című alkotás.

Az alkotások vallási, történelmi, mitológiai témákkal foglalkoznak, de találunk köztük állat ábrázolásokat, irodalmi és történelmi figurákat és olyan, a művészre korábban nem jellemző elemek is megjelennek benne, mint például az ősi Kína kultúrájának eredetén való merengés.

A rajzokat egyelőre az interneten lehet megnézni, így egészen közelről is tanulmányozhatják a látogatók a finom részletekben gazdag munkákat.

A múzeum ígérete szerint a jövőben egy ingyenes kiállítást is rendeznek belőlük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.
Vizuál hír

A legígéretesebb európai színésztehetségek közé választották Stork Natasát

Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a „Shooting Stars” programba.
Vizuál rijksmuseum

Több mint 700 ezer művészeti alkotást tesz ingyen elérhetővé a Rijksmuseum

Az amszterdami múzeum Vermeer, Rembrandt, Van Dyck és Van Gogh festményeinek kiállítójaként rendkívül népszerű a turisták körében. Az intézmény 709 ezer műalkotást online tett elérhetővé bárki számára.
Vizuál hír

Erős mezőnyben versenyez az Oscar-jelölésért Horvát Lili filmje

Megdöntve a 2017-es rekordot, idén 93 filmet neveztek az Oscarra a nemzetközi film kategóriában, de a női rendezők száma is kimagasló. Az alkotások közül többfordulós szavazással választja ki az amerikai filmakadémia azokat a produkciókat, melyek idén áprilisban esélyesek lehetnek a díjra.