Vizuál

Hokuszai 103 "elveszett" rajza került a British Museum gyűjteményébe - Galéria

2020.09.08. 08:05
Ajánlom
Online nézhető meg a híres 19. századi japán képzőművész, Hokuszai 103 elveszettnek hitt rajza a londoni British Museum gyűjteményében.

A fekete-fehér alkotásokat Hokuszai 70 éves korában, 1829-ben készítette egy végül meg nem jelent könyv illusztrációiként. A rajzok létezéséről jórészt megfeledkeztek az elmúlt 70 éveben. A 103 darabból álló sorozat korábban az Art Nouveau ékszereket készítő ékszerész és gyűjtő Henri Vever (1854-1842) tulajdonában volt. Az eredetileg a Minden dolgok nagy könyve című munkához készült rajzok a feltételezések szerint ezt megelőzően egy párizsi magángyűjteményben lapulhattak.

A rajzok 2019-ben bukkantak fel Párizsban, előtte utoljára 1948-ban szerepeltek egy aukción.

A londoni múzeum, amely a Japánon kívüli egyik legnagyobb Hokuszai-gyűjteménnyel büszkélkedhet, csütörtökön közölte, hogy a rajzok különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel

Hokuszai egy korábban - a magánéleti problémái miatt - alkotói szempontból csendesnek tartott időszakából származnak.

A keletkezésüket megelőző két évben elvesztette második feleségét és egy kisebb agyvérzésen is átesett. Alig pár hónappal a rajzok elkészülte után pedig anyagi nehézségekre panaszkodott egy levelében. Ez utóbbi valószínűleg a semmirekellő unokájának szerencsejáték adósságai miatt keletkezett. 

Nem tudjuk az okát, hogy végül miért nem jelentek meg a rajzok, de fontos fordulópontot jelentenek a hetvenéves mester munkásságában.

Ezekből a művekből is kitűnik, hogy Hokuszai kreativitása új lendületet vett. Alig néhány évvel ezek elkészülte után született máig leghíresebb sorozata, a Fudzsi harminchat látképe (c. 1831-1833), amelynek egyik leghíresebb darabja A nagy hullám című alkotás.

Az alkotások vallási, történelmi, mitológiai témákkal foglalkoznak, de találunk köztük állat ábrázolásokat, irodalmi és történelmi figurákat és olyan, a művészre korábban nem jellemző elemek is megjelennek benne, mint például az ősi Kína kultúrájának eredetén való merengés.

A rajzokat egyelőre az interneten lehet megnézni, így egészen közelről is tanulmányozhatják a látogatók a finom részletekben gazdag munkákat.

A múzeum ígérete szerint a jövőben egy ingyenes kiállítást is rendeznek belőlük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában.