Vizuál

Hokuszai 103 "elveszett" rajza került a British Museum gyűjteményébe - Galéria

2020.09.08. 08:05
Ajánlom
Online nézhető meg a híres 19. századi japán képzőművész, Hokuszai 103 elveszettnek hitt rajza a londoni British Museum gyűjteményében.

A fekete-fehér alkotásokat Hokuszai 70 éves korában, 1829-ben készítette egy végül meg nem jelent könyv illusztrációiként. A rajzok létezéséről jórészt megfeledkeztek az elmúlt 70 éveben. A 103 darabból álló sorozat korábban az Art Nouveau ékszereket készítő ékszerész és gyűjtő Henri Vever (1854-1842) tulajdonában volt. Az eredetileg a Minden dolgok nagy könyve című munkához készült rajzok a feltételezések szerint ezt megelőzően egy párizsi magángyűjteményben lapulhattak.

A rajzok 2019-ben bukkantak fel Párizsban, előtte utoljára 1948-ban szerepeltek egy aukción.

A londoni múzeum, amely a Japánon kívüli egyik legnagyobb Hokuszai-gyűjteménnyel büszkélkedhet, csütörtökön közölte, hogy a rajzok különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel

Hokuszai egy korábban - a magánéleti problémái miatt - alkotói szempontból csendesnek tartott időszakából származnak.

A keletkezésüket megelőző két évben elvesztette második feleségét és egy kisebb agyvérzésen is átesett. Alig pár hónappal a rajzok elkészülte után pedig anyagi nehézségekre panaszkodott egy levelében. Ez utóbbi valószínűleg a semmirekellő unokájának szerencsejáték adósságai miatt keletkezett. 

Nem tudjuk az okát, hogy végül miért nem jelentek meg a rajzok, de fontos fordulópontot jelentenek a hetvenéves mester munkásságában.

Ezekből a művekből is kitűnik, hogy Hokuszai kreativitása új lendületet vett. Alig néhány évvel ezek elkészülte után született máig leghíresebb sorozata, a Fudzsi harminchat látképe (c. 1831-1833), amelynek egyik leghíresebb darabja A nagy hullám című alkotás.

Az alkotások vallási, történelmi, mitológiai témákkal foglalkoznak, de találunk köztük állat ábrázolásokat, irodalmi és történelmi figurákat és olyan, a művészre korábban nem jellemző elemek is megjelennek benne, mint például az ősi Kína kultúrájának eredetén való merengés.

A rajzokat egyelőre az interneten lehet megnézni, így egészen közelről is tanulmányozhatják a látogatók a finom részletekben gazdag munkákat.

A múzeum ígérete szerint a jövőben egy ingyenes kiállítást is rendeznek belőlük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.
Színház

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.
Vizuál hír

50 éves a legendás Kecskemétfilm

Magyar Népmese sorozatuk immár hivatalosan is hungarikum, a világhálón 170 országból 134 millióan nézték meg. Itt készült a Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg, és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos.
Vizuál magazin

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Vizuál ajánló

Leonardótól Miróig - rajzok, grafikák a Szépművészeti Múzeum gyöngyszemei közül

A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára nyílt kiállítás és reprezentatív album nem csupán a művekről nyújt széles körű áttekintést, hanem a múzeumi kulisszák mögé is betekintést enged. Egyszerre ünnepli az európai rangú, egyedülálló gyűjtemény jeles évfordulóját és a múzeum újranyitását.