Vizuál

Hokuszai 103 "elveszett" rajza került a British Museum gyűjteményébe - Galéria

2020.09.08. 08:05
Ajánlom
Online nézhető meg a híres 19. századi japán képzőművész, Hokuszai 103 elveszettnek hitt rajza a londoni British Museum gyűjteményében.

A fekete-fehér alkotásokat Hokuszai 70 éves korában, 1829-ben készítette egy végül meg nem jelent könyv illusztrációiként. A rajzok létezéséről jórészt megfeledkeztek az elmúlt 70 éveben. A 103 darabból álló sorozat korábban az Art Nouveau ékszereket készítő ékszerész és gyűjtő Henri Vever (1854-1842) tulajdonában volt. Az eredetileg a Minden dolgok nagy könyve című munkához készült rajzok a feltételezések szerint ezt megelőzően egy párizsi magángyűjteményben lapulhattak.

A rajzok 2019-ben bukkantak fel Párizsban, előtte utoljára 1948-ban szerepeltek egy aukción.

A londoni múzeum, amely a Japánon kívüli egyik legnagyobb Hokuszai-gyűjteménnyel büszkélkedhet, csütörtökön közölte, hogy a rajzok különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel

Hokuszai egy korábban - a magánéleti problémái miatt - alkotói szempontból csendesnek tartott időszakából származnak.

A keletkezésüket megelőző két évben elvesztette második feleségét és egy kisebb agyvérzésen is átesett. Alig pár hónappal a rajzok elkészülte után pedig anyagi nehézségekre panaszkodott egy levelében. Ez utóbbi valószínűleg a semmirekellő unokájának szerencsejáték adósságai miatt keletkezett. 

Nem tudjuk az okát, hogy végül miért nem jelentek meg a rajzok, de fontos fordulópontot jelentenek a hetvenéves mester munkásságában.

Ezekből a művekből is kitűnik, hogy Hokuszai kreativitása új lendületet vett. Alig néhány évvel ezek elkészülte után született máig leghíresebb sorozata, a Fudzsi harminchat látképe (c. 1831-1833), amelynek egyik leghíresebb darabja A nagy hullám című alkotás.

Az alkotások vallási, történelmi, mitológiai témákkal foglalkoznak, de találunk köztük állat ábrázolásokat, irodalmi és történelmi figurákat és olyan, a művészre korábban nem jellemző elemek is megjelennek benne, mint például az ősi Kína kultúrájának eredetén való merengés.

A rajzokat egyelőre az interneten lehet megnézni, így egészen közelről is tanulmányozhatják a látogatók a finom részletekben gazdag munkákat.

A múzeum ígérete szerint a jövőben egy ingyenes kiállítást is rendeznek belőlük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.