Vizuál

Hokuszai 103 "elveszett" rajza került a British Museum gyűjteményébe - Galéria

2020.09.08. 08:05
Ajánlom
Online nézhető meg a híres 19. századi japán képzőművész, Hokuszai 103 elveszettnek hitt rajza a londoni British Museum gyűjteményében.

A fekete-fehér alkotásokat Hokuszai 70 éves korában, 1829-ben készítette egy végül meg nem jelent könyv illusztrációiként. A rajzok létezéséről jórészt megfeledkeztek az elmúlt 70 éveben. A 103 darabból álló sorozat korábban az Art Nouveau ékszereket készítő ékszerész és gyűjtő Henri Vever (1854-1842) tulajdonában volt. Az eredetileg a Minden dolgok nagy könyve című munkához készült rajzok a feltételezések szerint ezt megelőzően egy párizsi magángyűjteményben lapulhattak.

A rajzok 2019-ben bukkantak fel Párizsban, előtte utoljára 1948-ban szerepeltek egy aukción.

A londoni múzeum, amely a Japánon kívüli egyik legnagyobb Hokuszai-gyűjteménnyel büszkélkedhet, csütörtökön közölte, hogy a rajzok különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel

Hokuszai egy korábban - a magánéleti problémái miatt - alkotói szempontból csendesnek tartott időszakából származnak.

A keletkezésüket megelőző két évben elvesztette második feleségét és egy kisebb agyvérzésen is átesett. Alig pár hónappal a rajzok elkészülte után pedig anyagi nehézségekre panaszkodott egy levelében. Ez utóbbi valószínűleg a semmirekellő unokájának szerencsejáték adósságai miatt keletkezett. 

Nem tudjuk az okát, hogy végül miért nem jelentek meg a rajzok, de fontos fordulópontot jelentenek a hetvenéves mester munkásságában.

Ezekből a művekből is kitűnik, hogy Hokuszai kreativitása új lendületet vett. Alig néhány évvel ezek elkészülte után született máig leghíresebb sorozata, a Fudzsi harminchat látképe (c. 1831-1833), amelynek egyik leghíresebb darabja A nagy hullám című alkotás.

Az alkotások vallási, történelmi, mitológiai témákkal foglalkoznak, de találunk köztük állat ábrázolásokat, irodalmi és történelmi figurákat és olyan, a művészre korábban nem jellemző elemek is megjelennek benne, mint például az ősi Kína kultúrájának eredetén való merengés.

A rajzokat egyelőre az interneten lehet megnézni, így egészen közelről is tanulmányozhatják a látogatók a finom részletekben gazdag munkákat.

A múzeum ígérete szerint a jövőben egy ingyenes kiállítást is rendeznek belőlük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni" – pop-up kiállítás reflektál Csáth Gézára

Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége szeptember 25-én Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Vizuál fotó

KÉP-regény: „Sajnos zárva vagyunk”

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, milyen volt, amikor még lehetett koncertre járni meghitt klubokba és jazzkocsmákba.
Vizuál ajánló

Műterembejárások, tárlatvezetések, városi séták – Jön az 5. Budapest Art Week

Hetvennél is több helyszínen rendezik meg idén október 16. és 25. között a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot.
Vizuál ajánló

Ezen a hétvégén elmerülhetünk a Zsolnayak világában

Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba szeptember 19-én és 20-án Pécsett, a kulturális örökség napjai programsorozaton.
Vizuál ajánló

Ma kezdődik a Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.