Vizuál

Hollywood "hercege" – így nyerte meg Gábor Zsazsa özvegye őt és az álomgyárat

2018.03.24. 10:02
Ajánlom
Frederic von Anhalt egész életében a jogi és morális szürkezónában mozgott – sokak szerint épp ezért illett össze tökéletesen a balhéiról ismertté vált magyar származású színésznővel, Gábor Zsazsával. A pletykák szerint azonban a férfinek nemcsak a hercegi de a "férj" megnevezése is hamis volt.

Gabor Zsazsát inkább balhéiról, szerelmi afférjairól, és számos – egészen pontosan kilenc – házasságáról ismerjük, nem pedig színészi teljesítményéről. Utolsó férjét, Frédéric von Anhaltot sem kell azért féltenünk: Anhalt és Szászország "hercege" egy német rendőr fiaként született, a nemesi címet pedig nemes egyszerűséggel megvásárolta magának. 1979-ben az akkor 81 éves, elszegényedett Marie Auguste von Anhalt hercegnő kétezer márkás havi nyugdíjért cserébe vette nevére Frederic-et. Ráadásul ezt sem kellett sokáig fizetnie érte, hiszen két évvel később a hercegnő meghalt. 

Házasságuk alatt Zsazsa és férje is körülbelül 10 felnőtt férfit vettek a nevükre csak azért, hogy így ők is megkaphassák a hercegi címet.

Ezzel becslések szerint körülbelül kétmillió dollárt kerestek. (Hasonló gyorsított társadalmi előrelépést alkalmaznak az Egy, kettő, három... című Molnár Ferenc darabban is, hogy az ifjú férjjelöltet elfogadhatóvá tegyék – a szerk.)

A magyar színésznőre jellemző volt, hogy mindegyik házasságából, majd válásából egyre gazdagabban és ismertebben került ki. Frédéric von Anhaltban viszont emberére akadt: a herceg a pletykák szerint ott próbált hasznot húzni nejéből, ahol nem szégyellt. Márpedig nem igen volt szégyenérzete. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, volt Los Angeles-i magyar főkonzul meghívott vendégként többször is járt Zsazsáéknál, ahol még akkor is állandóak voltak a partik és fogadások Zsazsa tiszteletére, amikor ő már kora és betegsége miatt az ágyból sem tudott felkelni, és csak nyugalomra vágyott. Bokor a Fideliónak adott interjújában elmondta, hogy Zsazsa a pokolba kívánta az egész felfordulást, de mivel jó pénzt hoztak, a partik egészen haláláig folytatódtak. 

Hazahozzák Hollywoodot

Kapcsolódó

Hazahozzák Hollywoodot

Statisztaként szeretett bele a filmekbe, Los Angeles-i főkonzulként pedig tenni is tudott a magyar filmtörténetért Bokor Balázs: a Hollywoodban karriert befutott magyarok nyomába eredt. Hivatali ideje lejárta után itthon folytatja a népszerűsítést és hagyományőrzést: a Magyar Hollywood Tanács elnökeként igyekszik hazahozni az egykori sztárokat, és visszacsempészni nevüket a köztudatba.

GettyImages-51098723

GettyImages-51098723 (Fotó/Forrás: Paul Harris / Getty Images Hungary)

A magyar színésznő végül 2016. december 18-án hunyt el, hamvai pedig kedvenc Louis Vutton kutyatáskájába kerültek. Többen vádolták azzal Frédéric von Anhaltot, hogy még egykori felesége halálán is igyekszik meggazdagodni, és túszként tartja fogva Zsazsa hamvait, a hagyaték körüli viták pedig még mindig nem ültek el. 

Most viszont a herceg a hagyaték áprilisi elárverezése előtt a The Hollywood Reporternek mesélt életéről és múltjáról, valamint kapcsolatáról a magyar színésznővel. Már találkozásuk sem volt szokványos: 1982-ben, nem sokkal azután hogy megérkezett Los Angelesbe, Frédéric von Anhalt bérelt egy Rolls-Royce-t egy olcsóbb autókölcsönzőtől, felvett két egyetemista srácot sofőrnek és testőrnek, és az aznap esti legelőkelőbb összejövetelre hajtatott, amit Sidney Shelton író rendezett. Ott volt mindenki, aki számított Hollywoodban. Nekik volt meghívójuk, míg Frederic-nek nem. 

Nem izgultam. Vagy sikerül vagy nem – ha nem, akkor egyszerűen hazamész"

- emlékezett vissza az estére. Magabiztosan fejet hajtott és odaköszönt az este házigazdáinak, – azok pedig visszaköszöntek. Már be is jutott a város legexkluzívabb partijára. 

Frederic von Anhalt

Frederic von Anhalt (Fotó/Forrás: Michael Buckner / Getty Images Hungary)

Az első vendég, akihez odament, a 65 éves Gábor Zsazsa volt – a herceg maga 39 éves volt akkor. Beszélgettek egy kicsit németül, majd Frederic lelépett, még mielőtt feltűnést keltett volna. Azt hazudta, még máshol is jelenése van. Zsazsára így is mély benyomást tett: másnapra meghívta őt Bel Air-i kastélyába – négy évvel később pedig már össze is házasodtak.

A herceg csak később vallott színt Zsazsa előtt, aki elmondása szerint jót nevetett a történeten.

Frederic egész életében a jogi és morális szürkezónában mozgott: diszkók, steakhouse-ok és szaunák üzemeltetéséből gazdagodott meg, majd amikor már volt pénze, uzsorakölcsönöket kínált másoknak.

Egykori üzleteivel kapcsolatban többször vádolták meg biztosítási csalással. 1979-ben Sealand Hercegség hercegi kormányzójává vált. (Ezt a mikronemzetet  adóelkerülési célból hozták létre az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre az Északi-tengeren, egy 23 méteres mesterséges szigeten, és mindössze egy aprócska katonai erődből áll.) Frederic kormányzói feladatai kimerültek abban, hogy diplomata útleveleket adott ki, természetesen pénzért. Mindezt ő teljesen legális üzletnek nevezte, amit  csak akkor szüneteltetett, amikor a németek szigorúbb szabályozásokat vezettek be. A mikronemzet viszont még ma is kínál címeket, egy hercegi rang közel 185 ezer forintot kóstál.

A Sealand Hercegség, Fredereic von Anhalt birodalma (Richard Lazenby fotója, forrás: Wikipedia)

A Sealand Hercegség, Fredereic von Anhalt birodalma (Richard Lazenby fotója, forrás: Wikipedia)

A herceg és Zsazsa házassága a nemesi címéhez hasonlóan inkább praktikus célokat szolgált. Frederic szerint a lánykérés például úgy történt, hogy hálószobájukban felsorakoztak Zsazsa ügyvédjei, menedzserei és képviselői, majd a sajtófőnök odalépet elé: Úgy döntöttünk, augusztus 14-én házasodtok össze!

Ez Hollywood!

– gondolta Frederic és beleegyezett. Zsazsa anyja, a celebségben szintén nyakig elmerülő Gábor Jolie (Janka) ellenezte a frigyet. Az esküvő reggelén szívrohamot kapott, ami miatt majdnem el kellett halasztani a szertartást. Végül délutánra Jolie jobban lett, így a pár összeházasodhatott.

A házassággal Frederic-nek el kellett fogadnia Gábor szeszélyes természetét is, például hogy a viták során gyakran azzal szerez érvényt akaratának, hogy tányérokat dobál; esetleg egyetlen estére három luxusruhát rendel, majd mindet visszaküldeti, az ezzel járó kellemetlenségeket pedig a férjnek kell vállalnia. A hercegnek viszont mindezekkel együtt is tetszett Zsazsa extravagáns életvitele, és a fura szokásait is szerette – vagy legalábbis elviselte. 

Frederic von Anhalt és Gabor Zsazsa

Frederic von Anhalt és Gabor Zsazsa (Fotó/Forrás: Dr/x17Online.com / Northfoto)

Férje kiállt Zsazsa mellett legnagyobb csalódásai idején is. Zsazsa és testvérei hosszú ideig kérlelték apjukat, kövesse őket Los Angelesbe. Gábor Vilmos végül beadta a derekát és kiutazott, viszont mikor rájött, hogy Zsazsa a zsidó hitről átkeresztelkedett katolikusra, hogy így hozzámehessen második férjéhez, Conrad Hiltonhoz, a papa fogta a sátorfáját és hazautazott. Zsazsa élete végéig ágya mellett őrizte édesapja sétabotját. Mikor 1995-ben a házaspár nem tudott Európába utazni szokásos vakációjukra, Frederic 30 tonna havat hozatott birtokukra, hogy jobb kedvre derítse Zsazsát.

Sírt örömében! Mondtam neki, ha mi nem mehetünk a hóhoz, a hó jön el hozzánk!

– emlékezett vissza a herceg. De nemcsak az ilyen "apró" ajándékokban rejlett hosszú kapcsolatuk titka. Frederic szerint Zsazsa előző férjei egyszerűen mindig meghátráltak, ha vitáról volt szó – aztán később ajándékkal próbálták visszahízelegni magukat.

Egyszerűen imádott veszekedni! Be akarta bizonyítani, hogy ő a főnök. Én pedig tudtam, hogyan adjam ezt meg neki.

– magyarázta Frederic. 

Szeretettel emlékszik vissza a színésznő életének utolsó éveire is, amikor balesete és betegségei miatt már járni, majd később beszélni sem tudott. A herceg állítja, hiába segítette két nővér is őket, ő végig ott volt felesége ágya mellett, és leste minden kívánságát. Nem sok ilyen volt neki élete végén, de haláláig ragaszkodott két tévés programhoz: órákig nézte a sztárpletykákra specializálódott TMZ-t, és az Életünk napjai című legendás szappanoperát is követte. Ezek mellett még a róla szóló videófelvételekkel lehetett őt jókedvre deríteni, mindegy hogy tévéshow szerepléséről vagy egy-egy filmjéről volt szó. 

Frederic von Anhalt egyik legnagyobb kritikusa Zsazsa egyetlen gyermeke, Francesca Hilton volt: ahol csak tudta, igyekezett hazug senkiházinak beállítani a herceget; ráadásul sokszor azzal cukkolta, hogy homoszexuálisnak nevezte.

Erre válaszul Frederic sajtótájékoztatót hívott össze, hogy cáfolja a vádakat; egyszer pedig azzal próbált visszavágni hogy azt állította, lefeküdt Molnár Csillával, egykori Miss Hungary-vel, aki később öngyilkos lett. Másrészt viszont ugyanúgy eldicsekedett azzal, hogy Merv Griffin, Zsazsa testvérének, Évának  a társa bepróbálkozott nála. Azt sem titkolta el, amikor Matt Damon neki ajándékozta fehérneműjét, miután a házukban forgatták a Túl a csillogáson című tévéfilmet – miközben Zsazsa erről mit sem tudva betegen feküdt a szobájában.

A jó testvér, aki soha nem lépett ki Gábor Zsa Zsa árnyékából

Kapcsolódó

A jó testvér, aki soha nem lépett ki Gábor Zsa Zsa árnyékából

Gábor Évát a legföldhözragadtabb Gábor-lánynak mondták, és a legtehetségesebbnek is - már ami a színészetet illeti. Ez azonban mindig is csak másodlagos foglalkozása volt a Gáboroknak. Éva viszont minden másban alul maradt testvéreivel szemben: csak ötször házasodott, és jobbára a tévében szerepelt, vagy mesefilmeket szinkronizált.

Frederic von Anhalt Gabor Zsazsa temetésén

Frederic von Anhalt Gabor Zsazsa temetésén (Fotó/Forrás: Rodin Eckenroth / Getty Images Hungary)

Frederic nem mondta el a színésznőnek, hogy lánya 2015-ben, 67 évesen meghalt. Állítása szerint félt, hogy Zsazsa is úgy járt volna, mint Debbie Reynolds, aki azután hunyt el, hogy tudomást szerzett lánya, Carrie Fisher haláláról. Szintén nem mondta el neki, amikor egy fertőzés miatt amputálni kellett a lábát – az ekkor már magatehetetlen Zsazsa csak évekkel később fedezte fel a dolgot. Lánya még életében szót is emelt ez ellen: szerint Frederic rosszul bánt az anyjával, ezért volt szükség az amputációra is. 

Az április 14-re tervezett aukción nagy csinadratta közepette kerül kalapács alá többek között a színésznő Chanel-ekkel és Valentino-kkal tömött ruhásszekrénye és egy Steinway zongora, amit Zsazsa harmadik férje, George Sanders arannyal festett be, miután Oscart nyert a Mindent Éváról című filmért. Van, amit viszont a herceg sem bocsátott árverésre: a több száz privát videokazettát, amiken egykori neje látható.

Szép lassan nézem őket. Nem tudom, ki kellene-e dobnom mind, vagy jobb ha megtartom. Végül mindig visszateszem a szalagokat a lejátszóba. Szörnyű!

Gabor Zsazsa

Gabor Zsazsa

A pár ellentmondásos házasságáról még ma is megoszlanak a vélemények. Zsazsa egykori biztonsági vezetője szerint viszont nem volt semmiféle ellentmondásosság.

Ez a házasság egy olyan egyezmény volt, amivel mindkét fél jól járt. Zsazsa tudta, hogy a férje meleg. Mindenki tisztában volt azzal, hogy a hercegi címe egy vicc. Zsazsának viszont nehéz természet volt, és ennyi idősen örült, hogy volt valaki, aki mellette van, aki támaszt nyújt neki

– nyilatkozta az egykori bizalmas, aki a színésznő birtokán élt akkor is, mikor a pár megismerkedett egymással. Házasságkötésükkor Zsazsa hitvesi fogadalmában ki is jelentette: nem érdekli, ki mit gondol róluk.

Frederic von Anhalt ma ugyanilyen elvek mentén éli életét. Bevallott trumpistaként az a terve, hogy részben barátja, Arnold Schwarzenegger biztatására független színekben újra elinduljon a kaliforniai kormányzói posztért. 2010-ben egyébként már próbálkozott ezzel. Azt tervezi, a Trump-i "Make America Great Again" után szlogenje így fog szólni: "Make America Liveable Again", azaz "Tegyük Amerikát ismét élhetővé."

Itt pénzzel, kinézettel, hatalommal bárkit elvakíthatsz. Az emberek odáig vannak az ilyesmiért. Európában fenntartással kezelnek, Amerikában viszont megadják az esélyt, az lehetsz aki lenni akarsz. Amerikában sokkal több a blöff!

– nyilatkozta a herceg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.
Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.
Vizuál ajánló

„Anyu, én nem akarok háborút!” – Gyerekrajzokból nyílt kiállítás a Lengyel Intézet előtt

Hibrid kiállítás nyílt a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben „Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be.
Vizuál interjú

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.