Vizuál

Hollywood "hercege" – így nyerte meg Gábor Zsazsa özvegye őt és az álomgyárat

2018.03.24. 10:02
Ajánlom
Frederic von Anhalt egész életében a jogi és morális szürkezónában mozgott – sokak szerint épp ezért illett össze tökéletesen a balhéiról ismertté vált magyar származású színésznővel, Gábor Zsazsával. A pletykák szerint azonban a férfinek nemcsak a hercegi de a "férj" megnevezése is hamis volt.

Gabor Zsazsát inkább balhéiról, szerelmi afférjairól, és számos – egészen pontosan kilenc – házasságáról ismerjük, nem pedig színészi teljesítményéről. Utolsó férjét, Frédéric von Anhaltot sem kell azért féltenünk: Anhalt és Szászország "hercege" egy német rendőr fiaként született, a nemesi címet pedig nemes egyszerűséggel megvásárolta magának. 1979-ben az akkor 81 éves, elszegényedett Marie Auguste von Anhalt hercegnő kétezer márkás havi nyugdíjért cserébe vette nevére Frederic-et. Ráadásul ezt sem kellett sokáig fizetnie érte, hiszen két évvel később a hercegnő meghalt. 

Házasságuk alatt Zsazsa és férje is körülbelül 10 felnőtt férfit vettek a nevükre csak azért, hogy így ők is megkaphassák a hercegi címet.

Ezzel becslések szerint körülbelül kétmillió dollárt kerestek. (Hasonló gyorsított társadalmi előrelépést alkalmaznak az Egy, kettő, három... című Molnár Ferenc darabban is, hogy az ifjú férjjelöltet elfogadhatóvá tegyék – a szerk.)

A magyar színésznőre jellemző volt, hogy mindegyik házasságából, majd válásából egyre gazdagabban és ismertebben került ki. Frédéric von Anhaltban viszont emberére akadt: a herceg a pletykák szerint ott próbált hasznot húzni nejéből, ahol nem szégyellt. Márpedig nem igen volt szégyenérzete. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, volt Los Angeles-i magyar főkonzul meghívott vendégként többször is járt Zsazsáéknál, ahol még akkor is állandóak voltak a partik és fogadások Zsazsa tiszteletére, amikor ő már kora és betegsége miatt az ágyból sem tudott felkelni, és csak nyugalomra vágyott. Bokor a Fideliónak adott interjújában elmondta, hogy Zsazsa a pokolba kívánta az egész felfordulást, de mivel jó pénzt hoztak, a partik egészen haláláig folytatódtak. 

Hazahozzák Hollywoodot

Kapcsolódó

Hazahozzák Hollywoodot

Statisztaként szeretett bele a filmekbe, Los Angeles-i főkonzulként pedig tenni is tudott a magyar filmtörténetért Bokor Balázs: a Hollywoodban karriert befutott magyarok nyomába eredt. Hivatali ideje lejárta után itthon folytatja a népszerűsítést és hagyományőrzést: a Magyar Hollywood Tanács elnökeként igyekszik hazahozni az egykori sztárokat, és visszacsempészni nevüket a köztudatba.

GettyImages-51098723

GettyImages-51098723 (Fotó/Forrás: Paul Harris / Getty Images Hungary)

A magyar színésznő végül 2016. december 18-án hunyt el, hamvai pedig kedvenc Louis Vutton kutyatáskájába kerültek. Többen vádolták azzal Frédéric von Anhaltot, hogy még egykori felesége halálán is igyekszik meggazdagodni, és túszként tartja fogva Zsazsa hamvait, a hagyaték körüli viták pedig még mindig nem ültek el. 

Most viszont a herceg a hagyaték áprilisi elárverezése előtt a The Hollywood Reporternek mesélt életéről és múltjáról, valamint kapcsolatáról a magyar színésznővel. Már találkozásuk sem volt szokványos: 1982-ben, nem sokkal azután hogy megérkezett Los Angelesbe, Frédéric von Anhalt bérelt egy Rolls-Royce-t egy olcsóbb autókölcsönzőtől, felvett két egyetemista srácot sofőrnek és testőrnek, és az aznap esti legelőkelőbb összejövetelre hajtatott, amit Sidney Shelton író rendezett. Ott volt mindenki, aki számított Hollywoodban. Nekik volt meghívójuk, míg Frederic-nek nem. 

Nem izgultam. Vagy sikerül vagy nem – ha nem, akkor egyszerűen hazamész"

- emlékezett vissza az estére. Magabiztosan fejet hajtott és odaköszönt az este házigazdáinak, – azok pedig visszaköszöntek. Már be is jutott a város legexkluzívabb partijára. 

Frederic von Anhalt

Frederic von Anhalt (Fotó/Forrás: Michael Buckner / Getty Images Hungary)

Az első vendég, akihez odament, a 65 éves Gábor Zsazsa volt – a herceg maga 39 éves volt akkor. Beszélgettek egy kicsit németül, majd Frederic lelépett, még mielőtt feltűnést keltett volna. Azt hazudta, még máshol is jelenése van. Zsazsára így is mély benyomást tett: másnapra meghívta őt Bel Air-i kastélyába – négy évvel később pedig már össze is házasodtak.

A herceg csak később vallott színt Zsazsa előtt, aki elmondása szerint jót nevetett a történeten.

Frederic egész életében a jogi és morális szürkezónában mozgott: diszkók, steakhouse-ok és szaunák üzemeltetéséből gazdagodott meg, majd amikor már volt pénze, uzsorakölcsönöket kínált másoknak.

Egykori üzleteivel kapcsolatban többször vádolták meg biztosítási csalással. 1979-ben Sealand Hercegség hercegi kormányzójává vált. (Ezt a mikronemzetet  adóelkerülési célból hozták létre az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre az Északi-tengeren, egy 23 méteres mesterséges szigeten, és mindössze egy aprócska katonai erődből áll.) Frederic kormányzói feladatai kimerültek abban, hogy diplomata útleveleket adott ki, természetesen pénzért. Mindezt ő teljesen legális üzletnek nevezte, amit  csak akkor szüneteltetett, amikor a németek szigorúbb szabályozásokat vezettek be. A mikronemzet viszont még ma is kínál címeket, egy hercegi rang közel 185 ezer forintot kóstál.

A Sealand Hercegség, Fredereic von Anhalt birodalma (Richard Lazenby fotója, forrás: Wikipedia)

A Sealand Hercegség, Fredereic von Anhalt birodalma (Richard Lazenby fotója, forrás: Wikipedia)

A herceg és Zsazsa házassága a nemesi címéhez hasonlóan inkább praktikus célokat szolgált. Frederic szerint a lánykérés például úgy történt, hogy hálószobájukban felsorakoztak Zsazsa ügyvédjei, menedzserei és képviselői, majd a sajtófőnök odalépet elé: Úgy döntöttünk, augusztus 14-én házasodtok össze!

Ez Hollywood!

– gondolta Frederic és beleegyezett. Zsazsa anyja, a celebségben szintén nyakig elmerülő Gábor Jolie (Janka) ellenezte a frigyet. Az esküvő reggelén szívrohamot kapott, ami miatt majdnem el kellett halasztani a szertartást. Végül délutánra Jolie jobban lett, így a pár összeházasodhatott.

A házassággal Frederic-nek el kellett fogadnia Gábor szeszélyes természetét is, például hogy a viták során gyakran azzal szerez érvényt akaratának, hogy tányérokat dobál; esetleg egyetlen estére három luxusruhát rendel, majd mindet visszaküldeti, az ezzel járó kellemetlenségeket pedig a férjnek kell vállalnia. A hercegnek viszont mindezekkel együtt is tetszett Zsazsa extravagáns életvitele, és a fura szokásait is szerette – vagy legalábbis elviselte. 

Frederic von Anhalt és Gabor Zsazsa

Frederic von Anhalt és Gabor Zsazsa (Fotó/Forrás: Dr/x17Online.com / Northfoto)

Férje kiállt Zsazsa mellett legnagyobb csalódásai idején is. Zsazsa és testvérei hosszú ideig kérlelték apjukat, kövesse őket Los Angelesbe. Gábor Vilmos végül beadta a derekát és kiutazott, viszont mikor rájött, hogy Zsazsa a zsidó hitről átkeresztelkedett katolikusra, hogy így hozzámehessen második férjéhez, Conrad Hiltonhoz, a papa fogta a sátorfáját és hazautazott. Zsazsa élete végéig ágya mellett őrizte édesapja sétabotját. Mikor 1995-ben a házaspár nem tudott Európába utazni szokásos vakációjukra, Frederic 30 tonna havat hozatott birtokukra, hogy jobb kedvre derítse Zsazsát.

Sírt örömében! Mondtam neki, ha mi nem mehetünk a hóhoz, a hó jön el hozzánk!

– emlékezett vissza a herceg. De nemcsak az ilyen "apró" ajándékokban rejlett hosszú kapcsolatuk titka. Frederic szerint Zsazsa előző férjei egyszerűen mindig meghátráltak, ha vitáról volt szó – aztán később ajándékkal próbálták visszahízelegni magukat.

Egyszerűen imádott veszekedni! Be akarta bizonyítani, hogy ő a főnök. Én pedig tudtam, hogyan adjam ezt meg neki.

– magyarázta Frederic. 

Szeretettel emlékszik vissza a színésznő életének utolsó éveire is, amikor balesete és betegségei miatt már járni, majd később beszélni sem tudott. A herceg állítja, hiába segítette két nővér is őket, ő végig ott volt felesége ágya mellett, és leste minden kívánságát. Nem sok ilyen volt neki élete végén, de haláláig ragaszkodott két tévés programhoz: órákig nézte a sztárpletykákra specializálódott TMZ-t, és az Életünk napjai című legendás szappanoperát is követte. Ezek mellett még a róla szóló videófelvételekkel lehetett őt jókedvre deríteni, mindegy hogy tévéshow szerepléséről vagy egy-egy filmjéről volt szó. 

Frederic von Anhalt egyik legnagyobb kritikusa Zsazsa egyetlen gyermeke, Francesca Hilton volt: ahol csak tudta, igyekezett hazug senkiházinak beállítani a herceget; ráadásul sokszor azzal cukkolta, hogy homoszexuálisnak nevezte.

Erre válaszul Frederic sajtótájékoztatót hívott össze, hogy cáfolja a vádakat; egyszer pedig azzal próbált visszavágni hogy azt állította, lefeküdt Molnár Csillával, egykori Miss Hungary-vel, aki később öngyilkos lett. Másrészt viszont ugyanúgy eldicsekedett azzal, hogy Merv Griffin, Zsazsa testvérének, Évának  a társa bepróbálkozott nála. Azt sem titkolta el, amikor Matt Damon neki ajándékozta fehérneműjét, miután a házukban forgatták a Túl a csillogáson című tévéfilmet – miközben Zsazsa erről mit sem tudva betegen feküdt a szobájában.

A jó testvér, aki soha nem lépett ki Gábor Zsa Zsa árnyékából

Kapcsolódó

A jó testvér, aki soha nem lépett ki Gábor Zsa Zsa árnyékából

Gábor Évát a legföldhözragadtabb Gábor-lánynak mondták, és a legtehetségesebbnek is - már ami a színészetet illeti. Ez azonban mindig is csak másodlagos foglalkozása volt a Gáboroknak. Éva viszont minden másban alul maradt testvéreivel szemben: csak ötször házasodott, és jobbára a tévében szerepelt, vagy mesefilmeket szinkronizált.

Frederic von Anhalt Gabor Zsazsa temetésén

Frederic von Anhalt Gabor Zsazsa temetésén (Fotó/Forrás: Rodin Eckenroth / Getty Images Hungary)

Frederic nem mondta el a színésznőnek, hogy lánya 2015-ben, 67 évesen meghalt. Állítása szerint félt, hogy Zsazsa is úgy járt volna, mint Debbie Reynolds, aki azután hunyt el, hogy tudomást szerzett lánya, Carrie Fisher haláláról. Szintén nem mondta el neki, amikor egy fertőzés miatt amputálni kellett a lábát – az ekkor már magatehetetlen Zsazsa csak évekkel később fedezte fel a dolgot. Lánya még életében szót is emelt ez ellen: szerint Frederic rosszul bánt az anyjával, ezért volt szükség az amputációra is. 

Az április 14-re tervezett aukción nagy csinadratta közepette kerül kalapács alá többek között a színésznő Chanel-ekkel és Valentino-kkal tömött ruhásszekrénye és egy Steinway zongora, amit Zsazsa harmadik férje, George Sanders arannyal festett be, miután Oscart nyert a Mindent Éváról című filmért. Van, amit viszont a herceg sem bocsátott árverésre: a több száz privát videokazettát, amiken egykori neje látható.

Szép lassan nézem őket. Nem tudom, ki kellene-e dobnom mind, vagy jobb ha megtartom. Végül mindig visszateszem a szalagokat a lejátszóba. Szörnyű!

Gabor Zsazsa

Gabor Zsazsa

A pár ellentmondásos házasságáról még ma is megoszlanak a vélemények. Zsazsa egykori biztonsági vezetője szerint viszont nem volt semmiféle ellentmondásosság.

Ez a házasság egy olyan egyezmény volt, amivel mindkét fél jól járt. Zsazsa tudta, hogy a férje meleg. Mindenki tisztában volt azzal, hogy a hercegi címe egy vicc. Zsazsának viszont nehéz természet volt, és ennyi idősen örült, hogy volt valaki, aki mellette van, aki támaszt nyújt neki

– nyilatkozta az egykori bizalmas, aki a színésznő birtokán élt akkor is, mikor a pár megismerkedett egymással. Házasságkötésükkor Zsazsa hitvesi fogadalmában ki is jelentette: nem érdekli, ki mit gondol róluk.

Frederic von Anhalt ma ugyanilyen elvek mentén éli életét. Bevallott trumpistaként az a terve, hogy részben barátja, Arnold Schwarzenegger biztatására független színekben újra elinduljon a kaliforniai kormányzói posztért. 2010-ben egyébként már próbálkozott ezzel. Azt tervezi, a Trump-i "Make America Great Again" után szlogenje így fog szólni: "Make America Liveable Again", azaz "Tegyük Amerikát ismét élhetővé."

Itt pénzzel, kinézettel, hatalommal bárkit elvakíthatsz. Az emberek odáig vannak az ilyesmiért. Európában fenntartással kezelnek, Amerikában viszont megadják az esélyt, az lehetsz aki lenni akarsz. Amerikában sokkal több a blöff!

– nyilatkozta a herceg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.
Színház

Tudnivalók Karinthy Márton temetéséről

A 71. életévében elhunyt színházigazgatótól november 26-án 10 órakor vehetünk végső búcsút a Fiumei úti Sírkertben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.
Vizuál szemle

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál Film

Közönségdíjas a Rossz versek a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

A fesztiválon díjazták az Akik maradtak, a Curtiz, az X és a Kilenc hónap háború című filmeket is. Életműdíjat kapott Monori Lili.
Vizuál fotó

KÉP-regény: A szerelmes szamár

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, milyen volt az, amikor a Kurír szerkesztőségének udvarán találkozott egy igazi szamárral.
Vizuál ajánló

Tölts egy napot Woody Allennel

November 28-án érkezik a hazai mozikba Woody Allen legújabb filmje, az Egy esős nap New Yorkban. Ebből az alkalomból Woody Allen-napot tartanak a Kino Cafe Moziban, a mester utóbbi években készített legjobb filmjeivel.