Vizuál

Holnapról álmodó képek

2011.03.21. 09:17
Ajánlom
Újabb kiállítást ajánlunk a nyugaton szomszédolók számára.

A bécsi Víziók a jövőről (Zukunftsvisionen / Visions of the Future) című tárlat, a Kultúrfolyó - Magyarország a kormányrúdnál (Kulturfluss - Ungarn am Ruder) rendezvénysorozat részeként nyitotta meg kapuit. A fél éven át tartó eseménysorozat a magyar EU elnökséghez kapcsolódik, középpontjában pedig a Duna áll, amely évszázadok óta összeköti a partja mentén sorakozó országokat.

Fiatal magyar képzőművészek csoportos bemutatkozása ez, ahol minden művész egy-egy jövőképet tár a látogatók elé. Víziók illusztrációi a kiállított festmények, abban az értelemben, hogy az alkotóik, mielőtt ecsethez nyúltak volna, a Siemens vezető gazdasági szakembereivel ültek asztalhoz, hogy felvázolják a jövőről alkotott gondolataikat.

Ismerősként üdvözölhetjük a kiállítók sorában például Orosz Richárdot, az 1000% csoport egyik tagját, aki azóta is újra és újra átgyúrja a street-artból magával hozott esztétikát, vagy az áttetsző finomságú festékfelhőkkel dolgozó, gyöngyöket, vékony fémdrótot és apró tárgyakat is felhasználó Halasi Ritát, de többségében fiatal, pályakezdő művészek munkái láthatóak a kiállításon.

A gazdasági szakemberek és az alkotók együttműködésből következik, hogy kiállítás témája a gazdasági, környezeti és etikai fenntarthatóság, a világ fenntartható fejlődésének feltételei. A fenntartható fejlődés és az emberi együttélés feltétele a kooperáció, ami csak jól meghatározott keretek között működhet. Ilyen a közép-európai országok, illetve a Duna-medence országainak természetes együttműködése.

Ezt az üzenetet könnyed és sokféle csomagolásban kapjuk meg. A változatos stílusú képek közös nevezője a lendület, ami a fiatalság mellett annak is köszönhető, hogy a jövőt megálmodó vezetők egy konferenciára gyűltek össze, és a képek a rendezvény ideje alatt készültek el.

Nemcsak a kiállítás idejére szól a víziók intő és ösztönző szava, a képeket összegyűjtő „A jövő könyve - gondolatok a holnap világáról" elnevezésű kiadványt a Siemens más cégek és szervezetek vezetőinek adja ajándékba, hogy ezzel is mozgásban tartsa a párbeszédet ebben a témában.

Víziók a jövőről
Collegium Hungaricum (Bécs)
Nyitva: április 8-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.