Vizuál

Hommage á Liszt Ferenc

2011.03.23. 08:24
Ajánlom
33 művész alkotásaiból nyit kiállítás az Eötvös 10 Kulturális Színtéren.

Kertész Csaba, a kiállítás kurátora magyar képzőművészeket arra kért fel, hogy reflektáljanak Liszt személyiségére, szellemiségére, muzsikájára. Mint mondta, „Liszt Ferenc sokszínű, különleges egyéniség volt, megfért benne a patrióta és a világpolgár, a vallásos és a világi, a körülrajongott, ünnepelt sztár és a magányosan alkotó művész."

A sokszínűséget és különlegességet sokféle stílusú képzőművész képviseli a tárlaton portréfestőtől a konstruktivistáig, szobrásztól a művészkönyvesig, köztük olyan művészekkel mint Gyémánt László, Orosz István, Fajó János, Kiss Ilona, Jovián György, Kilár István, ef Zámbó István, Nyári István, fe Lugossy László, Fehér László vagy Kulinyi István.
Liszt Ferenc születésének és halálának kerek évfordulóira sok magyar szobrász készített emlékérmet. A bicentenárium alkalmából a 19. század végén és a 20. században alkotott szobrászművészek, mint Fémes Beck Vilmos, Beck Ö. Fülöp, Telcs Ede, Reményi József és Borsos Miklós 13 Liszt-érméje is látható a tárlaton.

Az E10 Közösségi és Kulturális Színtér és a Home Galéria együttműködésében megvalósult kiállítás április 10-ig látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.