Vizuál

Horribilis összegekért épül az egyiptomi csúcsmúzeum

2016.09.01. 08:12
Ajánlom
Egy fáraókhoz méltó, hatalmas építményt emelnek a gizai piramisok tövében, Egyiptomban. A költségek már a tervezett duplájánál járnak - adta hírül a theartnewspaper.com.

A Grand Egyptian Museum (GEM), amely a fáraók történelmét lesz hivatott bemutatni, Kairón kívül épül, és megpróbálkozik a lehetetlennel: eltartani önmagát a gizai piramisok árnyékában.

Tutanhamon

Tutanhamon

Az ország antikvitásokért felelős minisztere reményét fejezte ki, hogy a hatalmas komplexum 2016 végére felépül, és 2017-ben részlegesen meg is lehet majd nyitni. A múzeumot egyébként a Heneghan Peng építészeti iroda tervezte. Nagyjából 5000-en dolgoznak az épületen, és az eddigi költségek már elérték az egymilliárd dollárt. A minisztériumnak és a menedzsmentnek még bőven van teendője, ha a kitűzött 2018-as határidőig el akar készülni.

Az egyiptomi kormány még 1992-ben jelentette be a GEM létrehozását, a nyitást eredetileg 2011-re tervezték, és a világ egyik legnagyobb múzeumának szánták az épületet. A százezer darabos kollekcióból 5.500 darab tárgyi lelet származik Tutanhamon sírjából, közülük több még sohasem volt kiállítva.

A 93.000 négyzetméteres kiállítótérben több helyet és jobb körülményeket tudnak biztosítani a felbecsülhetetlen muzeális értékű daraboknak; jobbakat, mint amit az Egyiptomi Múzeum tud garantálni a kairói Tahrir téren, ahol immár 80 éve őrzik a Tutanhamon-kollekciót. A kincseknek a hatalmas galéria fog helyet adni. A kiállítási darabok legtöbbje szintén az Egyiptomi Múzeumból fog érkezni, de több más múzeum gyűjteményéből is szeretnének átvenni.

Katasztrófák a múzeumban

Tavaly két hír is napvilágot látott fatális balesetekről: egy tajvani diák megcsúszott és lyukat vert egy értékes festménybe, egy kislány Jeruzsálemben pedig eltört egy kétezer éves műkincset. Az egyiket meg is köszönték.

A kormány reméli, hogy ezzel lökést ad az egyiptomi turizmusnak, mely a terrortámadások és a politikai bizonytalanság miatt jelentősen visszaesett. A múzeum tervei között évi 4 millió látogató szerepel, ezzel a washingtoni Nemzeti Galériával vennék fel a versenyt. A helyi média közlése szerint idén csupán 3 millió turista utazott Egyiptomba, ez 50 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest.

Az intézménynek további pénzügyi erőforrásokat kell biztosítani a meredeken növekvő költségek miatt. A büdzsé 2007 óta megduplázódott; 550 millió dollárról több mint egymilliárd dollárra nőtt. A japán kormány 300 millió dolláros kölcsönnel, az antikvitásért felelős minisztérium 100 milliós adománnyal támogatta eddig a múzeum létrejöttét, és 150 millió jött alapítványi gyűjtésből. Tárgyalás alatt van egy második, 482 millió dollárról szóló japán kölcsön is, míg az egyiptomi kormány 250 millió dollárra növelte a támogatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.