Vizuál

Hová lesznek a kitörölt fájlok?

2012.02.10. 16:08
Ajánlom
Audiovizuális fesztivál a Toldi moziban vetítésekkel, előadásokkal és workshopokkal.

Első alkalommal rendezi meg az újmédiás eszközökkel kísérletező magyar vizuális alkotók találkozóját a Vj Centrum Budapest. A Hová lesznek a kitörölt fájlok? című fesztivál február 10. és 12. között a közönséget a budapesti Toldi Moziban. A háromnapos fesztivál a kitörölt fájlok világába kalauzol, vagyis oda, ahol képtöredékekből, „újrahasznosított adathalmazokból" állnak össze új képi tartalmak.

A Vj Centrum olyan alkotóműhely, amelynek tagjai interaktív videó- és médiaművészettel foglalkoznak, különleges vetítési technikákkal kísérleteznek. A Toldi Moziban a szélesebb közönség számára kívánják megmutatni az interakción alapuló alkotások és vetítéstechnikák működését; a témákat kreatív szempontból körbejáró kerekasztal-beszélgetések, látványos bemutatók, audiovizuális performanszok speciális filmvetítésekkel és magyar alkotók interaktív installációival egészülnek ki. A kiállításon újmédiás videós és installációs vetítéssel foglalkozó vizuális művészek mutatkoznak be: az interaktív munkák a művészet és a technológia kapcsolatát, egyben a művészet lehetséges új eszközeit keresik.

A pénteki Live Cinema est során a zenét és látványvilágot együtt készítő csapatok lépnek fel, ekkor külön vetítésen emlékeznek a közelmúltban elhunyt Bernáthy Sándorra. A szombati és vasárnapi bemutatók és beszélgetések az audiovizuális művészet lehetőségeit, irányait, jövőjét térképezik fel. A résztvevők hazai alkotók, akik bemutatják projektjeiket és mesélnek nemzetközi tapasztalataikról is. A program keretében néhány kísérleti filmet is levetítenek, a szombat estét pedig zenés parti zárja a Bajcsy-Zsilinszky úti moziban.

Hová lesznek a kitörölt fájlok?
Toldi Mozi - 2012. február 10-12.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.