Vizuál

Hűsítő tárlatlátogatás

2010.07.21. 16:49
Ajánlom
Kovásznai György (1934-1983) életművéből nyílt kiállítás, ahol a Habfürdő című filmje is látható.

A nyár ugyan nem a tárlat nézegetés fő ideje, de tökéletes alkalom, hogy a kellemeset összekössük a hasznossal. Pár óra légkondicionáló révén hűs termekben felfrissíti a testet, ha pedig mindehhez érdekes műalkotások is járulnak, akkor szellemünk is táplálékhoz jut. Kiváló nyári választás lehet a Nemzeti Galéria Kovásznai kiállítása, akinek munkásságát akár a művészet fogyasztói kultúra fölött (vagy annak közegében aratott) győzelmének is tekinthetnénk, pontosabban annak egy darabját. Habfürdő című animációs filmje ugyanis úgy örvendett népszerűségnek, hogy a nézők zömének valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy egy kortárs művész jegyezte a határozottan vicces, éneklős darabot. Pedig képzőművész írta és rendezte, aki az animációk mellett festett és gondolkodott, ahogy ebből a tárlatból is kiviláglik, amely nemcsak tartalmában, de Kentaur látványtervének köszönhetően, kivitelében is visszaadja a művész világát.

A kiállításhoz kapcsolódóan minden héten többször is vetítik Kovásznai Habfürdő című, 1979-ben készült „zenés trükkfilmjét szívdobbanásra". A vetítéseknek a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont, minden kedden, csütörtökön és szombaton 16 órakor, szombaton délelőtt 11 órakor is.

Kovásznai György életmű-kiállítása
Magyar Nemzeti Galéria
Nyitva: szeptember 26-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.