Vizuál

Huszár András: 'Produktumot előállítani egy ötletből'

2011.11.12. 07:20
Ajánlom
Relaxációs lebegő kabin létezik. Olyannyira, hogy Huszár András, a kavics formájú kád alkotója körülbelül egy hónapja Magyar Formatervezési Díjat kapott munkájáért. A termék kategóriában nyertes Andrást a magyar design helyzetéről és a lebegés jótékony hatásairól kérdeztük - van neki egy pár.

- Mi pontosan a relaxációs lebegő kabin?

- Ez egy már létező termék, a lebegés jótékony hatásainak ismerete egy hatvan évvel ezelőttre visszavezethető kutatásnak köszönhető: bebizonyították, hogy ha komplex inger megvonásban részesítjük az emberi szervezetet, akkor az egész agykapacitás regenerálódással kezd el foglalkozni. Így egy órányi lebegés akár négy-öt óra alvás hatásfokával ér fel. Érdekes, de a gravitáció okozza a legnagyobb ingerhányadot a szervezetünknek: alvás közben folyamatosan húz minket az ágyba, a testünk egy természetellenes helyzetbe kényszerül. A lebegő kabinban pedig, mint egy anyaméhben, nem ér minket semmilyen külső inger és a sós víznek köszönhetően a zéró gravitáció állapotába kerülünk. A test fel tudja venni a számára legtökéletesebb állapotot - a gerincoszlopunk, az izmaink, az ízületeink mind tökéletesen ellazulnak, a kreatív jobb agyfélteke is jobban aktiválódik.

- Hogyan kezdtél el éppen a lebegéssel foglalkozni?

- Ha az ember járja a wellness központokat itthon és külföldön is, akkor találkozik ilyen kabinnal - ez egy létező szolgáltatás, csak nagyon gyerekcipőben jár. Én formatervező vagyok, analitikusan közelítek meg egy problémát. A design nem arról szól, hogy egy tárgynak milyen a formája. Része a külalak, de ez egy problémamegoldó műfaj. Kitér az ergonómiára, a használhatóságra, az üzemeltetésre és számos egyéb területre. A designban - lesarkítva - a lényeg az, hogy mit tervezek, kinek tervezem, és mindezt mennyiért fogják használatba venni.

- Te is forgalmazod ezt a terméket, nem csak az alkotója vagy - tehát ehhez is értenie kell egy designernek?

- Igen. Nekem van egy ipari formatervező és egy design manager végzettségem, ami pont arra irányul, hogy ne önmagában csak a termékkel foglalkozzunk, designerként, vagy managerként gondolkozzunk, hanem próbáljuk meg ezt a dolgot egységesen látni. Én szeretek ezzel is foglalkozni, a majdani vevő és a használhatóság kombinációjában szemlélni az egész kérdést. Ez valahol egy magyarországi sajátosság is.

- Ez mit jelent, milyen a design magyarországi helyzete?

- Nagyon rögös terep ez a Magyarország. Kijönnek az emberek az egyetemről és nem működik az a modell, ami Németországban vagy Amerikában, hogy utána diplomával a kezükben elmennek egy állásinterjúra ahol designereket keresnek. Itthon nem keresnek designereket - az embereknek maguknak kell megtalálni, hogy miből fognak megélni. Ezért általában valamilyen átjárhatóság indul meg a kreatív társszakmákba, az ipari formatervezők például elkezdenek arculatot tervezni, belső építészettel foglalkozni. A rendszerváltás előtt nagyon jól működött a termék előállítás, de mára minimális a száma azoknak az ipari cégeknek, akiknek tervezőkre van szükségük. Egy hihetetlenül kis piac az, ami a designereknek adott. Én mindig is úgy szerettem ezzel foglalkozni, hogy annak, amit megterveztem, vagy végigkövettem a teljes gyártási folyamatát, vagy én magam foglalkoztam vele - mint ahogyan most a kabin esetében is teszem.

- Most termékekről és piacról beszélgetünk, mi a helyzet a design művészeti jelentőségével?

- Én a designt nem sorolom a művészeti ágazatok közé. Ez egy nagyon racionális szakma. Az ember valahol beleviszi a saját gondolatait és egy alkotási folyamatról van szó, de ennek egy nagyon komoly mérnöki háttere van. Ezért jóval közelebb érzem ezt a szakmát a mérnök pályához, mint a művészetihez. A design a piacnak tervez termékeket. Nem lehet azt mondani önhatalmúlag, hogy ez nekem tetszik vagy nem tetszik. Vannak persze sztár designerek, mint például Philippe Starck, akik legendát, kultuszt építenek és így piacot is teremtenek maguk köré - de ez nem jellemző Magyarországon. Itt racionálisan kell gondolkodni, hogy egy jól gyártható piaci termék készüljön, ami akár külföldön is terjedhet - egy kelet-európai termék pedig nagy hátránnyal indul. De nagyon jó szakemberek vannak itthon, akiknek érdemes fejleszteni, építeni és gyártani - produktumot előállítani egy ötletből. Ebben nagy fantáziát látok.

- A gyártáshoz mindenképpen kell egy nagyobb induló tőke.

- Igen, mint mindenhez, ha egy papírmasét akarsz csinálni, ahhoz is. De ha valaki elkötelezett és tényleg akarja, fog találni befektetőt az ötletéhez. Nehezebb és rögösebb az út, nehéz időben és piacon vagyunk, de biztosan meg lehet csinálni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.