Vizuál

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

2021.02.17. 09:15
Ajánlom
Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Az Időgép a világjárvány idején jött létre, és a Ludwig gyűjteményéből válogatva tárja fel a művészi és történelmi idő különböző aspektusait, Szipőcs Krisztina kurátor nézőpontjából vizsgálva a két idősík viszonyát.

Amint lehet, újranyit a 2020 októbere óta látható Rejtett mintázatok, amely eredetileg tavaszig lett volna látogatható, ám a múzeum úgy döntött, hogy meghosszabbítják a kiállítást. Így aki ősszel nem jutott el, még lesz lehetősége bepillantást nyerni a Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évébe. A technikának köszönhetően részletesen megismerhetők azok a rejtett kapcsolatok és összefüggések, melyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

A tárlat egyben egy újszerű, izgalmas kísérlet is arra, hogy hogyan lehet múzeumi környezetben a tudományos eredményeket megmutatni.

A 2020-ban, 90 éves korában elhunyt Konok Tamás életmű-kiállítása is megnyitja kapuit idén áprilisban. A zárt ajtók mögött megtartott decemberi megnyitóra, melyet a festőművész már nem élhetett meg, több mint száz alkotás került a falakra. A tárlat anyagát a mester műterméből, az ő közreműködésével válogatták, nagy hangsúlyt fektetve a legfrissebb, 2000-2010-es évek munkáira.

idogep_8509w1-143006.jpg

Időgép a Ludwig Múzeumban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Talán leginkább a Rejtett mintázatokhoz kapcsolható az áprilisban megnyíló Spatial Affairs, amely a számítógép által generált szimulációk, virtuális valóságok vagy hálózatba kapcsolt digitális platformok világába kalauzolja a látogatókat. A kiállítás a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatát és egymásra utaltságát vizsgálja modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztókon keresztül.

A nyár is az új kiállításokról szól majd a Ludwig Múzeumban. A Lassú élet, radikális hétköznapok egy nemzetközi csoportos kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. A július 8. és szeptember 5. között látható tárlat témája ráadásul a járvány miatt még közelibbé és aktuálisabbá vált.

A 120 éves magyar filmről is megemlékezik a múzeum, részletesen tárgyalva a magyar mozgókép történetét az 1901-es A táncz bemutatójától indulva, végigvezetve az érdeklődőket a 20. századon.

A tudománytól eltávolodva fontos szerephez jut a természetközeliség a Metafizikus áthatolás egy zebrán című kiállításon, amely ősszel az „Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapest 2021” kísérő programjaként szerepel a Ludwig kínálatában, a vadászatot tematizálva.

Az évet két tárlattal búcsúztatják: Frey Krisztián ’60-as években alkotó neoavantgárd képzőművész életmű-kiállítása olyan alkotásokat is felvillant, melyek eddig a szakma előtt is ismeretlenek voltak, ezzel egy időben pedig

újra meghirdetik az Esterházy Art Awardot, melynek 25 legjobb művészét egy tárlat keretében mutatják majd be.

A 2009-ben megalapított, 5000 euró összdíjazású kitüntetés célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása, és kétévente ítéli oda egy független zsűri három 45 év alatti képzőművésznek. A pályázaton festészettel és azzal határos technikával készült alkotásokkal lehet részt venni.

A kiállítások mellett a Ludwig A múzeum mint megváltozott entitás – HyMex címmel szimpóziumot is tart május 6-7-én, melynek témája a digitális és kísérleti muzeológia, a műtárgyvédelem, a kurátori gyakorlat, valamint a művészetközvetítés. A szimpózium fő részét a meghívott nemzetközi alkotók előadásai adják majd, a további alkotókat nyílt pályázat útján választják ki a kelet-közép-európai, illetve a délkelet-európai régióból.

A nemzetközi kiállítások sem maradnak el, a múzeum Othernity. Modern örökségünk újrakondicionálása című tárlata a 17. Velencei Építészeti Biennálén szerepel majd májusban. A tárlat reflektál Hashim Sarkis főkurátor „Hogyan fogunk élni?” kérdésére, közép- és kelet-európai építészirodák segítségével gondolva újra 12 emblematikus budapesti modern épületet.

Fejléckép: Ludwig Múzeum volt az Év Múzeuma 2020-ban (forrás: Ludwig Múzeum)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Vizuál hír

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

Az Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.