Vizuál

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

2021.02.17. 09:15
Ajánlom
Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Az Időgép a világjárvány idején jött létre, és a Ludwig gyűjteményéből válogatva tárja fel a művészi és történelmi idő különböző aspektusait, Szipőcs Krisztina kurátor nézőpontjából vizsgálva a két idősík viszonyát.

Amint lehet, újranyit a 2020 októbere óta látható Rejtett mintázatok, amely eredetileg tavaszig lett volna látogatható, ám a múzeum úgy döntött, hogy meghosszabbítják a kiállítást. Így aki ősszel nem jutott el, még lesz lehetősége bepillantást nyerni a Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évébe. A technikának köszönhetően részletesen megismerhetők azok a rejtett kapcsolatok és összefüggések, melyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

A tárlat egyben egy újszerű, izgalmas kísérlet is arra, hogy hogyan lehet múzeumi környezetben a tudományos eredményeket megmutatni.

A 2020-ban, 90 éves korában elhunyt Konok Tamás életmű-kiállítása is megnyitja kapuit idén áprilisban. A zárt ajtók mögött megtartott decemberi megnyitóra, melyet a festőművész már nem élhetett meg, több mint száz alkotás került a falakra. A tárlat anyagát a mester műterméből, az ő közreműködésével válogatták, nagy hangsúlyt fektetve a legfrissebb, 2000-2010-es évek munkáira.

idogep_8509w1-143006.jpg

Időgép a Ludwig Múzeumban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Talán leginkább a Rejtett mintázatokhoz kapcsolható az áprilisban megnyíló Spatial Affairs, amely a számítógép által generált szimulációk, virtuális valóságok vagy hálózatba kapcsolt digitális platformok világába kalauzolja a látogatókat. A kiállítás a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatát és egymásra utaltságát vizsgálja modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztókon keresztül.

A nyár is az új kiállításokról szól majd a Ludwig Múzeumban. A Lassú élet, radikális hétköznapok egy nemzetközi csoportos kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. A július 8. és szeptember 5. között látható tárlat témája ráadásul a járvány miatt még közelibbé és aktuálisabbá vált.

A 120 éves magyar filmről is megemlékezik a múzeum, részletesen tárgyalva a magyar mozgókép történetét az 1901-es A táncz bemutatójától indulva, végigvezetve az érdeklődőket a 20. századon.

A tudománytól eltávolodva fontos szerephez jut a természetközeliség a Metafizikus áthatolás egy zebrán című kiállításon, amely ősszel az „Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapest 2021” kísérő programjaként szerepel a Ludwig kínálatában, a vadászatot tematizálva.

Az évet két tárlattal búcsúztatják: Frey Krisztián ’60-as években alkotó neoavantgárd képzőművész életmű-kiállítása olyan alkotásokat is felvillant, melyek eddig a szakma előtt is ismeretlenek voltak, ezzel egy időben pedig

újra meghirdetik az Esterházy Art Awardot, melynek 25 legjobb művészét egy tárlat keretében mutatják majd be.

A 2009-ben megalapított, 5000 euró összdíjazású kitüntetés célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása, és kétévente ítéli oda egy független zsűri három 45 év alatti képzőművésznek. A pályázaton festészettel és azzal határos technikával készült alkotásokkal lehet részt venni.

A kiállítások mellett a Ludwig A múzeum mint megváltozott entitás – HyMex címmel szimpóziumot is tart május 6-7-én, melynek témája a digitális és kísérleti muzeológia, a műtárgyvédelem, a kurátori gyakorlat, valamint a művészetközvetítés. A szimpózium fő részét a meghívott nemzetközi alkotók előadásai adják majd, a további alkotókat nyílt pályázat útján választják ki a kelet-közép-európai, illetve a délkelet-európai régióból.

A nemzetközi kiállítások sem maradnak el, a múzeum Othernity. Modern örökségünk újrakondicionálása című tárlata a 17. Velencei Építészeti Biennálén szerepel majd májusban. A tárlat reflektál Hashim Sarkis főkurátor „Hogyan fogunk élni?” kérdésére, közép- és kelet-európai építészirodák segítségével gondolva újra 12 emblematikus budapesti modern épületet.

Fejléckép: Ludwig Múzeum volt az Év Múzeuma 2020-ban (forrás: Ludwig Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Vizuál gyász

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál hír

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese.