Vizuál

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

2021.02.17. 09:15
Ajánlom
Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Az Időgép a világjárvány idején jött létre, és a Ludwig gyűjteményéből válogatva tárja fel a művészi és történelmi idő különböző aspektusait, Szipőcs Krisztina kurátor nézőpontjából vizsgálva a két idősík viszonyát.

Amint lehet, újranyit a 2020 októbere óta látható Rejtett mintázatok, amely eredetileg tavaszig lett volna látogatható, ám a múzeum úgy döntött, hogy meghosszabbítják a kiállítást. Így aki ősszel nem jutott el, még lesz lehetősége bepillantást nyerni a Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évébe. A technikának köszönhetően részletesen megismerhetők azok a rejtett kapcsolatok és összefüggések, melyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

A tárlat egyben egy újszerű, izgalmas kísérlet is arra, hogy hogyan lehet múzeumi környezetben a tudományos eredményeket megmutatni.

A 2020-ban, 90 éves korában elhunyt Konok Tamás életmű-kiállítása is megnyitja kapuit idén áprilisban. A zárt ajtók mögött megtartott decemberi megnyitóra, melyet a festőművész már nem élhetett meg, több mint száz alkotás került a falakra. A tárlat anyagát a mester műterméből, az ő közreműködésével válogatták, nagy hangsúlyt fektetve a legfrissebb, 2000-2010-es évek munkáira.

idogep_8509w1-143006.jpg

Időgép a Ludwig Múzeumban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Talán leginkább a Rejtett mintázatokhoz kapcsolható az áprilisban megnyíló Spatial Affairs, amely a számítógép által generált szimulációk, virtuális valóságok vagy hálózatba kapcsolt digitális platformok világába kalauzolja a látogatókat. A kiállítás a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatát és egymásra utaltságát vizsgálja modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztókon keresztül.

A nyár is az új kiállításokról szól majd a Ludwig Múzeumban. A Lassú élet, radikális hétköznapok egy nemzetközi csoportos kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. A július 8. és szeptember 5. között látható tárlat témája ráadásul a járvány miatt még közelibbé és aktuálisabbá vált.

A 120 éves magyar filmről is megemlékezik a múzeum, részletesen tárgyalva a magyar mozgókép történetét az 1901-es A táncz bemutatójától indulva, végigvezetve az érdeklődőket a 20. századon.

A tudománytól eltávolodva fontos szerephez jut a természetközeliség a Metafizikus áthatolás egy zebrán című kiállításon, amely ősszel az „Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapest 2021” kísérő programjaként szerepel a Ludwig kínálatában, a vadászatot tematizálva.

Az évet két tárlattal búcsúztatják: Frey Krisztián ’60-as években alkotó neoavantgárd képzőművész életmű-kiállítása olyan alkotásokat is felvillant, melyek eddig a szakma előtt is ismeretlenek voltak, ezzel egy időben pedig

újra meghirdetik az Esterházy Art Awardot, melynek 25 legjobb művészét egy tárlat keretében mutatják majd be.

A 2009-ben megalapított, 5000 euró összdíjazású kitüntetés célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása, és kétévente ítéli oda egy független zsűri három 45 év alatti képzőművésznek. A pályázaton festészettel és azzal határos technikával készült alkotásokkal lehet részt venni.

A kiállítások mellett a Ludwig A múzeum mint megváltozott entitás – HyMex címmel szimpóziumot is tart május 6-7-én, melynek témája a digitális és kísérleti muzeológia, a műtárgyvédelem, a kurátori gyakorlat, valamint a művészetközvetítés. A szimpózium fő részét a meghívott nemzetközi alkotók előadásai adják majd, a további alkotókat nyílt pályázat útján választják ki a kelet-közép-európai, illetve a délkelet-európai régióból.

A nemzetközi kiállítások sem maradnak el, a múzeum Othernity. Modern örökségünk újrakondicionálása című tárlata a 17. Velencei Építészeti Biennálén szerepel majd májusban. A tárlat reflektál Hashim Sarkis főkurátor „Hogyan fogunk élni?” kérdésére, közép- és kelet-európai építészirodák segítségével gondolva újra 12 emblematikus budapesti modern épületet.

Fejléckép: Ludwig Múzeum volt az Év Múzeuma 2020-ban (forrás: Ludwig Múzeum)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Fényfestőversenyt hirdet a Zsolnay Fényfesztivál

Bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, a pécsi fesztivál szervezői idén igazán látványos akcióra készülnek. A programsorozat legnagyobb attrakciója egy nemzetközi fényfestőverseny lesz.
Vizuál hír

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál hír

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál galéria

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!