Vizuál

Igazi holttestek voltak a Medúza tutaja modelljei

2016.10.27. 09:16
Ajánlom
Hullaházakból és elmegyógyintézetekből kölcsönzött holttesteket Théodore Géricault, hogy megfesthesse élete főművét, a Medúza tutaját. A tetemeket modellként használta a festő - írta meg a hiperallergic.com.

Théodore Géricault 18 hónapig dolgozott festményén, mely egy 1816-os tragédiát örökített meg; egy tutaj hajótörést szenvedett, az áldozatok majdnem két hétig hánykolódtak a tengeren. Az áldozatok száma 10 és 150 között volt. Géricault a szenvedő testeket és a tetemeket valósághűen akarta ábrázolni, ezért a környékbeli kórházakból végtagokat, testrészeket kölcsönzött, hogy a műtermében vázlatokat készítsen róluk.

Théodore Géricault: Medúza tutaja (1818-19)

Théodore Géricault: Medúza tutaja (1818-19) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Géricault jó kapcsolatokat ápolt a kórházakkal és hullaházakkal, hogy tanulmányozhassa, mi történik az emberi testtel közvetlenül a halál előtt és után. Ám ez akkoriban nem volt szokatlan; a 19. században a párizsi hullaházak a turisták kedvelt célpontjai voltak.

Rupert Christiansen 2002-ben megjelent könyvében ( The Victorian Visitors: Culture Shock in Nineteenth-Century Britain) leírja, hogy Géricault miként kölcsönzött egy fejet egy elmegyógyintézetből, hogy aztán műterme tetején tartsa két hétig, és lerajzolja a fejen végbemenő változást.

A kritikusok és a közönség valószínűleg elborzadt, amikor az 1819-es Szalonon először bemutatták a festményt. Valaki például olyan kritikával illette, hogy az csak „egy halom hulla”. Talán még ő sem tudott róla, mennyire beletrafált a dologba. Míg mások az emberi test részletgazdag ábrázolását dicsérték. Gustave Planche 1851-es kritikájában a festmény előterében található figuráról áradozott ezekkel a szavakkal; „csodálatos és ijesztő pontossággal megfestett holttest”.

Théodore Géricault: Tanulmány - lábak és kezek (1818-19)

Théodore Géricault: Tanulmány - lábak és kezek (1818-19) (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Medúza tutaja a párizsi Louvre-ben van kiállítva; a monumentális festmény egy egész falat elfoglal, és a szokatlan kompozíció és részletgazdagság még most is elkápráztatja a látogatót. Amiről többnyire nem tesznek említést a leírások, az az, hogy Géricault megtartotta magának a festményeit. Anatómiai tanulmányait 1824-es halála után saját műtermében találták meg. A műveket a műteremmel együtt áruba bocsátották, amelyek mégis megmaradtak, különböző múzeumokhoz kerültek. Valószínűleg a múzeumi boltokban mégsem sűrűn találkozunk szembe a művész festményeit ábrázoló képeslapokkal, bögrékkel és pólókkal. Talán nem véletlenül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.