Vizuál

Igazi holttestek voltak a Medúza tutaja modelljei

2016.10.27. 09:16
Ajánlom
Hullaházakból és elmegyógyintézetekből kölcsönzött holttesteket Théodore Géricault, hogy megfesthesse élete főművét, a Medúza tutaját. A tetemeket modellként használta a festő - írta meg a hiperallergic.com.

Théodore Géricault 18 hónapig dolgozott festményén, mely egy 1816-os tragédiát örökített meg; egy tutaj hajótörést szenvedett, az áldozatok majdnem két hétig hánykolódtak a tengeren. Az áldozatok száma 10 és 150 között volt. Géricault a szenvedő testeket és a tetemeket valósághűen akarta ábrázolni, ezért a környékbeli kórházakból végtagokat, testrészeket kölcsönzött, hogy a műtermében vázlatokat készítsen róluk.

Théodore Géricault: Medúza tutaja (1818-19)

Théodore Géricault: Medúza tutaja (1818-19) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Géricault jó kapcsolatokat ápolt a kórházakkal és hullaházakkal, hogy tanulmányozhassa, mi történik az emberi testtel közvetlenül a halál előtt és után. Ám ez akkoriban nem volt szokatlan; a 19. században a párizsi hullaházak a turisták kedvelt célpontjai voltak.

Rupert Christiansen 2002-ben megjelent könyvében ( The Victorian Visitors: Culture Shock in Nineteenth-Century Britain) leírja, hogy Géricault miként kölcsönzött egy fejet egy elmegyógyintézetből, hogy aztán műterme tetején tartsa két hétig, és lerajzolja a fejen végbemenő változást.

A kritikusok és a közönség valószínűleg elborzadt, amikor az 1819-es Szalonon először bemutatták a festményt. Valaki például olyan kritikával illette, hogy az csak „egy halom hulla”. Talán még ő sem tudott róla, mennyire beletrafált a dologba. Míg mások az emberi test részletgazdag ábrázolását dicsérték. Gustave Planche 1851-es kritikájában a festmény előterében található figuráról áradozott ezekkel a szavakkal; „csodálatos és ijesztő pontossággal megfestett holttest”.

Théodore Géricault: Tanulmány - lábak és kezek (1818-19)

Théodore Géricault: Tanulmány - lábak és kezek (1818-19) (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Medúza tutaja a párizsi Louvre-ben van kiállítva; a monumentális festmény egy egész falat elfoglal, és a szokatlan kompozíció és részletgazdagság még most is elkápráztatja a látogatót. Amiről többnyire nem tesznek említést a leírások, az az, hogy Géricault megtartotta magának a festményeit. Anatómiai tanulmányait 1824-es halála után saját műtermében találták meg. A műveket a műteremmel együtt áruba bocsátották, amelyek mégis megmaradtak, különböző múzeumokhoz kerültek. Valószínűleg a múzeumi boltokban mégsem sűrűn találkozunk szembe a művész festményeit ábrázoló képeslapokkal, bögrékkel és pólókkal. Talán nem véletlenül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Ők a Bartók Világverseny finalistái

Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be a Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati nagyzenekari döntőjébe.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
Vizuál Film

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?