Vizuál

Igor és Ivan Buharov nyerte elsőként a Kassák kortárs művészeti díjat

2022.04.14. 15:50
Ajánlom
Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) filmterve nyerte el az idén először átadott Kassák kortárs művészeti díjat. Az elismerésre az avantgárd mozgalmak és Kassák Lajos művészetszemléletéhez kötődő pályaművekkel lehetett nevezni. A díjat Argay István orvos, műgyűjtő alapította.

A díj értéke 1,5 millió forint, az elkészült művet a Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállításon 2023-ban – tájékoztatta az MTI-t a múzeum.

A közlemény szerint a díjnyertes filminstalláció Kassák fiatalkori barátjáról, Szittya Emilről szól majd. A történetben Szittya maga is filmesként jelenik meg, aki csavargásait és az általa gyűjtött álmokat nemcsak írásaiban, hanem kísérleti filmekben is feldolgozza. 

A filminstalláció-tervet Erdődi Katalin dramaturg-kurátorral közösen nyújtotta be a szerzőpáros. A filmterv címét – Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták –, Kassák és Szittya egyik beszélgetéséből kölcsönözték, amelyet Kassák az Egy ember élete című önéletrajzi regényében ír le.

A film központi alakja, Szittya Emil költő, író, festő és művészetkritikus Kassákra is komoly hatással volt.

Szittya Emil a második világháború alatt Franciaországban gyűjtött ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt álmokat. A 82 álom a második világháború idején 1939-1944 (82 reves pendant la guerre) című kötete az alkotók számára különösen inspiráló volt, mivel korábbi filmjeikben is többször foglalkoztak már a témával.

A múzeum közleménye szerint a szerzőpáros többcsatornás, szuper 8 milliméteres technikára épülő filminstallációja elsősorban Szittya egyéni hangú – kollázsjellegű, fragmentumokból építkező – írásaiból, illetve festményeiből merített ihletet.

BuharovOrokszandekmezohangolasTrafo-150418.jpg

Örök szándékmező hangolás a Trafóban (Fotó/Forrás: Trafó)

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) független filmesek, akik a kilencvenes évek közepe óta készítenek együtt kísérleti rövidfilmeket, animációkat, dokumentum- és nagyjátékfilmeket, valamint a képzőművészet és film határterületén kísérletező alkotásokat. Különleges atmoszférájú, szürreális, groteszk képi világú filmjeikkel több fesztiválon is szerepeltek és számos díjat nyertek. Legújabb, Melegvizek országa című filmjük elnyerte a párizsi Európai Filmek Fesztiválja Prix Sauvage versenyfilmszekciójának fődíját. 

Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és kutató, aki a kortárs művészet és performansz területének szakértője. A „Buharov-testvérekkel” több korábbi projektben dolgozott együtt.

Legutóbbi munkáiban a vidék változását, társadalmi és politikai átalakulását kutatja kollaboratív művészeti és kurátori projektek keretében. 2020-ban Igor Zabel-díjat kapott.

A Kassák kortárs művészeti díjat Argay István nemzetközileg elismert orvos, műgyűjtő alapította. Együttműködő partnerei a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kassák Múzeum, valamint az Interart Alapítvány. Az elismerést április 13-án adták át a díjazottaknak a Kassák Múzeumban, Budapesten.

Fejléckép: Szittya Emil festménye (Forrás: Apacs Művészet Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.