Vizuál

Így látták a művészek II. Erzsébet királynőt – Képek

2022.09.19. 16:20
Ajánlom
Világszerte számtalan művész megörökítette II. Erzsébet brit királynőt festményeken, fotókon vagy éppen szitanyomaton. Válogatásunkban a leghíresebb képeket mutatjuk be Warholtól kezdve Lucian Freud festményén át Chris Levine fényképéig.

Andy Warhol

A pop-art atyja, Andy Warhol számos ismert emberről készített szitanyomatot, köztük Marilyn Monroe-ról.

A II. Erzsébet királynőről készült szitanyomatai azonban kevésbé ismertek, és az utolsó munkái közé tartoznak.

A műveket 1985-ben alkotta, az Uralkodó királynők sorozat részeként, mindössze két évvel halála előtt. A kép egy olyan fotón alapul, amelyet 1975-ben, nem sokkal 49. születésnapja előtt készítettek a királynőről.

 

Gerhard Richter

A német származású Richter a 20. század egyik legsikeresebb kortárs festőművésze, aki 1967-ben készített olajfestményt a királynőről, egy fénykép alapján. Korábban, 1966-ban egy litográfián is megörökítette II. Erzsébetet.

 

Lucian Freud

Az egyik legkisebb képet, amelyet valaha is festettek a királynőről, a legendás képzőművész, Lucian Freud jegyzi. 

A mindössze 23 x 15 cm-es festményhez

számos alkalommal ült modellt a királynő, 2000 májusától 2001 decemberéig.

 

Cecil Beaton

A királyi udvar hivatalos fotósaként Cecil Beaton az 1940-es évek elejétől az 1960-as évek végéig fotózta Erzsébetet, hercegnői, aztán királynői és anyai szerepben is. Beaton korábban a Vanity Fair és a Vogue divatfotósaként tett szert hírnévre, és

számos híres művészt és ismert embert megörökített fényképezőgépével, Pablo Picassótól elkezdve Katharine Hepburnig.

 

Nicky Philipps

A művész 2011-ben festette meg a királynőt, 2008-ban pedig Vilmos és Harry herceget örökítette meg ecsetjével.

A királynőről készült portréja a Buckingham-palota tróntermében látható.

Philipps azt mesélte, hogy miközben a királynő modellt ült neki, szívélyesen elcsevegett vele, főként a lovakról és a kutyákról.

 

Chris Levine

Chris Levine a fotózás, a performansz, az installáció, a divat, a zene és a design területein egyaránt alkot. Az Egyesült Királyságban élő művészt Erzsébet királynőről készült portréi tették igazán ismertté, különösen a Lightness of Being (2004) című műve, amelyen csukott szemmel örökíti meg az uralkodót.

Forrás: cnn.com, artnet

Fejléckép: Andy Warhol II. Erzsébet királynőről készült szitanyomatai (Fotó/Forrás: Ian Gavan/Getty Images)

Ezek a dalok csendültek fel II. Erzsébet királynő temetésén

Kapcsolódó

Ezek a dalok csendültek fel II. Erzsébet királynő temetésén

Ma vesznek végleges búcsút II. Erzsébet királynőtől Londonban. Cikkünkben összeszedtük, milyen zenék csendülnek majd fel a Westminster apátságban zajló temetésen. Az istentiszteletet a Westminster esperese vezeti, a dalokat pedig a Westminster Apátság Kórusa és a Királyi Kápolna Kórusa kórusai éneklik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.