Vizuál

Így lehet bélyeggel festeni

2021.09.06. 16:45
Ajánlom
Szendrei Judit bélyegkép-művész munkáiból Együtt Krisztussal – Magyarországon címmel nyílt kiállítás a Benczúr Házban. Az Ars Sacra Fesztivál részeként látható tárlat október 2-ig tekinthető meg.

Szendrei Judit munkáit nézegetve a bélyeggel festés különleges művészetét fedezhetjük fel. A Debrecenben élő művész alkotásain a mások által talán értéktelennek tartott postai bélyegek kelnek új életre. A legelső, ezzel a technikával megalkotott képét 2015-ben készítette el. A művész így mesél a rendhagyó műfaj felfedezéséről:

2015-ben vettem elő a szekrény mélyéről a bélyeges dobozokat, amikor hasznos elfoglaltságot kerestem Zsófi lányomnak. Elkezdtük a mai napig tartó nagy projektet: áztatunk, szárítunk, rendszerezünk. 

SzobotkaTibor_SzaboMagda-095148.jpg

Szendrei Judit: Szobotka Tibor és Szabó Magda (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum, facebook oldala)

„A képek készítése nyugalmat hozott és az alkotás semmivel össze nem hasonlítható örömét. Mára szenvedélyemmé vált a festés bélyegekkel. Ezt a műfaji meghatározást Antal Pétertől, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosától hallottam, amikor megnézte képeimet. Mások ráismerni vélnek a kollázs, montázs technikára, vagy az ókori mozaikokhoz hasonlítják. Mindenkinek igaza van, hiszen ezen technikák keveréke az, amivel dolgozom."

Bár első képét azonnal megsemmisítette, de a következő, a szalvétatechnikával kartonra készített Virágkörök már gazdára talált. Azóta száznál is több, sokszor megrendelésre készített bélyeg-kép született meg, sokszor családi segítséggel: „A képeket nézve olyan egyszerűnek tűnik, pedig több ember munkája van benne: édesanyám, lányom áztatják, válogatják a bélyegeket; férjem pedig a menedzserem” - mondta el magáról a Bélyegmúzeum Facebook-oldalán látható virtuális tárlatának bemutatkozó bejegyzésében.  

Szendrei Judit első kiállítása 2018-ban nyílt meg, azóta többször is volt alkalma bemutatkozni, itthon és külföldön egyaránt.

A Cirkusz című képe a tiranai királyi palotában, a Rózsafüzér királynője pedig Vatikán városban látható. Itthon a budapesti Bélyegmúzeumban mindenki által megtekinthető a Taormina kicsit másképp című kép, az Évára várva pedig bekerült a Hungarikonok gyűjteménybe. A budapesti Benczúr Házban megnyílt legújabb tárlatán megtekinthető az Együtt Krisztussal című, 2020-ban készült képe is, amely a vásárosnaményi görög katolikus közösség felkérésére született, és az ő közösségi termüket díszíti. 

A művésznő elmondása szerint az elmúlt évek alatt sokat változott az általa alkalmazott technika is: „Áttértem egy vizesbázisú ragasztóra és farostlemezre dolgozom. Kezdetben a bélyegeket egészben használtam fel, szépen sorban egymás mellé rakva őket. Ma már ollót is használok és van, amikor az ív hátuljára nyomtatok, ezzel magam állítok elő egy speciális bélyeget. Sokan megkérdezik, hogy honnan van ilyen sok bélyegem. Kezdetben még vásároltam, ma már ismerősöktől kapom őket, vannak bélyeggyűjtő barátaim, akikhez mindig fordulhatok. Támogatóim között van a Magyar Posta Filatéliai Osztálya, a Magyar Honvédség Gábor Áron Bélyeggyűjtő Köre Mándi Tibor vezetésével, és Sutóczki Csaba bélyeggyűjtő is.

 Manapság már nem gyűjtök bélyeget. Abból dolgozom, amit a barátaim, ismerőseim adnak nekem."

Debreceninagytemplom-095148.jpg

Szendrei Judit: Debreceni nagytemplom (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum, facebook oldala)

Szendrei Judit: Együtt Krisztussal – Magyarországon

Benczúr Ház
Megtekinthető: 2021. október 2-ig

Fejléckép: Szendrei Judit: Együtt Krisztussal (részlet) / fotó: Bélyegmúzeum

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.