Vizuál

Így lehet bélyeggel festeni

2021.09.06. 16:45
Ajánlom
Szendrei Judit bélyegkép-művész munkáiból Együtt Krisztussal – Magyarországon címmel nyílt kiállítás a Benczúr Házban. Az Ars Sacra Fesztivál részeként látható tárlat október 2-ig tekinthető meg.

Szendrei Judit munkáit nézegetve a bélyeggel festés különleges művészetét fedezhetjük fel. A Debrecenben élő művész alkotásain a mások által talán értéktelennek tartott postai bélyegek kelnek új életre. A legelső, ezzel a technikával megalkotott képét 2015-ben készítette el. A művész így mesél a rendhagyó műfaj felfedezéséről:

2015-ben vettem elő a szekrény mélyéről a bélyeges dobozokat, amikor hasznos elfoglaltságot kerestem Zsófi lányomnak. Elkezdtük a mai napig tartó nagy projektet: áztatunk, szárítunk, rendszerezünk. 

SzobotkaTibor_SzaboMagda-095148.jpg

Szendrei Judit: Szobotka Tibor és Szabó Magda (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum, facebook oldala)

„A képek készítése nyugalmat hozott és az alkotás semmivel össze nem hasonlítható örömét. Mára szenvedélyemmé vált a festés bélyegekkel. Ezt a műfaji meghatározást Antal Pétertől, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosától hallottam, amikor megnézte képeimet. Mások ráismerni vélnek a kollázs, montázs technikára, vagy az ókori mozaikokhoz hasonlítják. Mindenkinek igaza van, hiszen ezen technikák keveréke az, amivel dolgozom."

Bár első képét azonnal megsemmisítette, de a következő, a szalvétatechnikával kartonra készített Virágkörök már gazdára talált. Azóta száznál is több, sokszor megrendelésre készített bélyeg-kép született meg, sokszor családi segítséggel: „A képeket nézve olyan egyszerűnek tűnik, pedig több ember munkája van benne: édesanyám, lányom áztatják, válogatják a bélyegeket; férjem pedig a menedzserem” - mondta el magáról a Bélyegmúzeum Facebook-oldalán látható virtuális tárlatának bemutatkozó bejegyzésében.  

Szendrei Judit első kiállítása 2018-ban nyílt meg, azóta többször is volt alkalma bemutatkozni, itthon és külföldön egyaránt.

A Cirkusz című képe a tiranai királyi palotában, a Rózsafüzér királynője pedig Vatikán városban látható. Itthon a budapesti Bélyegmúzeumban mindenki által megtekinthető a Taormina kicsit másképp című kép, az Évára várva pedig bekerült a Hungarikonok gyűjteménybe. A budapesti Benczúr Házban megnyílt legújabb tárlatán megtekinthető az Együtt Krisztussal című, 2020-ban készült képe is, amely a vásárosnaményi görög katolikus közösség felkérésére született, és az ő közösségi termüket díszíti. 

A művésznő elmondása szerint az elmúlt évek alatt sokat változott az általa alkalmazott technika is: „Áttértem egy vizesbázisú ragasztóra és farostlemezre dolgozom. Kezdetben a bélyegeket egészben használtam fel, szépen sorban egymás mellé rakva őket. Ma már ollót is használok és van, amikor az ív hátuljára nyomtatok, ezzel magam állítok elő egy speciális bélyeget. Sokan megkérdezik, hogy honnan van ilyen sok bélyegem. Kezdetben még vásároltam, ma már ismerősöktől kapom őket, vannak bélyeggyűjtő barátaim, akikhez mindig fordulhatok. Támogatóim között van a Magyar Posta Filatéliai Osztálya, a Magyar Honvédség Gábor Áron Bélyeggyűjtő Köre Mándi Tibor vezetésével, és Sutóczki Csaba bélyeggyűjtő is.

 Manapság már nem gyűjtök bélyeget. Abból dolgozom, amit a barátaim, ismerőseim adnak nekem."

Debreceninagytemplom-095148.jpg

Szendrei Judit: Debreceni nagytemplom (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum, facebook oldala)

Szendrei Judit: Együtt Krisztussal – Magyarországon

Benczúr Ház
Megtekinthető: 2021. október 2-ig

Fejléckép: Szendrei Judit: Együtt Krisztussal (részlet) / fotó: Bélyegmúzeum

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.
Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.