Vizuál

Így lehet bélyeggel festeni

2021.09.06. 16:45
Ajánlom
Szendrei Judit bélyegkép-művész munkáiból Együtt Krisztussal – Magyarországon címmel nyílt kiállítás a Benczúr Házban. Az Ars Sacra Fesztivál részeként látható tárlat október 2-ig tekinthető meg.

Szendrei Judit munkáit nézegetve a bélyeggel festés különleges művészetét fedezhetjük fel. A Debrecenben élő művész alkotásain a mások által talán értéktelennek tartott postai bélyegek kelnek új életre. A legelső, ezzel a technikával megalkotott képét 2015-ben készítette el. A művész így mesél a rendhagyó műfaj felfedezéséről:

2015-ben vettem elő a szekrény mélyéről a bélyeges dobozokat, amikor hasznos elfoglaltságot kerestem Zsófi lányomnak. Elkezdtük a mai napig tartó nagy projektet: áztatunk, szárítunk, rendszerezünk. 

SzobotkaTibor_SzaboMagda-095148.jpg

Szendrei Judit: Szobotka Tibor és Szabó Magda (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum, facebook oldala)

„A képek készítése nyugalmat hozott és az alkotás semmivel össze nem hasonlítható örömét. Mára szenvedélyemmé vált a festés bélyegekkel. Ezt a műfaji meghatározást Antal Pétertől, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosától hallottam, amikor megnézte képeimet. Mások ráismerni vélnek a kollázs, montázs technikára, vagy az ókori mozaikokhoz hasonlítják. Mindenkinek igaza van, hiszen ezen technikák keveréke az, amivel dolgozom."

Bár első képét azonnal megsemmisítette, de a következő, a szalvétatechnikával kartonra készített Virágkörök már gazdára talált. Azóta száznál is több, sokszor megrendelésre készített bélyeg-kép született meg, sokszor családi segítséggel: „A képeket nézve olyan egyszerűnek tűnik, pedig több ember munkája van benne: édesanyám, lányom áztatják, válogatják a bélyegeket; férjem pedig a menedzserem” - mondta el magáról a Bélyegmúzeum Facebook-oldalán látható virtuális tárlatának bemutatkozó bejegyzésében.  

Szendrei Judit első kiállítása 2018-ban nyílt meg, azóta többször is volt alkalma bemutatkozni, itthon és külföldön egyaránt.

A Cirkusz című képe a tiranai királyi palotában, a Rózsafüzér királynője pedig Vatikán városban látható. Itthon a budapesti Bélyegmúzeumban mindenki által megtekinthető a Taormina kicsit másképp című kép, az Évára várva pedig bekerült a Hungarikonok gyűjteménybe. A budapesti Benczúr Házban megnyílt legújabb tárlatán megtekinthető az Együtt Krisztussal című, 2020-ban készült képe is, amely a vásárosnaményi görög katolikus közösség felkérésére született, és az ő közösségi termüket díszíti. 

A művésznő elmondása szerint az elmúlt évek alatt sokat változott az általa alkalmazott technika is: „Áttértem egy vizesbázisú ragasztóra és farostlemezre dolgozom. Kezdetben a bélyegeket egészben használtam fel, szépen sorban egymás mellé rakva őket. Ma már ollót is használok és van, amikor az ív hátuljára nyomtatok, ezzel magam állítok elő egy speciális bélyeget. Sokan megkérdezik, hogy honnan van ilyen sok bélyegem. Kezdetben még vásároltam, ma már ismerősöktől kapom őket, vannak bélyeggyűjtő barátaim, akikhez mindig fordulhatok. Támogatóim között van a Magyar Posta Filatéliai Osztálya, a Magyar Honvédség Gábor Áron Bélyeggyűjtő Köre Mándi Tibor vezetésével, és Sutóczki Csaba bélyeggyűjtő is.

 Manapság már nem gyűjtök bélyeget. Abból dolgozom, amit a barátaim, ismerőseim adnak nekem."

Debreceninagytemplom-095148.jpg

Szendrei Judit: Debreceni nagytemplom (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum, facebook oldala)

Szendrei Judit: Együtt Krisztussal – Magyarországon

Benczúr Ház
Megtekinthető: 2021. október 2-ig

Fejléckép: Szendrei Judit: Együtt Krisztussal (részlet) / fotó: Bélyegmúzeum

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.
Vizuál ajánló

„Anyu, én nem akarok háborút!” – Gyerekrajzokból nyílt kiállítás a Lengyel Intézet előtt

Hibrid kiállítás nyílt a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben „Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be.
Vizuál interjú

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Erős nők a Művész Moziban – jön a Szemrevaló Filmfesztivál

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők képezik a Szemrevaló idei válogatásának súlypontját. Az októberi seregszemle kínálatában többek közt Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon elismert alkotásokat is láthatunk.