Vizuál

Így ragyognak a Hello Wood adventi installációi

2021.12.09. 09:20
Ajánlom
Nem múlhat el advent fából készített Hello Wood installáció nélkül. Adományfáik, szánkófáik, gigantikus méretű adventi gyertyáik az ország és Európa számos pontján visszatérő elemei az ünnepi várakozásnak. Az elmúlt évek karácsonyain készített installációikat gyűjtöttük össze.

A szociális érzékenység, a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság és a minőségi design iránti elköteleződés alapvetően meghatározza a Hello Wood kreatív építészeti stúdió szemléletét. A 2010-ben művészeti alkotótáborként indult kezdeményezés nemzetközi alkotócsoporttá nőtte ki magát, amelyben építészek, formatervezők és asztalosok hoznak létre közös munkával egyedi, elsősorban fából készült alkotásokat. Jelenleg a Hello Wood olyan építész stúdióként működik, amely egyéni vagy szálláshely használatú kabinok, illetve épületek, installációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

Szánkófa

Lenyűgöző látványt nyújtott már a legelső karácsonyi installációjuk, a Müpa előtt felállított 11 méter magas, 365 szánkóból épült karácsonyfa, 2013-ban. A szánkófát különleges szerkezetének köszönhetően belülről is meg lehetett tekinteni, mégis több volt egy egyszerű ünnepi dekorációnál: célja a szociális érzékenyítés volt. Ennek jegyében, a szánkókat az installáció elbontása után az SOS Gyermekfalu rászorulóinak adományozták az alkotók.

24562506174_a65656dc84_k1-193502.jpg

Szánkófa, London, King's Cross, 2015 (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Azóta külföldön is - Lenzerheide-ben, Bécsben és Londonban is - építettek szánkófákat. Londoni kreációjukat a Creatmosphere fényfestő csoporttal közösen alkották meg a Lumiere London fesztivál keretében. A Let it Snow, azaz Legyen hó névre hallgató karácsonyfa, amely a Királyi Botanikus Kertekben pompázott ünnepi megvilágításban, a globális felmelegedés következményeire - többek között a kevés hóesésre - hívta fel a figyelmet.

Adományfa

2014-ben elkészült a Hello Wood első karácsonyi adományfája is a budapesti Erzsébet téren. Az 5 ezer darab tűzifából épített installáció egyben kilátóként is szolgált, a közösségi együttlét és az egymásra figyelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az installáció alapanyagát az ünnepek után a Design Terminál és az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével rászoruló családoknak adományozták.

hellowood_karacsonyfa_obuda_DSC3526-193455.jpg

Adományfa Óbudán (Fotó/Forrás: Hello Wood)

2017 óta egyszerre több magyarországi helyszínen is feltűnnek a Hello Wood adományfái a karácsonyi időszakban. Egy-egy 16 méter magas és 40 tonnás alkotás ékesítette már Óbuda és Kőbánya főtereit, egy 11 méteres változat Kecskemét és Miskolc városát is. A fák lebontása után összegyűlt tűzifa minden esetben hátrányos helyzetű családokhoz kerül.

Adventi Gyertyák

2015-ben újabb ünnepi installáció készült a Hello Wood műhelyében. A Várkert Bazár megbízásából születtek meg első adventi gyertyáik, amelyek abban az évben Európa legmagasabb adventi tornyai közé tartoztak. A függő falécek szélcsengőként működtek és színes fényekkel voltak megvilágítva, hogy különleges karácsonyi élményben részesítsék az odalátogatókat.

advent-candles_24744176513_o-193511.jpg

Adventi gyertyák (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Lightbox Fa

A Művészetek Palotájának felkérésére 2016-ban formabontó kreatív koncepcióval állt elő a tervezői csapat: a koncertterem főbejárata elé építették fel különleges fainstallációjukat. A fakockákból és lightbox-okból építkező Hello Wood karácsonyfát 110 méteres LED fényszalag világította meg, a belsejébe pedig 3 irányból is be lehetett menni a belső látvány megcsodálására. Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság ezúttal is főszerepet kapott a tervezésnél: a Müpa karácsonyfa megvilágított szövegdobozain a következő évad programjai szerepeltek. Az adventi szezont követően az installációból egy sajtófalat építettek, így másik funkcióval, de újra használatba kerülhetett.

hello_wood_karacsonyfa-194244.jpg

Lightboxfa a Müpa előtt (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Jégpálya, Pop-up étterem, adventi koszorú

Szintén a Hello Wood csapata nevéhez fűződik a Müpa előtt felállított jégpálya évenkénti installálása, Zürichben több alkalommal is építettek hangulatos ünnepi pop-up éttermet, idén pedig Óbudára készítenek adventi koszorút.  

A képre kattintva GALÉRIA nyílik <<<

 

 

Fejléckép: Adventi gyertyák a Várkert Bazár előtt / Fotó: Hello Wood

 

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Kapcsolódó

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.