Vizuál

Így ragyognak a Hello Wood adventi installációi

2021.12.09. 09:20
Ajánlom
Nem múlhat el advent fából készített Hello Wood installáció nélkül. Adományfáik, szánkófáik, gigantikus méretű adventi gyertyáik az ország és Európa számos pontján visszatérő elemei az ünnepi várakozásnak. Az elmúlt évek karácsonyain készített installációikat gyűjtöttük össze.

A szociális érzékenység, a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság és a minőségi design iránti elköteleződés alapvetően meghatározza a Hello Wood kreatív építészeti stúdió szemléletét. A 2010-ben művészeti alkotótáborként indult kezdeményezés nemzetközi alkotócsoporttá nőtte ki magát, amelyben építészek, formatervezők és asztalosok hoznak létre közös munkával egyedi, elsősorban fából készült alkotásokat. Jelenleg a Hello Wood olyan építész stúdióként működik, amely egyéni vagy szálláshely használatú kabinok, illetve épületek, installációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

Szánkófa

Lenyűgöző látványt nyújtott már a legelső karácsonyi installációjuk, a Müpa előtt felállított 11 méter magas, 365 szánkóból épült karácsonyfa, 2013-ban. A szánkófát különleges szerkezetének köszönhetően belülről is meg lehetett tekinteni, mégis több volt egy egyszerű ünnepi dekorációnál: célja a szociális érzékenyítés volt. Ennek jegyében, a szánkókat az installáció elbontása után az SOS Gyermekfalu rászorulóinak adományozták az alkotók.

24562506174_a65656dc84_k1-193502.jpg

Szánkófa, London, King's Cross, 2015 (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Azóta külföldön is - Lenzerheide-ben, Bécsben és Londonban is - építettek szánkófákat. Londoni kreációjukat a Creatmosphere fényfestő csoporttal közösen alkották meg a Lumiere London fesztivál keretében. A Let it Snow, azaz Legyen hó névre hallgató karácsonyfa, amely a Királyi Botanikus Kertekben pompázott ünnepi megvilágításban, a globális felmelegedés következményeire - többek között a kevés hóesésre - hívta fel a figyelmet.

Adományfa

2014-ben elkészült a Hello Wood első karácsonyi adományfája is a budapesti Erzsébet téren. Az 5 ezer darab tűzifából épített installáció egyben kilátóként is szolgált, a közösségi együttlét és az egymásra figyelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az installáció alapanyagát az ünnepek után a Design Terminál és az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével rászoruló családoknak adományozták.

hellowood_karacsonyfa_obuda_DSC3526-193455.jpg

Adományfa Óbudán (Fotó/Forrás: Hello Wood)

2017 óta egyszerre több magyarországi helyszínen is feltűnnek a Hello Wood adományfái a karácsonyi időszakban. Egy-egy 16 méter magas és 40 tonnás alkotás ékesítette már Óbuda és Kőbánya főtereit, egy 11 méteres változat Kecskemét és Miskolc városát is. A fák lebontása után összegyűlt tűzifa minden esetben hátrányos helyzetű családokhoz kerül.

Adventi Gyertyák

2015-ben újabb ünnepi installáció készült a Hello Wood műhelyében. A Várkert Bazár megbízásából születtek meg első adventi gyertyáik, amelyek abban az évben Európa legmagasabb adventi tornyai közé tartoztak. A függő falécek szélcsengőként működtek és színes fényekkel voltak megvilágítva, hogy különleges karácsonyi élményben részesítsék az odalátogatókat.

advent-candles_24744176513_o-193511.jpg

Adventi gyertyák (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Lightbox Fa

A Művészetek Palotájának felkérésére 2016-ban formabontó kreatív koncepcióval állt elő a tervezői csapat: a koncertterem főbejárata elé építették fel különleges fainstallációjukat. A fakockákból és lightbox-okból építkező Hello Wood karácsonyfát 110 méteres LED fényszalag világította meg, a belsejébe pedig 3 irányból is be lehetett menni a belső látvány megcsodálására. Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság ezúttal is főszerepet kapott a tervezésnél: a Müpa karácsonyfa megvilágított szövegdobozain a következő évad programjai szerepeltek. Az adventi szezont követően az installációból egy sajtófalat építettek, így másik funkcióval, de újra használatba kerülhetett.

hello_wood_karacsonyfa-194244.jpg

Lightboxfa a Müpa előtt (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Jégpálya, Pop-up étterem, adventi koszorú

Szintén a Hello Wood csapata nevéhez fűződik a Müpa előtt felállított jégpálya évenkénti installálása, Zürichben több alkalommal is építettek hangulatos ünnepi pop-up éttermet, idén pedig Óbudára készítenek adventi koszorút.  

A képre kattintva GALÉRIA nyílik <<<

 

 

Fejléckép: Adventi gyertyák a Várkert Bazár előtt / Fotó: Hello Wood

 

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Kapcsolódó

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.