Vizuál

Így született a modern Fiume 

2022.07.22. 09:20
Ajánlom
Nagyszabású kiállítás mutatja be az Adria-parti város magyar korszakának történetét a horvátországi Rijekában. A tárlat fókuszában Fiume modernizációja, tengeri kereskedeleme, gazdasági és turisztikai fejlődése áll.

Korábban soha nem látott, különleges tárgyakon keresztül ismerhetik meg a modern Fiume születésének történetét a Fiumébe (horvát nevén Rijekába) látogatók szeptember 13-ig. A tárlat több mint 200 műtárggyal mutatja be a kikötőváros modernizációját, a kereskedelem, az egykori magyar tengerhajózás, a gazdaság és a turizmus fejlődését, valamint a magyar kultúra hatását a 19-20. század fordulóján.

A modern Fiume születése, 1868-1918 című kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Rijekai Városi Múzeum együttműködésében jött létre.

Noha már 1915-ben terveztek egy hasonló tárlatot a fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről, azonban az a világháború miatt végül nem valósulhatott meg.

lektoratus4masolata-170658.jpg

A modern Fiume születése, 1868-1918 című kiállítás (Fotó/Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A mostani kiállítás először tavaly, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban volt látható, a Rijekai Városi Múzeumban most megtekinthető összeállítás azonban jóval nagyobb területen, két szinten, mintegy 700 négyzetméteren várja a látogatókat, lényegesen több tárgyi emlékkel, köztük helyi múzeumi és magángyűjteményi anyaggal is kiegészítve.

A tárlaton különlegességnek számítanak azok a 125 évvel ezelőtt, Fiuméban készült hajómodellek, amelyeket az 1896-os világkiállításra Budapestre hoztak, és azóta most először láthatóak ismét megszületésük helyszínén.

De látható az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaságnak a Közlekedési Múzeum gyűjteményét gazdagító, tavaly restaurált, eredeti lobogója is, amelyből a világon mindössze egyetlen másik darab maradt fenn.

AdriaMagyarKiralyiTengerhajozasiRtlobogo_MMKM-171113.jpg

az Adria Királyi Tengerhajózási Rt. lobogója (Fotó/Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Az érdeklődők a modern Fiume megszületésének folyamatát tervrajzokon és festményeken keresztül is megismerhetik, amely jó alapot szolgáltat a mostani város felfedezéséhez is. A tárlat kiemelt célja, hogy megjelenítse a magyar kultúra hatását a település fejlődésében, és bemutassa a Fiuméban a 19. század második és a 20. század első felében létrejött, még ma is megtalálható magyar emlékeket. A tudományos és múzeumi projektet horvát, olasz, angol és magyar nyelvű kiadványok kísérik, melyek bemutatják a város 1868-1918 közötti fejlődését.

SSGrofSerenyiBela_MMKM4169211V1-170636.jpg

Gróf Serényi Béla egycsavaros tengeri áruszállító gőzhajója (Fotó/Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A kiállítás létrehozásában közreműködött Magyarország zágrábi nagykövetsége, illetve a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa is.

A magyar, horvát és angol nyelvű tárlat szeptember 13-ig tekinthető meg Rijekában, a Muzej grada Rijeke "Kockica" épületében. 

Fejléckép: Adriai-tengeri Nave / fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.