Vizuál

Ilyen a varsói felkelés a kaiserpanorámában

2022.07.25. 15:05
Ajánlom
Augusztus 1-én, a Varsói Felkelés kitörésének napján Tadeusz Bukowski 1935 és 1955 között készült varsói fényképeiből nyílik kiállítás a Platán Galériában. A budapesti Lengyel Intézet tárlata különleges látványosságot ígér egy háromdimenziós különleges attrakció, a Kaiserpanoráma segítségével.

A Varsói Felkelés Múzeumának új fotógyűjteményét bemutató kiállítás egy olyan sétára invitál, amely a II. Lengyel Köztársaság megismételhetetlen hangulatából a német megszállás és a Varsói Felkelésen keresztül elvezet a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba. 

Tadeusz Bukowski Varsóról szóló fotókiállítása nemcsak az 1944-es felkelés során készített képeket tartalmazza, a Budapesten látható anyag a lengyel fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változások páratlan dokumentációja.

A szerző újra és újra visszatér ugyanazon helyekre, melyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoznak, és kifejező portrékat készít a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyerekekről.

Bukowski_2-101924.jpg

Tadeusz Bukowski: Esti imádság a bérház udvarán kialakított kápolna körül, Varsó, 1939-1944 között (Fotó/Forrás: a Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből / Platán Galéria)

Tadeusz Bukowski

Tadeusz Bukowski „Bończa” (1909–1980) a Honi Hadsereg Parancsnokságának Információs és Propaganda Irodájának fotóriportere, cserkész-oktató, tanár és fotóművész volt. Varsóban született, ahol tanári szemináriumot végzett, 1928-tól általános iskolákban tanított. A Lengyel Fotográfiai Társaság tagja, a Lengyel Cserkészszövetség fényképész szakosztályának vezetője volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt – a sztálinizmus nehéz időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének.

A Varsói Felkelés emlékére, barátai kezdeményezésére 1979-ben kiállítást rendezett a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.

A Kaiserpanoráma (Császárpanoráma)

1866-ban Alois Polanecky megalkotta „szetereogramm-szalon berendezését”, létrehozva ezzel a képek többszemélyes, közös befogadásának lehetőségét. A 3D-ben nézhető sztereoképek hamar népszerűek lettek, August Fuhrmann nem sokkal később azonban új, elegáns módon prezentálta ezeket, ahol a látogatók egy nagy, szekrényhez hasonló faépítményt ültek körül, oldalában egy-egy nézőkével.

A szekrény belsejében egy megvilágított, háromdimenziós kép tárult fel. A nyár folyamán egy ilyen különleges látványosság várja a Platán Galéria látogatóit.

A kiállítás a Varsói Felkelés kitörésének 78. évfordulója alkalmából, az Egyetértési Megállapodás keretében, a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával valósult meg.

Bukowski_1-102102.jpg

Tadeusz Bukowski: A Visztula bal partja éjszaka, 1935-1939 között (Fotó/Forrás: a Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből / Platán Galéria)

Varsó a kaiserpanorámában

Megörökítve – Város, háború, szerelem

Tadeusz Bukowski varsói fényképei 1935–1955


Megnyitó: 2022. augusztus 1. (hétfő), 17.00 óra

Platán Galéria (1061 Budapest, Andrássy út 32.)

Megtekinthető: 2022. október 3-ig, minden hétköznap 9.00 – 17.00 óra között.


Díszvendég: Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete

Köszöntőt mond: Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja: Ryszard Mączewski, a kiállítás kurátora, a Varsói Felkelés Múzeuma Ikonográfiai és Fotográfiai Gyűjteményének szakértője

Fejléckép: Tadeusz Bukowski: A romok között sétáló Halina Bukowska (a művész felesége), Varsó, 1945 (forrás: fotó a Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.