Vizuál

Íme a művész, aki összekötötte az eget a földdel

2016.10.17. 15:54
Ajánlom
A kínai Cai Guo-Qiang nagyban gondolkodik, ha művészetről van szó: alkotásai számára rendszerint nem kisebb "vásznat" választ, mint az égbolt, vagy a Góbi sivatag végtelen horizontja. Most legnagyobb vállalkozásáról, az égig érő létráról dokumentumfilm is készült Sky Ladder címmel.

A tradicionális kalligráfus családba született művész eleinte olajfestményeket készített, de aztán felfedezte a lőporban és a robbanóanyagokban rejlő művészi lehetőségeket. Hatalmas, egész teremnyi felületeken szórta szét a puskaport, ami egy hatalmas robbanás után műalkotássá változott. A csöppet sem veszélytelen akciók láttán a nézőknek tátva maradt a szája, de ez csak a kezdet volt: a művész rátalált a színezhető robbanóanyagokra, amikkel már valóban képessé vált az égre festeni. 

De Cai Guo-Qiang nem állt meg itt, tovább növelte a tétet és több száz méteres, sőt több kilométeres installációkat hozott létre: ezek között volt a Kínai Nagy Fal „meghosszabbítása” (Project to Extend the Great Wall of China, 1993), amikor tíz kilométer hosszan fölrobbantott 600 kg puskaport, vagy a Földnek is megvan a maga fekete lyuka című performansz a Hiroshima Central Parkban, melynek során egy egy kilométer átmérőjű körben rajzolódott ki a lángoló alkotás (Earth Has Its Black Hole Too, 1994).
4686

4686

Legnagyobb vállalkozása azonban eddig az eget és földet összekötő, 1650 méter magas égő létra (Sky Ladder), amit egy hőálló légballon emel a magasba. Ennek a kísérletnek eddig négyszer futott neki: 1994-ben, amikor Bathban próbálta megvalósítani tervét, a brit légiközlekedési hatóság nem adta meg a szükséges engedélyt, majd 2001-ben, Sanghajban az erős esőzés miatt hiúsult meg az akció. 2012-ben, Los Angelesben pedig szintén sikertelen volt a kísérlete.

Végül 2015-ben, huszonegy évvel az első próbálkozás után sikerrel járt, méghozzá szülővárosában, Quanzhou partjainál, ahol együtt nézte családjával a megvalósult, gigantikus installációt. Hogy mit is gondol ő a művészetről, azt így fogalmazta meg a 48. Velencei Biennálé díjátadóján, ahol mindenki meglepetésére ő kapta az Arany Oroszlánt festészet kategóriában:

Azt az alkotást tartom erősnek, amiben van valami félelmetes”.

Cai Guo-Quijang keleti filozófiára építő műveivel az ember-univerzum kapcsolatára  igyekszik ráirányítani a nézők figyelmét. Mivel helyspecifikus alkotásai egészen új befogadói nézőpontot feltételeznek, a művészettörténészek máris korszakalkotó jelentőségű alkotónak titulálják őt. Most az Oscar-díjas Kevin Mcdoland dokumentumfilmjében ismerhetjük meg a nyughatatlan alkotót, aki szó szerint emberfeletti magasságokba igyekszik emelni a művészetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.